Arma crimei

sâmbătă, 13 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Arma crimei

Puzderie de politisti scotocesc orasul pentru a-l gasi pe criminalul din Discoteca "Milennium", Stivensen Bancuta, fiul lui Ion Bancuta, zis "Oaie". Braila este "in fierbere". Inspectoratul Judetean de Politie si Parchetul de pe linga Tribunalul Braila aduna, in continuare, piese ale filmului crimei din ziua de 7 ianuarie. Ieri, organele de ancheta ne-au furnizat datele oficiale ale asasinatului, mentionind ca, desi "crima n-a avut un mobil", primul spre care s-a aruncat Stivensen, sa-l omoare, a fost, de fapt, Daniel Buricea, fiul lui Ion Buricea.
Intre timp, la Discoteca "Milennium", viata pare sa mearga inainte. Asta in ciuda faptului ca, ieri, Politia astepta un raspuns ferm din partea Primariei, fata de inchiderea localului crimei. Intr-un comunicat sec, patroana de la "Milennium" ne informa: "Nu sintem in masura sa ne expunem o opinie referitoare la gradul de premeditare a acestui incident.(…) Am dispus inlocuirea sistemului de paza si protectie si…" Urmeaza un fel de "Mai veniti pe la noi!".
Din ziua asasinatului si pina acum, politisti din cadrul Serviciului si Biroului Politiei Judiciare, sprijiniti de ofiteri si subofiteri de la "Interventii Rapide", bintuie cartierul Hipodrom pentru a legitima, perchezitiona si amprenta sute de indivizi dubiosi. Stivensen Bancuta, disparut de la domiciliu, este dat in urmarire generala, victima, Lucian Pandrea, a fost bagata in pamint… "Milennium" continua sa "emane" muzica, invitind chiar si trupe de succes din tara, pentru a-si reface imaginea botita de singerosul incident dintre grupurile Buricea si Bancuta.
Fotografia unei crime fara mobil
In noaptea crimei, la "Milennium", au fost aproximativ 400 de oameni, din care 200 numai la etaj, unde s-a consumat tragedia familiei Pandrea. Anchetatorii sustin, acum, ca desi politistii s-au oferit, pe 7 ianuarie, sa asigure ordinea in discoteca, actionarii de la "Milennium" au refuzat sprijinul oamenilor legii, pe motiv ca "au bodyguarzi si se descurca". Desi bodyguarzii cu pricina spun ca au perchezitionat cam tot ce s-a putut, chiar si pentru procurorii de ancheta ramine un mister modul in care a fost introdusa arma crimei in discoteca. Mai nou, patroana discotecii, Maricica Sirghei, sustine ca a perchezitionat personal femeile, la intrarea in local. Cert este ca arma crimei, un cutit cu lama de 17-18 centimetri, a fost gasita chiar la locul faptei, la piciorul scaunului pe care statuse victima, Lucian Mihai Pandrea, 24 de ani.
Povestea crimei se incilceste la capitolul "pe unde a intrat arma". Se pare ca totul a plecat de la un conflict banal. "In jurul orei 3, unul din grupul Bancuta, Petre, zis «Romica», s-a lovit intimplator de Lucian Pandrea. Intre cei doi au urmat injuraturi. Alfred Bancuta, care-l cunostea pe Pandrea, a incercat sa aplaneze conflictul. In grupul Buricea se afla si Daniel, fiul lui «Haret». La un moment dat, Stivensen Bancuta, care avusese un schimb de cuvinte jignitoare cu Daniel Buricea, s-a repezit cu cutitul la el", ne-au relatat cei care instrumenteaza dosarul omorului.
De aici a venit si concluzia Parchetului ca, de fapt, tinta lui Stivensen a fost Daniel Buricea. Ce a urmat? Intre Stivensen si Daniel Buricea s-a bagat un altul: Lungu. Acesta a fost intepat de criminal, la mina stinga. In timp ce partile vorbeau aprins, Stivensen s-a rupt din discutie si s-a aruncat asupra lui Pandrea.
"A infipt cutitul in el. Victima s-a aplecat si criminalul l-a mai injunghiat de doua ori. La vederea cutitului, toti cei din gruparea Buricea au fugit, lasindu-l pe Pandrea singur. Nici ceilalti, indivizii din grupul Bancuta, nu s-au bagat. Conflictul nu a durat mai mult de 2-3 minute. Crima s-a petrecut la etajul discotecii. Cei 200 de oameni de pe acel palier au dat buzna pe scari, imediat ce victima s-a prabusit", au continuat procurorii de ancheta.
Vacarmul creat de cei 400 de consumatori din discoteca a impiedicat, practic, interventia politistilor. Acestia se aflau chiar foarte aproape. Unii isi serbau, in acea dimineata, ziua onomastica in discoteca. Alti politisti, de la Detasamentul de Politie pentru Interventii Rapide, patrulau afara, "bifind" deja masinile celor din gruparile Bancuta si Buricea. In timpul vacarmului, martorii relateaza ca au auzit somatiile: "Politia! Politia!"
Imediat dupa crima, Stivensen a reusit sa dispara, desi, cum ieseau, "gangsterii" erau insfacati de politisti. Insa cei care alergau spre iesire erau, cum spuneam, 400, iar politistii de afara doar vreo sase, sapte… La scurt timp, la locul faptei au ajuns procurorul criminalist Lucian Doxan, comandantii Politiei, plus alte citeva zeci de politisti si jandarmi.
Gruparea Bancuta n-a suflat o vorba
17 indivizi au luat, atunci, drumul arestului Politiei. Audierile au inceput la 4.30 si s-au sfirsit spre seara, la ora 20.00. Dupa ceasuri intregi de audieri, inca nu se aflase numele criminalului. Pe masura ce numarul celor interogati scadea, crestea si tensiunea anchetatorilor. "Gruparea Bancuta nu sufla nici o vorba. Au fost retinuti, in cele din urma, patru insi, inclusiv Alfred Bancuta", povestesc surse politienesti. Timpul trecea, iar in jurul cladirii Parchetului "brunetii" sustinatori ai gruparii Bancuta ocupau zona. Pina la urma, cei patru au confirmat ca Stivensen este criminalul. Taman cel care lipsea din grupul retinutilor. Pentru a descongestiona zona, procurorii au apelat la jandarmi si politisti cu cagule. A urmat ordinul scurt: "Prindeti-l pe Stivensen Bancuta!" si descinderea mascatilor la domiciliul criminalului. Operatiunea a dat "chix" in prima faza. Cautarile continua. Numai ieri, politistii au legitimat citeva sute de persoane, au perchezitionat citeva zeci, din care 50 au fost fotografiate si puse "sa cinte la pian". Vom reveni. (Nicoleta BUTNARU, Marian GHEORGHE)

Comentarii