Cad capete in "Mafia Petrolului"

joi, 08 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Cad capete in "Mafia Petrolului"

Procurorii braileni taie in carne vie. Sprijiniti de instantele locale si cele ale Curtii de Apel Galati – care-i pun "la pastrare" pe cei incatusati pentru infractiuni grave – magistratii din fruntea Parchetului de pe linga Tribunalul Braila "decapiteaza", unul cite unul, suspectii in "Afacerea Deva – Darmanesti II – Diadra Tour".
Dupa cum relatam in numarul de ieri al ziarului nostru, ultimii doi arestati sint Octavian Angheluta, directorul economic al Rafinariei Darmanesti, judetul Bacau si Cristian Nita, patronul SC "Multirom Consult" SRL Deva. In acest fel, numarul suspectilor in acest dosar – care reuneste trei cauze conexe: "Deva", "Darmanesti" si "Diadra" – a ajuns la 20, iar a celor arestati la 12. Restul celor implicati au fie mandate in lipsa, fie sint dati in urmarire, fie sint cercetati in stare de libertate.
Cert este ca, dupa ce au lovit fara mila in lumea interlopa a Brailei, aducindu-i in fata instantei pe exponentii de seama ai crimei organizate autohtone, prim-procurorii Gheorghe Ivan si Mihaela Aghenitei "le sapa acum groapa" celor care sint complici la "tunuri" de miliarde de lei – bani proveniti pe cai necinstite din afaceri cu produse petroliere. Procurorii merg pe doua fronturi: Gheorghe Ivan se ocupa de cazul "PECO Braila" – in care au fost arestate 13 persoane, inclusiv conducerea sucursalei – iar Mihaela Aghenitei pune la punct "Deva – Darmanesti II". In primul caz, este vorba de pagube de peste 12 miliarde lei, iar in celalalt de peste 10 miliarde lei, incluzind "Diadra Tour".
Prima care a iesit la iveala a fost asa-zisa "Afacere Darmanesti", care mai face "victime" si astazi. Ultimele cercetari ale procurorilor braileni releva faptul ca, in primavara lui 1998, Constantin Cristea zis "Aprozar", administratorul SC "Siroles" SRL Braila, in complicitate cu Relu Serban, Lucian Iordache ("Fischi") si Lucian Manea, au pagubit Rafinaria Darmanesti cu 2,7 miliarde lei, suma ce reprezinta contravaloarea a circa 1.000 tone produse petroliere achizitionate pe vorbe goale. Se pare ca "teapa" n-ar fi fost posibila fara sprijinul directorului economic al Rafinariei, Octavian Angheluta, care a livrat brailenilor aproape toata marfa odata si a tergiversat introducerea la plata a filei cec oferita de "Aprozar", din mai pina in octombrie 1998.
Prima faza a "Afacerii Darmanesti" s-a finalizat pe 31 mai 2000, cind Tribunalul Braila l-a condamnat pe Constantin Cristea la 6 ani si 4 luni inchisoare, plus plata unor despagubiri de peste 5 miliarde lei, pentru inselaciune, evaziune fiscala si infractiuni la legea nr. 31/1990.
"Afacerea Deva" se refera la modul in care – in primavara anului trecut – Nicolae Miscoi, administratorul "King Lion Trade" SRL Braila, ajutat de mai multe persoane, a reusit sa puna mina pe combustibil in valoare de 6,7 miliarde lei, de la Depozitul Orastie, apartinind de PECO Deva, judetul Hunedoara. Marfa a fost repede vinduta, iar banii impartiti intre complicii la aceasta uriasa escrocherie. Interesant este faptul ca, potrivit prim-procurorului Aghenitei, sumele provenite din derularea acestor afaceri ilegale au fost "spalate" prin intermediul Bancii Internationale a Religiilor, unde aveau cont deschis majoritatea celor implicati in "tunurile" cu produse petroliere. In dosarul Deva sint deja implicati, afara de Miscoi, Serban, Iordache si Manea, urmatorii: Corneliu Nichifor (directorul BIR Braila), Eugen Gazdoiu (patronul "Etavi Com" SRL), Victor Medrea, Ioan Ionas (directori ai PECO Deva), Doina Male (fost sef al Depozitului Orastie), Gheorghe Nicolae, Palfi Duman, Mircea Mihaila, irakianul Hejer A. Saleh, Mircea Crihaia, Tanifidis Bancuta, Cristian Nita, Valeriu Vintila ("Vali Laba"), Octavian Golea si Florian Feraru, zis "Costel Frizeru".
A treia cauza de inselaciune aflata in lucru la Parchetul Judetean Braila este cea referitoare la modalitatea folosita de Relu Serban si Lucian Iordache pentru pagubirea SC "Diadra Tour" SRL Galati, administrata de Marcel Francu, cu suma de 658.843.627 lei (in 1998). La acea vreme, Serban s-a dat drept reprezentantul SC "SAT 846 Comimex" SRL Bucuresti, firma irakianului Hejer A. Saleh. Potrivit prim-procurorului adjunct Mihaela Aghenitei, legatura intre "Darmanesti II" – "Deva" – "Diadra Tour" o reprezinta Relu Serban insusi, motiv pentru care cele trei dosare formeaza acum unul singur. Cercetarile sint pe cale de definitivare, insa nu este exclus sa mai cada si alte capete. (Marian GHEORGHE)

Comentarii