A inceput derularea microcreditelor din Fondul National de Solidaritate

sâmbătă, 23 decembrie 2000, 00:00
3 MIN
 A inceput derularea microcreditelor din Fondul National de Solidaritate

Microcreditele alocate din Fondul National de Solidaritate ar fi trebuit sa fie derulate de mai bine de un an de zile. Modul in care acesti bani ar fi urmat sa intre in buzunarul intreprinzatorilor mici si mijlocii a constituit un subiect de disputa intre reprezentantii partidelor politice. Solutiile oferite s-au dovedit neinspirate. Initiativa de a derula banii din acest fond prin bancile populare nu s-a concretizat, acest tip de organisme financiare aflindu-se in vara intr-o degringolada de neimaginat. Abia la sfirsitul acestui an, guvernantii au gasit caile de derulare a acestor credite. Cererile pentru acordarea unui microcredit se vor depune numai la Centrele de Consultanta ale Fundatiei pentru Asistenta Intreprinzatorilor din Romania (FAIR).
Pe teritoriul Romaniei, exista noua astfel de centre, in judetele Brasov, Buzau, Drobeta Turnu-Severin, Galati, Petrosani, Satu Mare, Tulcea, Vaslui, Bucuresti. Brailenii interesati se vor adresa centrului de consultanta din Tulcea (Fundatia pentru Promovarea Intreprinzatorilor Mici si Mijlocii), al carui sediu se afla pe Str. Mica nr. 1, cod 8800 (tel. 040/533037). Solicitantii pot primi pina la 200 de milioane lei pentru afacerea lor.
Fondul National de Solidaritate este un fond special, administrat si gestionat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, infiintat prin OUG nr. 118/1999. Scopul infiintarii acestui fond a fost acela ca, in baza principiului solidaritatii sociale, prin plata unei taxe de timbru social, participantii la jocurile de noroc sa contribuie la diminuarea saraciei extreme in familiile aflate in dificultate. FNS este un proiect care include atit masuri pasive, cit si active de protectie sociala. OUG nr. 118/1999 si HG nr. 743/2000 precizeaza ca persoanele fizice care "desfasoara sau doresc sa desfasoare activitati pe cont propriu, generatoare de venituri, pentru intretinerea materiala proprie sau a familiei, aflate in situatia de extrema dificultate, pot beneficia de microcredite pentru achizitionarea de bunuri, servicii si lucrari in scop lucrativ".
Etapele acordarii unui microcredit
Potrivit pachetelor informative oferite de Fundatia pentru Promovarea Intreprinzatorilor Mici si Mijlocii-Tulcea (FPIPMM), pentru a intra in posesia banilor, un potential beneficiar are de parcurs opt etape: informarea privind programul de microcreditare (contactarea unui centru de consultanta, procurarea pachetului informativ, studierea cadrului legislativ referitor la microcreditare, autoevaluarea de catre solicitant a propriei eligibilitati cu ajutorul formularului F1), pregatirea planului de afaceri necesar solicitarii de microcredite (identificarea de catre solicitant a afacerii pentru care vrea microcreditul, in concordanta cu pregatirea si aptitudinile proprii, schitarea unui proiect al planului de afaceri utilizind ca ghid formularul F2, evaluarea propriului proiect de catre cel interesat cu ajutorul formularului), intocmirea si transmiterea cererii pentru acordarea banilor, transmiterea acesteia la Directia Generala de Munca si Protectie Sociala-Braila, in vederea efectuarii anchetei sociale, finalizarea proiectului de microcreditare (centrul de consultanta din Tulcea inregistreaza toate cererile de microcreditare respinse de DGMPS, institutie care a aprobat sau a respins microcererile solicitantilor in urma anchetei, dupa care FPIPMM finalizeaza impreuna cu potentialul beneficiar proiectul de microcreditare si transmite prin posta la Biroul de Coordonare FAIR Bucuresti toate proiectele declarate finalizate), centralizarea proiectelor de microcreditare propuse pentru finantare la Biroul de Coordonare al FAIR Bucuresti, selectia proiectelor de microcreditare propuse pentru finantare de catre comisia de avizare din cadrul MMPS, contractarea si derularea procesului de microcreditare.
Pentru autoevaluarea eligibilitatii solicitantului, potentialul beneficiar trebuie sa totalizeze minim 20 de puncte calculate pe baza veniturilor prevazute in F1. Pentru ca un proiect sa fie propus pentru avizare, acesta trebuie sa aiba 30 de puncte calculate conform criteriilor prevazute de F2. Astfel, o persoana poate beneficia de credite de pina la 200 de milioane lei.
Contributia solicitantului poate fi intre 10 si 50% din valoarea totala a proiectului. Termenul de rambursare a microcreditului se poate intinde pe perioade cuprinse intre 12 si 36 de luni, iar perioada de gratie poate fi de la o luna pina la un an. Garantiile puse la dispozitie de solicitant trebuie sa acopere intre 10 si 50% din valoarea totala a proiectului. Aceste microcredite se acorda fara dobinda. Doar trei braileni au depus, pina acum, cereri pentru microcredite din FNS. (Daniela TUPEA)

Comentarii