Tavalugul scumpirilor va fi pornit dupa Paste

joi, 12 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Tavalugul scumpirilor va fi pornit dupa Paste

Scumpirea energiei electrice, de la 17 aprilie, reprezinta o noua piatra legata de gitul populatiei si a agentilor economici. Desi procentul de majorare anuntat este de 6-6,2%, in realitate costurile la produse si servicii vor suferi modificari mult mai mari, astfel incit va trebui sa scoatem mai multi bani din buzunar pentru aproape totul, de la piine si pina la apa rece.
Pentru societatile comerciale pretul curentului se va mari de la 1.512 lei/kwh la 1.681 lei/kwh. Dincolo de factura curenta catre SC Electrica SA ce se va majora cu acest procent de 6%, agentii economici vor avea insa de suportat si cresterea corespunzatoare impusa de furnizorii de materiale. In acest context, primele scumpiri se vor inregistra la utilitatile publice, iar dintre acestea pretul apei va primul majorat. "In afara de cresterea stricta a cheltuielilor cu energia noi sintem influentati si de marirea nivelului cheltuielilor materiale. Nu stim deocamdata care va fi procentul de majorare a pretului apei, dar acesta va fi mai mare de 6% deoarece se va tine cont si de indicele de inflatie care in stabilirea pretului apei nu a mai fost actualizat de la 1 mai anul trecut", ne declara Tamara Neculai, director economic in cadrul RAJ"Apa". In prezent consumatorii casnici platesc 9.794 lei pentru metrul cub de apa, o decizie de modificare a tarifului urmind probabil sa aiba loc cu ocazia primei sedinte a Consiliului Judetean.
Inevitabil se va scumpi si energia termica. Deocamdata afectat va fi doar producatorul, SC Termica SA, pentru ca populatia, prin hotarire de guvern, plateste un pret de referinta al gigacaloriei care este in prezent de 350.000 lei. Cum societatea de termoficare va plati majorat atit energia electrica cit si apa care ii este furnizata de regia judeteana, Termica urmeaza sa depuna la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) documentatia necesara modificarii tarifului de producere al gigacaloriei. "Pretul de referinta platit de populatie este stabilit prin hotarire de guvern si tot prin hotarire de guvern poate fi modificat. In ultimii ani, majorarea s-a efectuat chiar la finalul sezonului rece", afirma Nicolina Chirila, sef serviciu relatii cu clientii in cadrul Termica. Astfel, in 1999 majorarea de la 95.300 la 122.000 lei/Gcal s-a inregistrat pe 3 martie, iar in 2000 cresterea de la 230.000 la 273.700 lei/gcal a avut loc pe 1 aprilie. Date fiind precedentele dar si noua scumpire a energiei electrice probabil ca in curind vom asista si la cresterea pretului de referinta al gigacaloriei si deci al apei calde si al caldurii.
Si transportul in comun va avea de suferit in urma cresterii tarifelor la energie. Factura lunara a SC Eltrans SA va ajunge la circa 150 milioane lei, de la 135 milioane lei in prezent. Diferenta va fi de de 15 milioane lei dar ea va creste la rindul ei prin scoaterea pe traseu a mai multor tramvaie si deci prin cresterea consumului de energie. In ceea ce priveste pretul de 2000 lei pentru o calatorie acesta va fi mentinut cu siguranta doar pina la Paste, ulterior putind apare modificari mai ales ca el este neschimbat de mai mult de un an de zile. "Deocamdata pretul biletelor va ramine acelasi. Consiliul de Administratie al societatii va analiza tariful actual si, daca va hotari ca trebuie modificat, noul tarif va trebui sa fie supus spre aprobare Consiliului Local", ne spune Ioan Comarita, director general al Eltrans. La rindul ei si primaria va trebui sa scoata mai multi bani din buzunar pentru achitarea iluminatului public, factura lunara urmind sa se majoreze cu aproximativ 20 milioane de lei. Acestea nu sint insa singurele servicii si produse ce se vor scumpi. Cum orice agent economic foloseste energia in procesul de productie, cu citeva sute de lei vor creste probabil si preturile la alimentele de baza.
Desi agentii economici sint cei care vor plati toate aceste cresteri, pina la urma ele vor fi suportate de catre populatie. Pentru a supravietui societatile comerciale vor trebuie sa creasca preturile, iar populatia va fi nevoita sa plateasca servicii mai scumpe. In plus, abonatii casnici vor avea de suportat si scumpirea energiei electrice consumata in apartament. Astfel, la tariful social preturile vor fi de 814 lei/kwh, fata de 767 lei cit este in prezent (pentru un consum de pina la 50 kwh) si de 3.500 lei/kwh, in comparatie cu 3.301 lei/kwh, cit este acum (pentrun un consum de peste 50 kwh). In ceea ce priveste tariful standard, abonamentele vor fi de 38.565 lei, in timp ce pretul unui kwh va creste de la 1.209 lei la 1.280 lei. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii