Spitalele din Botosani sint in suferinta

luni, 21 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Spitalele din Botosani sint in suferinta

Spitalele botosanene mai au multe de facut in privinta igienei, fapt confirmat oficial de Inspectia sanitara de Stat. In prima luna a anului, inspectorii sanitari au verificat cele 18 unitati cu paturi de pe raza judetului, concluziile fiind suficient de grave pentru a pune pe ginduri managerii spitalelor si conducerea sanitara a judetului. "Doar patru unitati cu paturi din Botosani au autorizatie sanitara de functionare: Sectiile de Boli Infectioase si de Pneumoftiziologie ale Spitalului de Specialitate, Maternitatea si blocul materno-infantil de la Spitalul Dorohoi" explica dr. Floare Stana, inspectorul sanitar-sef al judetului.
La capitolul aprovizionare cu apa potabila s-a stabilit ca toate spitalele sint racordate la reteaua centrala de alimentare cu apa a loclitatilor, cu exceptia sectiilor exterioare de la Virful Cimpului si de la Mihaileni. In cazul unor calamitati, legislatia sanitara prevede ca spitalele sa poata asigura o rezerva de apa pentru 12 ore. In general spitalele botosanene pot sa respecte aceasta cerinta, cu exceptia spitalelor de la Saveni si Darabani, localitati in care apa se distribuie cu intermitenta. Acest lucru nu inseamna altceva decit ca in cazul unor dezastre cele doua spitale pot garanta aparitia unor grave infectii de interior, imposibil de stapinit fara asigurarea macar a apei curente. Doar in zece unitati cu paturi se asigura o buna colectare si depozitare a deseurilor medicale (siringi, ace, manusi chirurgicale, reziduuri septice), in celelalte opt depozitarea facindu-se necorespunzator. Reziduurile cu pricina trebuie distruse prin ardere, intrucit constituie realmente o amenintare pentru mediu si comunitate, insa doar opt unitati sanitare sint dotate cu crematorii.
Unul din cei mai importanti parametri necesari autorizarii sanitare a spitalelor (asigurarea circuitelor functionale) este respectat doar in 6 unitati cu paturi. Conditia impusa de legiuitor este aceea ca alimentele care ajung la bolnavi sa nu se intersecteze cu deseurile care sint duse catre depozitare si distrugere. Ei bine, in 12 unitati sanitare aceasta conditie nu este respectata, cauza constituind-o proiectarea defectuoasa a spitalelor ori neputinta de a adapta un imobil vechi in care a fost instalat un spital la cerintele igienico-sanitare. "In ce priveste starea de igiena, blocurile alimentare sint necorespunzatoare, iar dotarea deficitara" spune raportul inspectorilor sanitari, ceea ce, dincolo de limbajul oficial, vrea sa insemne ca prin bucatariile spitalelor domneste mizeria si lipsa ustensilelor. Singurul lucru in regula constatat in absolut toate spitalele este prezenta substantelor dezinfectante, care sint, mai mult sau mai putin folosite, in functie de "harnicia" si simtul gospodaresc al managerilor. Foarte grav, doar doua unitati sanitare (sectia de Boli Infectioase si Maternitatea) au platforme de depozitare provizorie a reziduurilor menajere racordate la surse de apa si canalizare, celelalte spitale fiind dotate cu platforme de gunoi necorespunzatoare.
Inspectia Sanitara de Stat a descoperit ca in nici un spital botosanean controlat nu exista o Sectie de Prevenire si Control al Infectiilor Nosocomiale, adica acele infectii de interior care pot genera adevarate epidemii intraspitalicesti. Concluziile controlului nu sint deloc imbucuratoare, starea de igiena a spitalelor fiind departe de standardele europene. "O parte dintre nereguli pot fi remediate si tin de modul de organizare si conducere al fiecarui spital, insa o serie de nereguli se datoreaza pur si simplu lipsei de bani, pentru ca e nevoie de investitii. Acolo unde deficientele tin de organizarea spitalelor, am dat termene pentru remediere, in celelalte cazuri insa e nevoie de sprijin financiar din partea factorilor de conducere din sanatate. Am fi putut amenda directorii de spitale pentru neregulile depistate, insa amenda urma sa fie platita tot din bugetele sarace ale unitatilor sanitare. Daca dupa perioada acordata spitalelor, deficientele nu vor fi rezolvate, vom da si amenzi" mai spune dr. Stana. Trebuie spus ca amenzile sint usturatoare, cuantumul acestora ridicindu-se pina la 5 milioane lei. (Dana BEJENARU)

Comentarii