Se inchid fabricile de alcool din Botosani

sâmbătă, 05 decembrie 1998, 00:00
3 MIN
 Se inchid fabricile de alcool din Botosani

Incepind de astazi toate cele sapte fabrici de alcool din judetul Botosani vor fi sigilate de catre Directia Finantelor Publice si a Controlului Financiar de Stat. Aceasta masura este motivata prin faptul ca nici unul din producatorii autohtoni de alcool din judet nu au respectat Hotarirea de Guvern nr. 588 din septembrie 1998 care prevede ca toti fabricantii de alcool sa instaleze pe liniile de productie contoare prin care sa se masoare cantitatea si concentratia alcoolului produs. La ora actuala nici o fabrica botosanena si majoritatea celor din tara nu au astfel de contoare din cauza unui motiv foarte simplu. In Romania nu exista astfel de contoare iar cele din import nu sint omologate.
Mircea Visan, patronul SC Apollo SRL Bucecea, cu o cifra de afaceri ce depaseste 10 miliarde de lei, declara: "As fi vrut sa respect legea, dar nu am cum. Am solicitat Laboratorului Metrologiei de stat sa ne comunice care sint contoarele omologate si de unde putem sa le cumparam. Am primit raspunsul stupefiant ca la ora actuala nu exista astfel de contoare, iar cele de import sint inca in testari si nu se stie care vor fi omologate. Ori, eu am nevoie de trei contoare care costa peste 150 de milioane bucata, dar daca cele pe care le cumpar eu nu vor fi omologate pierd banii. Pierd bani oricum prin inchiderea fabricii astazi, caci am flux tehnologic in curs de 2 miliarde de lei, care nu mai poate continua. Plus dobinzile bancare care nu asteapta. Singura mea solutie este sa trimit toti cei 110 angajati in somaj".
La fel si Romica Dutca, patronul SC National Botosani, firma producatoare de bauturi alcoolice: "Stiu ca un reprezentant al Garzii Financiare insotit de reprezentanti ai DGFPCFS umbla pe la producatorii dealcool sa le sigileze societatile daca nu au aparatura prevazuta de lege. Este o aberatie. Aceasta aparatura nu este produsa in tara la noi, iar aparatele produse in strainatate nu sint omologate in Romania. Un astfel de aparat costa peste un miliard de lei si nu am cum sa cumpar . Aceasta decizie ii avatajeaza pe imbuteliatorii de alcool care au deja stocuri facute. Producatorii trebuie sa inchida fabricile si sa trimita oamenii in somaj. Este o masura abuziva. Daca imi vor sigila societatea, voi actiona in instanta Ministerul Finantelor".
De aceeasi parere este si un comisar al Garzii Financiare care din motive lesne de inteles nu doreste sa i se faca cunoscuta identitatea: "Acum se umbla sa se aplice o lege care pur si simplu va stopa productia de alcool din Romania. Cade rau aceasta masura in preajma sarbatorilor de iarna, cind consumurile de alcool cresc foarte mult. Cred ca este injust, dar acestea sint ordinele, trebuie respectate".
Raspunsul directorului Directiei de Finante Viorel Alexandru este transat. "I-am avertizat de la inceputul saptaminii ca le voi sigila astazi fabricile. Intre timp puteau opri fluxul tehnologic. Cred ca fabricantii de alcool au sperat ca si de aceasta data sa li se mai dea un termen de gratie, lucru care nu s-a intimplat. Eu nu am ce face. Au expirat cele 60 de zile acordate initial si acum trebuie sa respect legea" spune Viorel Alexandru. Directorul DGFPCFS nu se gindeste insa citi oameni vor intra in somaj in urma aplicarii acestei masuri. Mai mult decit atit el nu ia in considerare ca producatorii de alcool din Botosani sint datori la DGFPCFS cu peste un miliard de lei, bani care nu vor putea fi platiti din cauza inchiderii fabricilor. Contoarele care pot fi achizitionate nu sint omologate deci practic cumpararea lor inseamna bani aruncati in vint, lucru care nu este la indemina unui particular. (Ionut POCLID, Catalin ALISTARI)

Comentarii