Serviciu in cusca

miercuri, 25 octombrie 2000, 23:00
6 MIN
 Serviciu in cusca

De o saptamina un angajat al SC "Indor" SA Dorohoi este sechestrat pe timpul celor opt ore de lucru intr-o cusca de sirma. In fiecare dimineata, Laurentiu Cozma isi ocupa "locul de munca", adica intra in cusca de sirma folosita pina nu demult ca vestiar, la 10,30 este lasat sa mearga la chioscul din incinta unitatii in pauza de masa, la 11 se intoarce in cusca, iar la 15,30 pleaca acasa, impreuna cu colegii de schimb. Probabil nu va vine sa credeti, asa cum nu ne-a venit nici noua sa credem pina ce nu am vazut cu propriii ochi, ca in secolul XX, intr-o tara libera, un om in toata firea poate fi tratat ca un necuvintator. "E o pedeapsa pentru ca am avut curajul sa lupt pentru drepturile mele, insa nu ma las. Am facut plingere la politie, la Camera de Munca si la Liga pentru Apararea Drepturilor Omului pentru sechestrare de persoana, privare de libertate si hartuire psihica. Conducerea intentioneaza probabil sa ma tina aici pina imi cedeaza nervii si imi dau demisia, insa nu ma dau batut. Mi-am cistigat dreptul sa muncesc la Indor si nu ma las pina nu mi se respecta acest drept", declara Cozma.
Toata povestea a inceput in primavara, cind toti cei 400 de muncitori de la Indor au incetat lucrul, satui sa munceasca pe brinci pentru o leafa de 3-400.000 lei pe luna. La acea vreme Monitorul v-a informat pe larg despre greva spontana a salariatilor, care in perioada 13-20 aprilie au stat in curtea fabricii refuzind sa munceasca. Inca inainte ca muncitorii sa intre in greva spontana, conducerea unitatii a inceput sa ia o serie de masuri "administrative" cu muncitorii care incepusera sa se plinga de lefurile mici. Laurentiu Cozma, spre exemplu, a fost "retrogradat" din functia de gestionar la magazia de produse finite in cea de muncitor necalificat si obligat sa predea gestiunea pe 3 aprilie 2000. Cozma a contestat decizia directorului Adrian Timofte si a solicitat Consiliului de Administratie al societatii sa anuleze acest act avind in vedere ca "retrogradarea este o masura disciplinara care poate fi luata doar in urma unei anchete care sa arate ca m-am facut vinovat de incalcarea disciplinei muncii ori in cazul unor sanctiuni preliminare prevazute de lege, mustrare, avertisment ori reducere de salariu". Directorul Timofte nu anuleaza decizia de retrogradare, intre timp intervine protestul de o saptamina al tuturor salariatilor, iar pe 3 mai conducerea Indor dispune desfacerea contractului de munca al lui Cozma conform articolului 130, litera "i" din Codul Muncii avind in vedere ca "a incetat nelegal activitatea productiva, nerespectind ordinea si disciplina din unitate, a provocat dezordine prin participarea la actiuni de protest in mod nelegal pina la 21-04".
Doar 13 persoane au fost concediate din cauza participarii la protest, cu toate ca toti cei 400 de angajati ai Indor au facut acea greva ilegala. Din cei 13 angajati, sapte au avut curajul sa se adreseze instantei pentru anularea deciziei de concediere si reprimirea la munca, insa la Judecatoria Dorohoi au pierdut procesul. La recurs insa, Tribunalul Botosani le-a dat cistig de cauza. Presedintele completului de judecata, Adrian Toporascu, a considerat ca "sanctiunea aplicata de societate este mult prea grava in raport cu abaterea savirsita, in conditiile in care la protest au participat toti salariatii unitatii" si a dispus anularea deciziilor de concediere. Tribunalul Botosani hotaraste pe data de 19 septembrie 2000 reintegrarea lui Cozma in postul detinut anterior modificarii contractului de munca, adica in functia de gestionar la magazia de produse finite, inlocuirea sanctiunii de desfacere a contractului de munca cu sanctiunea diminuarii salariului pe trei luni cu 10% si plata de catre societate a 50% din salariul tarifar de la data desfacerii abuzive a contractului de munca si pina la reangajare. "Pe 18 octombrie am venit la munca si am cerut sa fiu reangajat. In loc sa fiu trimis la magazia de produse finite, cum a hotarit instanta, am fost trimis la sectia de calapoade, unde nu am mai lucrat niciodata. Acolo am stat cred vreo jumatate de ora si, pentru ca nu am putut sa scot calapodul am rupt vreo 3-4 cuie. Tehnologul italian, pe care l-am rugat sa imi arate cum se face pentru ca nu am mai lucrat niciodata la calapoade, a reusit cu mare greutate sa scoata calapoadele si m-a injurat, facindu-ma fiu de curva. Am fost dus imediat la directorul Timofte si, in prezenta maistrului, acesta mi-a zis sa stau in tarcul asta si sa nu fac nimic, ca imi da salariul de baza", explica Laurentiu Cozma. Acesta spune ca nu are voie sa citeasca, nu are voie sa stea de vorba cu nimeni. "Imi vine sa pling, sa urlu, sa cint, ma plictisesc de mor. Cotetul in care stau nu este incuiat, insa daca ies ajung la director. Tehnologul italian de 100 de ori pe zi intra in sectie si de 100 de ori se uita sa vada daca sint la locul meu. Nu stiu cit am sa mai rezist. Pur si simplu nu sint lasat sa muncesc, cu toate ca instanta mi-a recunoscut acest drept", spune Cozma.
Acesta a depus in cursul zilei de marti plingeri la Politie si la Camera de munca Dorohoi, insa pina la inchiderea editiei nici una din aceste institutii nu declansase vreo ancheta, cu toate ca situatia lui Cozma reprezinta o incalcare flagranta a drepturilor personale ale omului. Directorul Indor Adrian Timofte a refuzat sa stea de vorba cu reporterii nostri, iar cind mai tirziu a fost cautat telefonic era deja plecat din unitate, asa ca nu va putem prezenta explicatiile sale. Am luat insa legatura cu Gheorghe Aioanei, presedintele Ligii apararii Drepturilor Omului din Moldova, care ne-a declarat ca: "Ne aflam in fata unei incalcari flagrante a libertatilor fundamentale ale cetateanului la munca, libertate si chiar la sanatate, pentru ca persoana respectiva sufera o presiune psihica deosebita. Parchetul Dorohoi are datoria sa se autosesizeze din oficiu de urgenta si sa declanseze o ancheta a cazului. Daca angajatul nu isi face traba trebuie sanctionat, dar nu este permis ca angajatorul sa abuzeze de angajati. Respectam investitorul italian de la Indor, insa si el trebuie sa respecte angajatul roman, care este om si are demnitatea lui". Stefan Tarca, liderul judetean al CNSLR Fratia, care cunoaste foarte bine situatia de la Indor, fiind citat ca martor in toate procesele pe care le-au avut cei sapte concediati cu societatea este sceptic in privinta internventiei institutiilor statului in protejarea drepturilor omului, mai ales cind acesta este angajat. "Avem o sumedenie de institutii ale statului platite sa isi faca datoria si care puteau reglementa de mult relatiile de munca de la Indor, pentru ca acolo este se fac abuzuri de multa vreme. Nici DMPS, nici Inspectia Muncii, nici FPS, nici SIF II Moldova care este actionar la Indor, nici Prefectura nu s-au implicat in nici un fel in reglementarea relatiilor de munca de acolo. Inspectia muncii poate sa mearga pina la inchiderea societatii pentru incalcarea grava a relatiilor de munca, iar cazul de fata este o astfel de situatie, insa ma indoiesc ca se va lua vreo masura", a declarat Stefan Tarca. Acesta crede ca patronul italian a impus probabil un ritm de munca draconic, insa abuzurile le face directorul Timofte, care exagereaza inspre ilegal dispozitiile italianului. Pina cind vor hotari institutiile statului sa il ajute in vreun fel pe Cozma, acesta vine in fiecare zi la "munca" si, pina cind ii vor ceda nervii, va fi pentru colegii sai de fabrica, care il compatimesc sincer, "Ilascu cu program redus". (Dana BEJENARU)

Comentarii