Unda verde pentru Serviciul de Ambulanta la recuperarea datoriilor

miercuri, 21 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Unda verde pentru Serviciul de Ambulanta la recuperarea datoriilor

Un control recent al Curtii de Conturi derulat la Serviciul Judetean de Ambulanta obliga aceasta institutie sa recupereze trei miliarde de lei de la spitale, creante pe care SJA se straduie sa le adune de peste un an de zile. Obligatia de a recupera cu maxima urgenta datoriile de la spitale este cum nu se poate mai convenabila, pentru ca cele Ambulanta abia asteapta sa-si reimprospateze parcul de masini, sa-si faca statie proprie de benzina ori pur si simplu sa asigure salariile la timp angajatilor.
"Curtea de Conturi a dispus recuperarea datoriilor de la spitale, adica va trebui sa apelam la toate formele legale pentru recuperarea acestor bani. Daca pe cale amiabila nu vom reusi, se va ajunge la instanta", a declarat dr. Liliana Mateciuc, directorul SJA. In baza contractului-cadru de furnizare a serviciilor medicale, spitalele sint obligate sa plateasca serviciului de ambulanta transportul bolnavilor intre spitale, Casa de Asigurari de Sanatate decontind doar transportul prespitalicesc, adica doar pina la internarea bolnavului. Cum majoritatea bolnavilor din Botosani ajung intii prin spitalele orasenesti sau comunale, unde sint internati doar pentru citeva ore pentru ca in final sa ajunga tot la Spitalul Judetean, e clar ca spitalele mici ajung sa acumuleze datorii imense catre SJA, care asigura transportul intre spitale al bolnavilor respectivi.
Cei mai multi bani ii are de recuperat Ambulanta insa de la Spitalul Judetean, in jur de 1,5 miliarde de lei, majoritatea pe seama transportului hemodializatilor efectuat inainte de 1 iulie 2000. Spitalul Judetean nu recunoaste decit vreo 300 de milioane de lei din acesti bani, pentru ca la vremea respectiva spitalul a reziliat unilateral contractul cu Ambulanta, dar transportul hemodializatilor a fost in continuare efectuat pina la 1 iulie, cind a fost preluat spre finantare de CASS. Datoriile ar trebui recuperate de SJA chiar in aceasta luna, pentru ca in martie institutia ramine fara bani de salarii si de benzina. In plus, dintr-un necesar de 90 de ambulante, SJA mai are disponibile in jur de 50 de masini, majoritatea cu norma de casare indeplinita care mai circula doar datorita unui miracol. "De la inceputul anului am stocat in vederea casarii 17 ambulante si in continuare cele care vor pica vor fi trecute la casare, pentru ca ne costa prea scump sa le intretinem", explica Mateciuc. Deocamdata SJA asigura la parametri normali urgentele prespitalicesti, insa in citeva luni va trebui obligatoriu reinnoit parcul de masini, pentru ca cele disponibile la ora actuala sint folosite 24 de ore din 24, trei ture pe zi, deci au toate sansele sa fie trecute pe dreapta in cel mai scurt timp. (Dana BEJENARU)

Comentarii