Retetele compensate au fost puse la "microscop"

sâmbătă, 14 noiembrie 1998, 00:00
3 MIN
 Retetele compensate au fost puse la "microscop"

In perioada 5 octombrie-5 noiembrie, Comisia Medicamentului din cadrul Directiei Sanitare Botosani a realizat o verificare amanuntita a modului in care au fost prescrise retetele compensate si gratuite de catre medicii din dispensarele, spitalele si sanatoriile judetului. "Scopul acestei actiuni a fost verificarea modului in care au fost cheltuite fondurile alocate consumului de medicamente in unitatile cu paturi cit si in retea, in conditiile in care datoriile inregistrate de DS sint foarte mari" a declarat dr. Aurel Tinca, presedintele Comisiei Medicamentului. Va reamintim ca DS Botosani are la ora ctuala datorii de peste 9 miliarde de lei, dintre care 5,7 md. sint datorate furnizorilor de medicamente eliberate in regim compensat si gratuit. Consiliul de administratie al Spitalului Judetean a recomandat la inceputul lunii octombrie tuturor medicilor din dispensarele si cabinetele arondate spitalului sa limiteze prescrierea de retete in regim gratuit si compensat doar la urgentele medicale, aceasta din cauza datoriilor imense (in jur de 4 md. lei la sfirsitul lui octombrie) pe care le are unitatea sanitara catre farmacii. Aceasta decizie a fost conditionata si de faptul ca, satule sa tot astepte banii cuveniti pe retetele conpensate si gratuite, majoritatea farmaciilor botosanene refuza de aproape doua luni sa mai onoreze acest gen de retete. In aceasta conjunctura, actiunea Comisiei Medicamentului s-a dovedit mai mult decit necesara.
Din iunie, medicilor li s-a impus sa prescrie lunar medicamente compensate in limita unui plafon de 2,5 milioane lei si medicamente gratuite de pina la 1,25 mil. Majoritatea medicilor au considerat ca plafoanele actuale sint aberante si impunerea lor le afecteaza independenta profesionala. "Cind prescriu o reteta o fac gindindu-ma la ce e mai bun pentru pacient, la insanatosirea lui completa si mai putin la respectarea plafonului. Atit timp cit nu mi se permite sa prescriu decit o parte din tratamentul pe care eu il consider optim, nu ma consider raspunzator in cazul in care pacientul nu reactioneaza pozitiv la medicatie" declara dr. Gheorghe Apetroaie cu citva timp in urma, opinia sa fiind impartasita de majoritatea medicilor de familie.
Comisia Medicamentului, compusa din medici, farmacisti si economisti, nu a cautat in cadrul acestui prim control sanctionarea medicilor care si-au depasit plafonul, ci mai degraba discutarea cu acestia a necesitatii de a respecta pe viitor aceste plafoane, in spiritul respectarii concordantei diagnostic-tratament. "Plafoanele nu sint batute in cuie, sint niste repere in jurul carora medicii sa se poata orienta, impuse de begetul auster. Comisia Medicamentului a descoperit ca aceste limite au fost de cele mai multe ori depasite, din cauze mai mult sau mai putin obiective", a declarat dr. Tinca. "De regula, depasirile de plafon depistate in teren au fost justificate de catre medici, am intilnit insa si colegi care au facut exces de zel in prescrierea de tratamente pacientilor, depasindu-si cu mult plafoanele fixate", ne-a mai spus presedintele Comisiei Medicamentului.
Referitor la zelul unor medici in prescrierea retetelor compensate si gratuite, surse din cadrul DS ne-au informat ca au fost depistate destule retete gratuite sau compensate incarcate nejustificat. "Au fost prescrise vitamine in miez de vara unor pacienti in puterea virstei. Aceasta e deja risipa si iresponsabilitate din partea medicilor care nu vor sa inteleaga faptul ca momentan fondul de asigurari nu isi poate permite un asemenea lux", am aflat din aceleasi surse. Ce e drept, populatia judetului nostru se confrunta cu o slaba rezistenta biologica, in special a copiilor si a batrinilor, generata de nivelul scazut de trai, acest fapt reclamind tratamente adjuvante de rezistenta care incarca costurile retetei, insa medicii vor trebui sa se dezobisnuiasca a mai prescrie retete "boieresti", garnisite cu prea multe medicamnete ori prea scumpe. "Cele mai multe deficiente au fost depistate in mediul rural, fiind generate de o proasta intelegere a legislatiei. Nu le pot numi fraude, ci greseli facute dintr-o insuficienta cunoastere a normativelor in vigoare. Pe viitor Comisia Medicamentului va efectua verificari prin sondaj, iar eventualele nereguli vor fi sanctionate prin imputarea costurilor medicamentellor prescrise nejustificat si prin ajustarea plafoanelor," a mai spus dr. Tinca. (Dana BEJENARU)

Comentarii