Si anul acesta bugetul judetului este auster

luni, 15 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Si anul acesta bugetul judetului este auster

Saptamina trecuta, dupa ce presedintele Romaniei a binevoit sa semneze, in paginile Monitorului Oficial a aparut in sfirsit legea bugetului de stat pentru anul 2000. Desi cifrele se cunosteau de mai multa vreme, de abia acum autoritatile locale ale Botosaniului isi pot intocmi bugetele proprii. Spre deosebire de anul trecut, cind judetul nostru a primit cea mai mare suma pentru echilibrare, provenita din defalcarea impozitului pe venituri, anul acesta mai toate judetele Moldovei ne-au luat-o inainte. Botosaniul a primit 58,959 miliarde de lei, in comparatie cu Iasul de exemplu, care a primit 90 de miliarde. Din cele aproape 59 de miliarde de lei, 14, 739 reprezinta bugetul propriu al judetului, iar restul de 44,219 miliarde urmeaza sa fie impartit bugetelor locale ale localitatilor Botosaniului. Foarte interesant este ca in lege exista o formula clara pe baza careia se vor imparti banii pe fiecare unitatea administrativa, formula in care se iau in calcul criterii precum venitul mediu pe locuitor, numarul populatiei sau incasarile proprii.
"Este foarte bine ca exista o asemenea formula. Probabil s-a dorit ca impartirea banilor sa nu se faca dupa criterii politice, mai ales ca sintem in an electoral. Acum prelucram si noi datele de la statistica si se pare ca vor fi citeva surprize. Municipiul Botosani se pare ca dupa aplicarea formulei nu va putea sa primeasca mai mult de 2-3 miliarde de lei" ne declara Ioan Aniculaese, presedintele Consiliului Judetean Botosani. Suma primita de CJ, care se adauga celor 12 miliarde care reprezinta veniturile proprii, in total aproape 28 de miliarde de lei, nu este suficienta sustinerii tuturor activitatilor. Ca sa va faceti o imagine, numai salariile personalului de la Directia judeteana pentru protectia copilului insumeaza 19 miliarde de lei. Cel mai probabil, sedinta de Consiliului judetean, in care se va aproba bugetul, va avea loc in jurul datei de 23 mai. Imediat dupa aprobarea bugetului judetean si Consiliul municipal urmeaza sa-si aprobe bugetul. "Am inteles ca ni se vor aloca doar citeva miliarde de lei la echilibrare, ceea ce este un dezastru. Noi am acordat deja subventii in avans pentru energia termica in valoare de 13,5 miliarde de lei si daca primim doar doua miliarde raminem cu o datorie de 11,5 miliarde pe care o sa trebuiasca sa o platim din bugetul pe lunile viitoare" ne spunea viceprimarul Romulus Eram.
Cu toate ca bugetul este auster la cele mai multe capitole se pare ca demersurile de pina acum, pe care printre multi altii le-am facut si noi, si-au facut efectul. Guvernul a alocat subventionarii energiei termice a botosanenilor cea mai mare suma dintre toate judetele, adica 88 de miliarde de lei. De asemenea, limita maxima in care se poate face stingerea obligatiilor de plata a bugetelor locale fata de unii furnizori sau prestatori de servicii pentru comunitatea locala este de 41,373 de miliarde de lei. Mai exact, este vorba despre suma maxima cu care Termica SA si celelalte societati de termoficare sau prestari de servicii catre populatie, isi pot compensa anumite plati, de exemplu la furnizorii de pacura sau la Romgaz. De fapt, este vorba despre o forma mai subtila de subventie. Oricum, Termica SA va supravietui si anul acesta, si implicit vom avea caldura in apartamente si iarna care urmeaza. "Necesarul nostru de subventie este de aproximativ 100 de miliarde de lei si este acoperit in mare masura prin alocarile de la bugetul statului" ne declara Bogdan Pantiru, directorul Termica SA. (Catalin ALISTARI)

Comentarii