Statisticile caliciei

luni, 18 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 Statisticile caliciei

”Starea economica a Botosaniului se depreciaza continuu, fapt confirmat de statisticile cu privire la piata de munca, gradul de ocupare si somaj, caracteristicile locurilor de munca”, a declarat Virginia Corcodil, purtator de cuvint al Agentiei Judetene de Organizare si Formare Profesionala. Locul doi in tara, dupa judetul Neamt, in ceea ce priveste somajul, dovedeste cele afirmate.
La sfirsitul lui august, numarul somerilor din judet era de 33.771, dintre care 20.385 se afla in evidenta si plata, iar 13.386 de persoane nu beneficiaza de nici o forma de ajutor social. Fata de luna iulie, numarul total al somerilor a crescut cu 0,3%, desi aproape 500 de persoane au iesit din orice forma de plata. Statistica AJOFP arata ca cei mai multi dintre someri sint tineri pina in 25 de ani. Din punct de vedere al nivelului de pregatire, 258 sint someri cu studii superioare, 1.657 au studii medii, iar restul sint muncitori. ”Si pentru aceasta luna, oferta locurilor de munca este in cea mai mare parte pentru confectioneri”, a mai afirmat Corcodil.
Potrivit evidentelor Oficiului de Pensii, numarul pensionarilor era la sfirsitul lunii august 161.594, dintre care aproape jumatate sint pensionari din agricultura. Desi o statistica a salariatilor per total nu exista, Camera de Munca a comunicat ca la sfirsitul lunii august erau luati in evidenta 68.827 de salariati ai societatilor private si 4.272 de conventii civile. Conform bilantului contabil al unitatilor bugetare in sectorul de stat lucreaza circa 41.223 de persoane, la care trebuie adaugat si numarul altor categorii de bugetari (din invatamint, sanatate, armata) de aproximativ 12.549. In acest context trebuie precizat ca, fata de inceputul anului, de la nivel central, munca la negru se anunta a fi un fenomen in descrestere, inregistrindu-se mai multe contracte individuale de munca si conventii civile de prestari servicii. Si in Botosani, "cei care nu respecta legislatia muncii cu privire la declararea angajatilor si colaboratorilor au fost sanctionati cu peste 500 milioane lei, fapt ce a dus la un numar scazut al muncitorilor la negru", a afirmat Gheorghe Timofte, inspector sef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Munca. Cu toate acestea situatia Botosaniului se pare ca nu se inscrie decit in seria fenomenelor negative ale economiei, in conditiile in care aproape jumatate (43%) din populatia judetului beneficiaza de o forma de ajutor social. Chiar daca exista programe sociale care ii ajuta pe saraci, in mod evident acestea singure nu pot elimina saracia din societate. (Anca GRADINARU)

Comentarii