Schimbarea schimbarii

marți, 06 februarie 2001, 00:00
5 MIN
 Schimbarea schimbarii

Noul guvern a gasit o modalitate de a scapa de toata clientela politica a vechii Puteri fara a fi acuzat ca taie in carne vie. Pe scurt, cel putin zece ministere si-au schimbat denumirea ori s-au reorganizat, situatie in care toate institutiile din teritoriu isi vor modifica titulaturile. Motiv simplu pentru a scoate posturile de directori, din nou, la concurs, cu toata tevatura facuta dupa examenele de atestare pe post a functionarilor publici. Unul dintre ministrii noi numiti, Dan Matei Agaton, spunea recent ca este nu doar firesc, ci este obligatoriu ca institutiile descentralizate sa-si schimbe denumirile, in conditiile in care au intervenit modificari la nivelul ministerelor. Metoda nu este folosita in premiera, intrucit si fosta coalitie a apelat la ea atunci cind a schimbat, de exemplu, toti sefii directiilor de sanatate publica. In ianuarie 1999, directiile sanitare s-au unit cu inspectoratele de politie sanitara si au format directii de sanatate publica, iar toate posturile de conducere au fost scoase la concurs prin ordin al ministrului. Nici acum nu se stie de ce fostii directori nu puteau sa-si continue mandatul cu o denumire noua a institutiei, cert este ca atunci directorii si-au pierdut posturile. Acum tabloul schimbarilor se anunta mult mai vast. Noul guvern are cu noua ministere mai mult decit cel vechi, dar important este ca in cazul a zece dintre ele au aparut denumiri noi, altele fiind in proces de reorganizare.
De exemplu, Ministerul Culturii a primit, in coada, adaugirea "si cultelor", sau cel al sanatatii a devenit si "al familiei". Sint motive suficiente ca institutiile din teritoriu sa-si schimbe denumirile si apoi sa se scoata din nou posturile la concurs fara sa mai fie demisi actualii lor sefi, care sperau, odata cu examenul de atestare, ca nu mai pot fi dati jos de pe posturi decit disciplinar.
PDSR va face o triere a candidatilor la concursuri, folosindu-se de avizul prefectului. Insa avizul nu este necesar in momentul prezentarii la concurs, ci doar in cazul numirii pe functie. Mai precis, cel care a luat concursul se mai poate inca impiedica de avizul prefectului inainte de a fi numit in functie. De fapt, avizul prefectului este mai important decit concursul pentru ca nu ne imaginam ca cineva se va inscrie la concurs fara ca mai intii sa obtina avizul verbal, neoficial, al prefectului, altfel spus la concurs se va prezenta un singur candidat.
In Botosani deocamdata, atit reprezentantii PDSR cit si directorii in cauza pastreaza tacerea asupra schimbarilor. Presedintele PDSR Botosani, deputatul Mihai Balta nu vorbeste deloc despre schimbari insa spune: "Viitorii sefi ai institutiilor descentralizate vor fi numiti pe baza de concurs, pe criterii de competenta si ei trebuie sa aiba avizul prefectului", ceea ce nu este decit o confirmare voalata a schimbarilor. Vom incerca mai departe sa facem o scurta prezentare a ceea ce se va intimpla in Botosani, fara prea multe nume.
Agentia de Protectia Mediului si-a schimbat denumirea, in baza unei Hotariri de Guvern, in Inspectoratul de Protectia Mediului. Bineinteles aceasta masura va duce la organizarea unui concurs pentru ocuparea posturilor de conducere. Functia de director se va transforma in cea de inspector sef, iar cea de inspector sef va deveni de inspector sef adjunct. Tot in conformitate cu acest act normativ, fostele agentii de protectia mediului vor suporta un proces de reorganizare, in urma caruia se ve reduce personalul angajat cu 30%. Functiile de conducere vor fi ocupate in baza unui nou concurs si cu avizul obligatoriu al prefectului judetului.
Inspectoratul pentru Cultura va fi comasat cu Oficiul Judetean pentru Patrimoniul Cultural National, institutia rezultata urmind sa poarte denumirea de Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National. Modificarea de titulatura va duce, in mod aproape sigur, si la un concurs pentru stabilirea noilor directori. Dupa ce fostul inspectorul sef al Inspectoratului pentru Cultura Botosani, liberalul Marius Rogojinschi a trecut pe functia de director artistic al Teatrul, conducerea este asigurata prin interimat de catre Elena Hariuc, care are sanse sa ramina si in continuare .
Oficiul pentru Protectia Consumatorului s-a transformat in Autoritatea pentru Protectia Consumatorului. Cel mai probabil, democratul Dumitru Monacu, va face la loc rocada cu consilierul municipal PDSR Dorin Damian, revenind in formula din 1996.
Inspectoratul Teritorial de Stat pentru Handicapati a trecut, odata cu Secretariatul de Stat pentru Persoane cu Handicap, in subordinea Ministerului Sanatatii si Familiei. Desi nu se stie nimic sigur, Dumitru Gusu, sustinut de liberali are foarte putine sanse.
Directia Judeteana de Munca si Protectie Sociala a devenit Directia Judeteana de Munca si Solidaritate Sociala iar AJOFP a devenit AJOFM. Lucrurile sint ceva mai complicate aici deoarece directorii, Victor Raveica si Cristian Bazic, sint sustinuti de PSDR, partid cu care PDSR este in alianta. Insa un concurs si eventual nesustinerea din partea prefectului ar putea aduce si aici schimbarea, candidati fiind suficienti. Schimbarea denumirii Ministerului Agriculturii in Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor ar trebui sa-l puna pe ginduri pe directorul Directiei Agricole, taranistul Constantin Ilisescu.
Saptaminile viitoare vor fi destul de agitate pentru politistii botosaneni, peste care nu este exclus sa adie un vint de schimbari. Deja se zvoneste schimbarea colonelului Vasile Bocancia din functia de sef al IJP, inlocuitorul sau urmind a fi ales dintre seful Politiei rutiere, col. Dumitru Zmau si seful Politiei municipal e, lt.col. Costica Holca.
Schimbarea conducerii Inspectoratului Scolar Judetean si, foarte probabil, a unor inspectori a fost considerata, de toata lumea, drept iminenta imediat dupa comunicarea rezultatelor alegerilor generale. Inspectorul sef Corneliu Picealca, membru marcant al PNT-CD ar putea fi inlocuit de catre fostul vicepresedinte al CJ, fost inspector sef, Constantin Manolache sau de consilierul Theodor Clocotici.
In ziua de 10 ianuarie, in Monitorul Oficial a fost publicata organigrama Ministerului Sanatatii si Familiei, in care directiile de sanatate publica (DSP) sint consemnate sub aceeasi titulatura. In schimb, in paragraful imediat urmator celui care citeaza DSP ca servicii publice descentralizate se specifica faptul ca regulamentul de organizare si functionare ale acestora va fi publicat ulterior prin ordin de ministru. In sanatate fosta putere a facut cele mai mari schimbari, inclusiv in spitale. Pina acum, fostul sef al CAS, Ovidiu Mimor a fost deja inlocuit, prin concurs, cu Tanase Banila. Pe lista mai sint directorii de spitale Livia Ursuleanu, Cornel Enache si Nicolae Vlad, ultimii doi parasind deja PNT-CD. Seful DSP, Constantin Tudorache este din vara membru PUR, insa acest lucru nu il apara prea mult. Pe lista schimarilor mai figureaza si posturile sefei Politiei Sanitare, Dana Ghita si a sefului DSV, liberalul Vladimir Rizac.
Dupa transformarea Ministerului de Finante in Ministerul Finantelor Publice se asteapta schimbarea directorului Directiei de Finante Botosani Incertitudinea care domneste in aceasta institutie se adinceste pe zi ce trece, mai toti angajatii vehiculind ca singur posibil inlocuitor al lui Radu Turcanu pe Gheorghe Maga, adjunctul de acum. Aceasta schimbare va conduce si la inlocuirea sefului Garzii financiare, Paul Musteata.
Nu doar in institutiile statului se vor produce schimbari. Valul se va abate si asupra societatilor comerciale si regiilor din subordinea autoritatilor locale. Constantin Iacob de la RAJ Apa si Viorel Negru de la Urban Serv sint principalii vizati, desi ambii sint protejati de contracte de administratie. Cit despre parerea prefectului Costica Macaleti, nu incape nici o indoiala. In mai multe rinduri el s-a plins pe fata de incompetenta subordonatilor sai, nefacind nici o diferenta intre acestia. (Viorel SURUGIU)

Comentarii