reumatism

marți, 18 noiembrie 1997, 00:00
3 MIN
 reumatism

La spitalul de Specialitate, 80 de bolnavi stau in 65 de paturi. Pentru o suferinta reumatica "banala", medicamentele pe o zi costa 16.000 de lei.
Holul etajului intii al Spitalului de specialitate iti ofera un spectacol parca rupt din alta lume. Aproape toti pacientii au pe fata un rictus care tradeaza o mare suferinta. Placuta pe care scrie "Reumatologie" iti sare in ochi. In aceasta sectie se trateaza reumatismul, una din cele mai comune boli. Se spune ca reumatismul este boala care nu te omoara dar iti face viata un chin, datorita durerilor acute si de lunga durata pe care le implica. Si totusi exista forme de reumatism care, netratate, pot cauza moartea, cum ar fi reumatismele viscerale care afecteaza ficatul si inima. Reumatismul face cele mai multe victime toamna si iarna, pentru ca temperatura scazuta si umezeala sint factorii de risc cei mai obisnuiti. Alte cauze ale bolii sint stressul si infectiile. Simptomele clasice sint durerile articulatiilor: genunchi, glezne si incheieturile miinilor. Acestea sint insotite de umflaturi, temperatura locala crescuta, roseata sau, in cazurile grave, deformari ale membrelor.
Victor Sirghi, medic primar, seful sectiei de reumatologie din cadrul Spitalului de specialitate, ne-a declarat ca in aceasta perioada adresabilitatea la reumatologie este foarte mare. La ora actuala in cele 65 de paturi de care dispune sectia sint "cazati" peste 80 de bolnavi. Majoritatea celor de la tara nu se indura sa se interneze in spital la inceputul toamnei, atunci cind muncile agricole sint in toi, si o fac abia in noiembrie-decembrie. De aceea saloanele sint supraaglomerate, iar bolnavii cronici care nu necesita tratament de urgenta sint programati pentru o data de internare ulterioara. Si cabinetele sint aglomerate, un doctor consultind 25-30 persoane pe zi, fara a-i socoti pe cei deja internati.
Zona climaterica a judetului nostru fiind temperata, botosanenii "beneficiaza" de mai toate formele de reumatism. Dr. Sirghi apreciaza ca minim 35-40 la suta din populatia activa sufera de reumatism, fara a mai socoti batrinii care, se stie, au aproape toti aceasta boala.     In multe cazuri nu este necesara internarea in spital si se recomanda tratamente medicamentoase care pot fi facute acasa. Dispretuind medicina moderna, unii bolnavi apeleaza la leacurile babesti. De obicei se pun pe articulatii brusturi, hrean sau frunze de nuc. Aceste tratamente sint transmise prin viu grai, ceea ce duce la pierderi de informatii si astfel se pot ivi pericole. Simpla gresire a dozajului poate avea efecte grave pentru bolnavi. Oamenii se pling des de urmarile "tratamentelor dupa ureche": arsuri de diverse grade, combinate adesea cu infectii sau suprainfectii la articulatii. Toate acestea duc la cresterea excesiva a costului tratamentului, si asa ridicat. Pentru un bolnav cu o suferinta reumatica banala, necesitind o durata de spitalizare intre 14 si 16 zile, costul medicamentelor pentru o zi ajunge la 16.000 de lei. De multe ori este necesar ca bolnavii sa suplimenteze aceasta suma cu bani din propriul buzunar. Uneori se apeleaza la retete compensate, fapt care, in conformitate cu dispozitiile date de Ministerul sanatatii, constituie o abatere. Reumatismele cele mai periculoase, cele viscerale, necesita si cel mai scump tratament, citeodata milioane de lei. Indispensabili pentru unii bolnavi, acesti bani sint de obicei foarte greu de gasit. Reumatismul poate afecta toate virstele, dar in special batrinii, virsta a treia fiind apanajul uzurii articulare si a scheletului. Se pare ca cei trei medici reumatologi botosaneni sint suficienti raportati la numarul bolnavilor. Impreuna cu stomatologii, ei au de-a face cu bolile cele mai putin periculoase, dar care genereaza cele mai crincene si mai dese dureri. (Catalin ALISTARI)    

Comentarii