Statistici negre pentru Botosani

duminică, 03 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 Statistici negre pentru Botosani

Ca sa nu va imaginati ca in industria botosaneana nu se intimpla chiar nimic va informam ca in primele sapte luni ale anului productia industriala a fost cu 28,2% mai mare decit cea din aceeasi perioada a anului 1999, cel putin asa indica datele din raportul Directiei judetene de statistica. Ca intr-adevar se misca ceva ne spune si cresterea productiei din luna iulie cu 3,5% fata de cea din luna iunie, cind preturile au fost aproape identice si deci inflatia nu afecteaza indicatorii. Tradus in bani, intreprinderile Botosaniului au produs si livrat in luna iulie marfuri in valoare totala de peste 202 miliarde de lei, din care au exportat direct peste 26 de miliarde direct. De fapt, cifra marfurilor produse la Botosani si exportate este mult mai mare, insa datorita sistemului de lucru in lohn a majoritatii intreprinderilor de confectii activitatea de export nu poate fi evidentiata in firmele botosanene, ce reprezinta a doua sau a treia mina. Per total, in primele sapte luni la Botosani s-au produs si vindut marfuri in valoare de peste 1.200 de miliarde de lei, din care 10% au mers direct la export. Cum era de asteptat mai bine de jumatate din acesti bani provin din industria textila si a confectiilor de imbracaminte. La prima vedere, dezvoltarea peste masura a textilelor si confectiilor pare sa aiba efecte pozitive. Adica se creaza locuri de munca, usor de sesizat in distributia pe sexe a somerilor, femeile fiind mult mai putine decit barbatii, se aduna impozite la bugetul statului si la bugetul local, comerciantii au cui vinde marfurile si bineinteles statisticile arata mult mai bine. In realitate lucrurile nu sint atit de frumoase, deoarece Botosaniul a devenit aproape un judet monoindustrial, ceea ce este un mare dezavantaj. De altfel, structura monoindustriala este un criteriu principal in acordarea statutului de zona defavorizata si ne intrebam inca de ce Botosaniul nu l-a primit. Apoi, monoindustria este din principiu o structura instabila, orice fluctuatii pe piata muncii sau in preturile materiilor prime putind duce la prabusirea ei. Deocamdata nu exista nici un semn al decaderii, avem supraoferta de locuri de munca in domeniu si mai sint oameni de afaceri dornici sa investeasca in textile. Specialistii apreciaza ca "paradisul" confectiilor la Botosani va mai dura aproximativ zece ani, exact atita timp cit angajatilor din domeniu li se mai pot plati salarii de mizerie care scad din pretul de livrare a produsului finit prin micsorarea manoperei. Vrind nevrind, ceva se va indrepta in Romania si salariile se vor mari, cu forta chiar, iar investitorii se vor muta in alte parti, Ucraina fiind cel mai apropiat si probabil exemplu. Cam atunci, rata somajului va fi la Botosani apropiata cu cea din statele Africii centrale si vom asista, la fix 100 de ani de la ultima mare recesiune a tirgului, atunci cind am fost scosi de pe intinerariul marilor drumuri comerciale, la o noua criza de proportii.
Revenind la statisticile noastre, ultimele sapte luni nu au insemnat spre deosebire de alti ani, cresteri exagerate a preturilor. Campioana marfurilor scumpe este piinea cea de toate zilele care in decembrie 1999 costa 2.400 de lei, iar acum o putem cumpara cu 4.500 de lei, cresterea fiind de 87%. Chiar daca preturile la alte alimente nu au crescut prea mult, cum ar fi de exemplu parizerul, ce costa acum cu doar 9% mai mult, nu se poate spune ca botosanenii maninca mai bine. Adica, maninca aproape la fel de mult parizer, insa cu mult mai putina piine. Singurul rod al naturii sau industriei alimentare care s-a ieftinit il reprezinta merele, mai ieftine cu fix 666 de lei fata de luna decembrie a anului trecut. La fel dropsurile, costa exact ca in luna respectiva.
Dintre marfurile industriale cel mai mult s-au scumpit medicamentele si s-au ieftinit doar niste produse denumite generic "geci pentru barbati, din piele porcine", care in decembrie costau 1,2 milioane, iar acum se pot cumpara cu 975.000 de lei. V-am spune si magazinul de unde va puteti trage geaca de piele naturala cu pretul acesta, insa din pacate nu este mentionat. Ca sa le facem in ciuda doamnelor le reamintim ca in urma cu jumatate de an, permanentul facut cu ocazia Revelionului ce trebuie refacut acum, costa 18.000. Noroc ca nu prea mai este la moda, altfel ar trebui sa platiti 28.000 pentru operatia respectiva. Nu s-au scumpit deloc serviciile hoteliere, o camera la un hotel de doua stele din Botosani costa la fel de mult, 500.000 de lei pe noapte, biletele la cinema, 12.000 de lei sau consultatiile medicale. O ultima recomandare este aceea daca va apucati de facut curatenie in casa mai bine invatati singuri tainele tencuitului, a carui manopera este acum de 38.000 metrul patrat, cam un milion o camera normala sau ale montarii faiantei, manopera costind tot atit cit faianta, 101.000 de lei metrul patrat. (Catalin ALISTARI)

Comentarii