Sindicalistii de la Termica vor sa fie sefi

sâmbătă, 25 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Sindicalistii de la Termica vor sa fie sefi

Dupa mai bine de un an de hibernare sindicatul liber "Solidaritatea" de la Termica SA a rabufnit din nou. Daca va mai amintiti pe vremea fostului Consiliu Municipal si a fostului director al CET, Mihai Miler, izbucnise un fel de revolta a lucratorilor din termoficare ce se opuneau disponibilizarilor in primul rind si cereau subventii pentru a putea face productie, care sa le aduca salarii. O perioada scurta CET a si fost inchisa, iar salariatii trimisi in concedii fara plata.
De aceasta data, conflictul nu mai este generat de probleme generale ale sistemului, de lipsa apei calde sau de alte chestiuni care sa tina de interesul cetatenilor. Caldura este, apa calda de asemenea, iar cu mari eforturi este si pacura intr-o cantitate linistitoare. Sindicatul de care va vorbeam este de fapt sindicatul fostei societati Termodistributie care anul trecut a fuzionat prin contopire cu CET, rezultind Termica SA. In noua societatea, angajatii Termodistributie s-au declarat defavorizati, mai ales sefii care si-au pierdut din importanta posturilor anterior detinute. De altfel, conducerea sindicatului este formata din sefi, liderul Vasile Pitorac este sef de sectie, de asemenea viceliderul Ion Diaconu si secretarul Gica Avadanii. Ei au conceput un protest pe care l-au inminat personal primarului Florin Egner in prezenta directorului societatii, Bogdan Pantiru. Fara a intra in detalii, sindicalistii protesteaza impotriva a absolut tot ceea ce se poate protesta, dar mai ales impotriva manierei de conducere a actualilor administratori, insa bineinteles in ceea ce priveste remunerarea discriminatorie a angajatilor si cheltuieli exagerate. Cei 255 de semnatari ai protestului, aproximativ o treime din angajatii Termica SA, in majoritate proveniti din fosta Termodistributie, au propus si un protocol pe care conducerea ar fi trebuit sa-l semneze. Din textul protocolului reiese clar ca sindicalistii nu s-au obisnuit inca cu noua forma de organizare caci vorbesc tot timpul de doua "unitati: fondurile pentru aprovizionare si investitie se vor repartiza in mod egal intre cele doua unitati, evidentele contabile a mijloacelor fixe apartinind unitatilor se vor tine separat, lucrarile de reparatie planificate se vor efectua cu personalul fiecarei unitati si inca multe altele de acest gen. Bineinteles protocolul nu a fost semnat, caci ar fi insemnat nici mai mult nici mai putin ca Termica SA sa fie condusa de sindicalisti, care ar fi devenit o forta executiva si nu una pur consultativa.
Primarul Florin Egner are chiar o viziune aparte asupra celor ce se intimpla: "Este clar ca revendicarile lor sint acelea ale unor sefi si nu ale unor sindicalisti. Ei vor neaparat sa conduca societatea si mai putin ii intereseaza problemele angajatilor, contractele de munca, salarizarea si alte lucruri de genul acesta. Trebuie mai intii sa se hotarasca ce vor sa fie, sefi sau sindicalisti. Le-am propus sa renunte la a fi sefi si eu le garantez aceleasi salarii, caci acesta este interesul sindicalistilor, salariul. Au refuzat bineinteles categoric. Cit sint sefi au influenta necesara pentru a aduna oamenii si a-i pune sa protesteze". Primarul s-a aratat foarte deranjat si de acuzele pe care sefii sindicatului i le-au adus directorului Bogdan Pantiru si lui personal. "Cred ca au depasit putin limitele. Directorul nu este un instrument dupa cum treaba mea nu este sa fac numai bugete ale primariei. Apoi au spus ca eu vreau sa distrug sindicatul lor si ca lucrez in interesul PDSR. Imi rezerv dreptul de a-i actiona in judecata pentru calomnie", spune Florin Egner. Mai mult, primarul i-a recomandat directorului Termica sa rezolve cit mai urgent problema si sa defineasca statutul pe care il au liderii de sindicat in societate. De asemenea, primarul a cerut si un control al Comisiei de cenzori ai Termica in finantele societatii pentru a verifica justetea afirmatiilor sindicalistilor, control ce va fi gata in aproximativ doua saptamini.
Directorul Bogdan Pantiru, ce ocupa postul prin concurs, nu doreste sa faca prea multe comentarii, pentru ca ele sa nu fie interpretate in contextul campaniei electorale. "Sindicalistii forteaza acum lucrurile pentru ca este campanie electorala si cred ca pot sensibiliza mai usor anumite persoane. In ultima vreme am fost foarte ocupat cu aprovizionarea cu pacura si cu functionarea societatii pentru ca botosanenii sa poata avea caldura si am fost plecat foarte des in delegatie. Saptamina viitoare vom clarifica lucrurile intr-un fel sau altul, in asa fel incit cetatenii, principalii beneficiari ai societatii noastra, sa nu aiba de suferit din cauza protestelor", ne spunea Bogdan Pantiru. (Catalin ALISTARI)

Comentarii