Sindicalistii de la Termica ameninta cu miscari de protest

marți, 14 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Sindicalistii de la Termica ameninta cu miscari de protest

La doar o luna de la inceperea furnizarii incalzirii catre populatie, activitatea societatii comerciale Termica ar putea fi afectata de un posibil protest a unei parti a salariatilor. Nemultumiti de rezultatele economice ale unitatii si de felul cum aceasta este administrata, peste 250 de salariati ai fostei societati Termodistributia, afiliati la Sindicatul "Solidaritatea", ameninta ca vor declansa, in scurt timp, actiuni de protest. La sfirsitul saptaminii trecute, cei peste 250 de angajati ai fostei Termodistributia au semnat o nota de protest pe care au inaintat-o Primariei, Consiliului Municipal, Prefecturii, Consiliului Judetean, Adunarii Generale a Actionarilor de la Termica, precum si principalelor partide politice in care isi manifesta dezacordul fata de atitudinea discriminatorie a conducerii unitatii fata de angajatii din fosta societate de distributie. "Protestam cu vehementa impotriva faptului ca fuziunea prin contopire a SC CET SA cu SC Termodistributia SA hotarita prin HCL23/2000 s-a dovedit a fi, in timp, o fuziune prin "cotropire". Se pare ca nemultumirea sindicalistilor din fosta Termodistributia are la baza decizia Adunarii Generale a Actionarilor Termica luata in urma cu doua saptamini in urma careia majoritatea posturilor de conducere au fost atribuite angajatilior fostului CET, in detrimentul celor de la fosta Termodistributia.
Sindicalistii sustin ca la ultima sedinta AGA, din urma cu doua saptamini, a fost aprobata o noua organigrama a Termica prin care s-a redus personalul TESA de la Termodistributie cu 10 persoane, insa s-a majorat cel de la CET cu 12 persoane. "In cele sapte luni care au trecut de la data fuziunii s-a dovedit ca punerea in aplicare a Hotaririi Consiliului Local de fuziune prin contopire s-a facut in mod defectuos, superficial, cu o totala lipsa de obiectivitate si echilibru pentru cele doua unitati care au fuzionat. In mod concret, nu s-a acceptat nici o virgula la propunerea de organizare a SC Termica venita din partea cadrelor de specialitate de la fosta SC Termodistributie", se arata in protestul inaintat de membrii Sindicatului Solidaritatea principalilor factori de raspundere din municipiu si judet. Sindicalistii cer destituirea actualei conduceri si semnarea unui protocol prin care posturile de conducere a societatii sa se imparta in mod egal intre specialistii celor doua subunitati (CET si Termodistributia). Sindicalistii mai doresc reinfiintarea Consiliului de administratie, care sa fie condus de un presedinte din afara societatii si care sa aiba in componenta membri ai fostelor conduceri CET si Termodistributia, precum si consilieri municipali. Cei peste 250 de angajati ameninta ca in cazul in care protestul va fi tratat cu superficialitate "ne simtim nevoiti sa uzitam de toate formele de lupta sindicala". Administratorul unic al Termica Bogdan Pantiru sustine ca sindicalistii din fosta Termodistributie pot recurge la actiuni de protest doar in perimetrul legii, care nu pot afecta activitatea curenta a societatii. "Protestul este acum doar pe hirtie. Sindicalistii pot apela la actiuni de protest, insa doar la acele actiuni permise de lege. Oricum, activitatea noastra nu va avea de suferit din cauza acestui protest".
Scandalul iscat saptamina trecuta este primul de acest fel de la infiintarea societatii Termica, in urma cu sapte luni. Termica a luat fiinta in luna aprilie a acestui an, prin fuziune prin contopire a societatii CET, care se ocupa de producerea energiei termice, si Termodistributia, care se ocupa pina la acea data de transportul si distributia energiei termice. In momentul fuziunii ambele societati aveau un numar de salariati egal, de aproximativ 350 de persoane, ceea ce a facut ca numarul total al angajatilor Termica sa fie de circa 700. (C.L.)

Comentarii