Un dric le-a scos peri albi angajatilor Biroului vamal Botosani

vineri, 04 mai 2001, 23:00
2 MIN
 Un dric le-a scos peri albi angajatilor Biroului vamal Botosani

Desi dupa alinierea legislatiei romanesti la normele vamale europene codul vamal a cunoscut o sensibila imbunatatire, angajatii birourilor vamale si comisionarii din vami intimpina inca unele greutati in incadrarea unor bunuri ce urmeaza a fi importate. Acum aproximativ o luna, un botosanean care observase lipsa de pe piata a unor servicii de pompe funebre, s-a prezentat la comisionarii vamali de pe linga Biroul vamal Botosani interesindu-se la cit ar putea ajunge taxele vamale pentru aducerea din strainatate a unui dric. Botosaneanul gasise o masina si vroia sa demareze o afacere pe cont propriu numai ca intrebarea lui i-a cam blocat pe comisionari intrucit situatia era inedita.
Incercind sa incadreze dricul la mijloace auto, comisionarii au descoperit ca sint doua variante – de transport marfa sau transport persoane. Cit s-au chinuit ei sa gaseasca o incadrare pentru dric, variante nu prea au fost pentru ca nici persoane nu transporta iar ceea ce duc ei numai marfa nu se numeste. Asa ca, intr-un final, comisionarii au pasat responsabilitatea Registrului Auto Roman. Gigel Ciubotariu, cel care asigura interimatul la conducerea Biroului vamal Botosani, spune ca asemenea cazuri nu sint singulare pentru ca, desi nomenclatorul de produse de import-export a fost substantial imbunatatit, este posibil ca anumite produse sa nu figureze in catalog. Cele mai multe situatii de acest gen sint inregistrate indeosebi la piesele de schimb de la anumite utilaje industriale sau in cazul unor subansamble de la instalatii mai vechi. "Dificultati de incadrare pot apare oricind. Codul vamal a fost reactualizat dupa cel al Uniunii Europene dar trebuie sa recunoastem ca desi in catalog figureaza zeci de mii de produse, codul nostru nu este atit de performant ca al Uniunii Europene. Sint doua volume cu mii de pagini dar si la acestea s-a incercat sa se aduca o serie de completari prin intermediul unor note explicative. De regula, cind apar asemenea cazuri, ne consultam cu serviciile de specialitate din cadrul Directiei Regionale si din cadrul Directiei Generale, chiar si cu comisionarii vamali, pina cind gasim o incadrare", a declarat Gigel Ciubotariu.
O forma de protectie este oarecum luata prin acceptarea la vamuire doar a unor produse care sint omologate sau care au documente de provenienta cu care se poate realiza cit de cit o incadrare. Pina cind se va ajunge ca si tariful vamal romanesc sa cuprinda o gama la fel de larga ca si cel al Uniunii Europene, importatorii sau exportatorii nu sint lasati in voia sortii pentru ca, daca nu sint de acord cu incadrarea in tarif, ei pot contesta actul vamal. "Contestatia nu se rezuma numai la contestarea documentului la biroul vamal care a operat tarifarea ci, daca beneficiarul se considera in continuare nemultumiit, el poate contesta chiar si in instanta", spune Gigel Ciubotariu. (S.GHEORGHIU)

Comentarii