A apus moda platilor compensatorii

joi, 13 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 A apus moda platilor compensatorii

Vechiul sistem de acordare a platilor compensatorii a fost schimbat prin aparitia OUG nr. 77/2000 care modifica OUG nr. 98/1999 referitoare la protectia sociala a persoanelor ale caror contracte individuale de munca vor fi desfacute ca urmare a concedierilor colective. "Modificarea esentiala adusa de acest nou act normativ este aceea ca, de la data de 22 iunie 2000, beneficiaza de plati compensatorii acordate din bugetul Fondului pentru plata ajutorului de somaj numai persoanele disponibilizate prin concedieri colective din unitatile prevazute in planul de restructurare in vederea aplicarii Programului de Restructurare a Intreprinderilor si Reconversie Profesionala (RICOP). In anexa OUG nr.77/2000, la zona RICOP 2 incluzind judetele Braila, Buzau si Galati, la pozitia intii se afla societatea «Celhart Donaris» SA" se precizeaza intr-un comunicat al Agentiei Judetene pentru Ocupare si Formare Profesionala – Braila.
Societatile comerciale, societatile si campaniile nationale, regiile autonome si alte unitati aflate sub autoritatea administratiei publice centrale sau locale pot acorda persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, din fondul de salarii, compensatii banesti individuale, in conditiile si cuantumurile prevazute in contractele colective de munca.
Fostul sistem de acordare a platilor compensatorii s-a dovedit a fi foarte costisitor, un fel de subventi care sa faca oamenii sa accepte costurile sociale ale reformei. Din 1997 pina-n prezent statul roman a cheltuit din Fondul pentru plata ajutorului de somaj peste 7500 miliarde de lei pentru aceste plati. De bani au beneficiat aproximativ 600.000 persoane disponibilizate in urma restructurarilor, a privatizarii sau lichidarii a 3000 de societati comerciale si regii autonome. In aceste conditii, fondul a ajuns in ultimele luni, deficitar iar platile compensatorii nu au mai putut fi achitate la timp. Ca urmare, Agentia Nationala pentru Ocupare si Formare Profesionala s-a vazut nevoita sa imprumute sute de miliarde de la Trezoreria statului. Fara acesti bani, ajutoarele de somaj si celelalte prestatii ce decurg din legislatia actuala nu s-ar mai fi putut plati.
Criza in care ajunsese sistemul pare a fi inteleasa si de reprezentantii sindicatelor. Acestia nu contesta sistarea platilor compensatorii, dar subliniaza faptul ca trebuie sa se puna accent pe masurile active de combatere a somajului. "Nu exista suficiente argumente pentru a se renunta la platile compensatorii pentru toate unitatile deoarece nu s-au oferit alternativele constind in crearea de noi locuri de munca. Realitatea ne-a demonstrat ca acordarea acestor plati nu a ajutat in timp economia. Faptul ca societatea braileana Celhart-Donaris SA e cuprinsa in programul RICOP nu reprezinta cine stie ce avantaj pentru ca acolo s-au facut deja disponibilizari", ne-a declarat Gheorghe Ilinca, lider al Blocului National Sindical – Braila. (Daniela TUPEA)

Comentarii