Sistemul de pensii private ar putea deveni realitate

duminică, 06 august 2000, 23:00
4 MIN
 Sistemul de pensii private ar putea deveni realitate

Sistemul de pensii din Romania ar putea cunoaste in viitorii ani schimbari majore dupa ce Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a decis sa restructureze intregul domeniu al protectiei sociale. Proiectul de lege, care face referire la introducerea sistemului de pensii capitalizate administrate privat a fost deja inaintat Parlamentului, Comisia pentru munca si protectiei sociala din Senat dindu-si avizul de principiu pentru discutarea acesteia.
Daca pina acum numai statul se ocupa de protectia celor iesiti din cimpul muncii, odata cu adoptarea acestei legi fiecare persoana, care mai are cel putin 20 de ani pina la pensionare, va putea opta si pentru un sistem privat. Asemenea sisteme exista in toate statele democratice, ele reprezentind de fapt un mijloc de suplimentare a veniturilor odata cu virsta a treia, dar si un potential factor de stimulare a pietii de capital.
Angajatii MMPS cred ca noua lege va intra in vigoare anul viitor, odata cu aplicarea legii privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Cheia principala a noii variante de contributii o reprezinta de fapt deducerea a 10 % din contributia actuala care va fi alocata unui fond universal de pensii. In fapt, totul se reduce la functionarea in paralel a doua genuri de institutii, Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi Sociale, care va raspunde de asigurarile asa zise publice, si fondurile private, care vor functiona pe principiul unitatilor de investitii, institutii acreditate si garantate de stat.
Odata cu aplicarea legii, procentul de contributii poate ramine cel practicat pina acum, de 37,5 % din venitul net realizat, dar fiecare persoana va trebui sa opteze pentru unul din fondurile care vor fi acreditate. Noul sistem nu va presupune insa operatiuni separate pentru ca toate sumele vor fi colectate de Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi Sociale care va efectua transferarea fondurilor. Trebuie mentionat insa ca noul sistem ii vizeaza in principal pe cei care mai au cel putin 20 de ani pina la pensionare, acestia avind obligatia sa-si aleaga fondul universal de pensii in maxim trei luni de la data aplicarii legii. In schimb, cei care mai au pina la pensionare intre 10 si 20 de ani, nu vor fi obligati sa contribuie la fondul universal de pensii pentru ca vor ramine in sistemul public de pensii, aderarea lor la aceste fonduri urmind sa fie voluntara, optiunile putind fi formulate in decursul a maxim doi ani. Cum fondurile respective reprezinta un sistem de asigurari sociale, chiar daca persoanele sint posesorii si titularii sumelor din cont, ei nu vor beneficia de bani decit in momentul iesirii din cimpul muncii. In schimb, daca vor ajunge la concluzia ca nu au facut alegerea cea mai buna, titularii vor putea solicita transferarea contului personal si a sumelor la un alt fond. Procentul din venituri alocate fondurilor de pensii va fi impartit in doua transe, 5 % care va reprezenta contributia la pensia suplimentara, si 32,5 % care va reprezenta asigurarea pentru pensia de baza. Acestea vor avea doua directii – una, de 10 procente, care va pleca spre Fondul Universal de Pensii, si a doua, de 27,5 %, va fi dirijata spre Sistemul Public de Pensii. Respectind procentele din contributii, un barbat nascut in 1980, care va iesi la pensie la 65 de ani cu vechime integrala, va avea o contributie de 44 de ani la fondul privat de pensii si va detine in momentul iesirii din cimpul muncii un procent de 93 % din ultimul salariu de incadrare. Plecind de la un salariu ipotetic de 3,750 milioane lei in 2002 si un venit brut de 8,650 milioane lei in anul pensionarii, adica in 2045, pensia lunara de la Sistemul Public de Pensii va fi 3,490 milioane, ceea ce va reprezenta 40,4 % din ultimul salariu. In schimb, prin faptul ca a contribuit la Fondul Privat de Pensii, tot pe durata a 44 de ani, el a acumulat in contul personal 527 milioane lei. Anual, la Fondul Privat de Pensii, el va primi un punctaj direct proportional cu vechimea si care va fi multiplicat cu raportul dintre contributia individuala de la sistemul public de pensii si contributia stabilita in legea bugetului asigurarilor sociale. La cei 44 de ani ca membru al fondului, el va putea obtine 53 % din venitul asigurat, adica inca 4,589 milioane lei. In atare conditii, el va primi o pensie de peste 8 milioane lei, sensibil egala cu ultimul salariu.
Problema pe care guvernantii vor trebui sa o solutioneze o reprezinta infiintarea unor fonduri credibile, cu un regulament propriu de functionare care sa ofere garantii in utilizarea corecta a banilor. Sistemul functioneaza in state dezvoltate precum Franta, Elvetia sau Marea Britanie dar, cel putin pentru primii ani va fi nevoie de un instrument de control. Avatajele implementarii lui se dezvolta pe doua planuri pentru ca, in primul rind pensiile vor creste, iar in al doilea rind banii nu vor fi blocati intr-un cont, ci vor fi in circulatie. (S.GHEORGHIU)

Comentarii