Cei doi Danciu, directori la SANAB, ies la rampa

marți, 22 iunie 1999, 23:00
6 MIN
 Cei doi Danciu, directori la SANAB, ies la rampa

Scandalul provocat de arestarile in lant in rindul fostei conduceri a SANAB a capatat dimensiuni nebanuite. Informatii provenind de la surse care doresc sa-si pastreze anonimatul au adus in prim-plan noi episoade din derularea parteneriatului dintre olandezii de la "Gefonzo B.V." si membri din conducerea santierului – atit fosta, cit si actuala. Simbata si luni, "Monitorul" a publicat doua texte incredibile. Scrisoarea prin care Carion Fongers, sotia directorului general al "Gefonzo", ii reprosa directorului tehnic al SANAB ca nu sarise in sprijinul celor de la firma care i-a salvat viata, investind peste 75.000 DM in sanatatea lui, continea o conditionare in termeni duri. Daca nu spune brailenilor ca nu a fost vorba de mituire, olandezii vor inchide robinetul cu bani, iar Costel Danciu n-are decit sa-si vada de sanatate in Romania, pe propriile speze. Al doilea document este nota informativa prin care Claudia Szabo isi anunta seful – nimeni altul decit G.E.G. Fongers – despre stadiul anchetei derulate de procurorii galateni. Ea sustine ca structurile de conducere ale SANAB sint monopolizate de taranisti si ca directorul general si adjunctul sau – Grigore Danciu, respectiv Nicolae Badiu – ar fi "ingineri aflati sub acoperire" ai fostei Securitati, argumentind astfel teza potrivit careia se doreste compromiterea imaginii "Gefonzo B.V.".
Iata, in continuare, reactiile citorva dintre cei vizati.
Costel Danciu: "N-am semnat nici o chitanta"
Ultima deplasare in Olanda a directorului tehnic al SANAB s-a consumat intre 15 si 17 iunie, iar scrisoarea pe care i-o expediase Carion Fongers in Romania e datata 13 iunie. Vineri, abia revenit in tara, acesta a refuzat sa discute cu reporterul "Monitorului". Dupa publicarea scrisorii, Costel Danciu a revenit la sentimente mai bune. El a solicitat, luni, o intrevedere cu reporterul nostru, in cadrul careia a afirmat ca, si pentru aceasta calatorie, costurile – cazare, masa, transport, alte cheltuieli, procurarea medicamentelor – au fost, ca de obicei, suportate de olandezi.
Costel Danciu spune ca: 1. nu a primit scrisoarea; 2. Carion Fongers a trecut in graba pe la el la hotel, i-a cerut reteta si i-a adus medicamentele; 3. sotia directorului general de la "Gefonzo B.V." nu i-a suflat vorba despre scrisoarea ajunsa deja la Braila. Duminica seara, Costel Danciu a discutat cu Gerrit Fongers, care stia despre scrisoarea expediata de sotia sa. "Nu-mi explic cum de n-am primit scrisoarea."
Nu este insa singura nedumerire a directorului Costel Danciu. "Nu stiu daca banii pe care i-au cheltuit pentru mine pina acum au fost evidentiati in contabilitatea firmei «Gefonzo» sau i-a scos Fongers din buzunarul lui. Va dati seama ca nu mi-am permis vreodata sa-ntreb asa ceva, dar n-am semnat nici o chitanta." Directorul tehnic nu-si poate explica nici pretentiile dnei. Fongers de a sari in ajutorul firmei olandeze si al angajatilor ei, mai cu seama al Claudiei Szabo. "Despre celelalte cazuri si activitatea celorlalti, eu nu cunosc si nu am avut legatura pe linie profesionala cu tot ceea ce s-a publicat si nu pot sa ma pronunt asupra acestor probleme. Pot sa ma pronunt doar asupra cazului meu, asupra celor prin care am trecut." Iata, pe scurt, relatarea directorului tehnic despre interventiile caritabile ale partii olandeze.
In 1993, in santier s-a raspindit vestea ca ing. Costel Danciu are mari probleme cu sanatatea. Directorul general de atunci, Radu Petrescu, a mediat o intilnire in cabinetul sau intre Costel Danciu si G.E.G. Fongers. O luna mai tirziu, Danciu a ajuns in Olanda si, insotit de dna. Carion Fongers, a incheiat traseul investigatiilor medicale la Clinica Universitara din Rotterdam, unde a suportat o dificila interventie chirurgicala. Alaturi i-au stat, alternativ, Carion Fongers si Claudia Szabo. Celor trei saptamini de spitalizare le-au urmat alte patru de convalescenta, perioada in care a fost gazduit de familia Fongers. De atunci, de doua ori pe an, Danciu a mers in Olanda pentru controlul medical. "Toate acestea, ca si medicamentatia de care am nevoie zilnic mi-au fost si imi sint asigurate de familia dlui. Fongers si, recunosc fara nici un echivoc, nu mi s-a cerut niciunde si nicicind vreo favoare", arata actualul director tehnic al SANAB care a dat, astfel, satisfactie pretentiilor exprimate de Carion Fongers.
De un lucru este sigur Costel Danciu: ca i-ar fi imposibil sa le restituie olandezilor sumele pe care acestia i le-au destinat pina acum, circa 80.000 DM. "Eu n-am decit posibilitatile materiale ale unui roman salariat la o societate de stat." Orice s-ar ivi de acum incolo in relatia cu Fongers, Danciu spune ca sentimentele de gratitudine pentru acesta nu se vor schimba.
Grigore Danciu: "Fabulatie de la un capat la celalalt"
Grigore Danciu, directorul general al SANAB, considera continutul notei informative expediate de Claudia Szabo lui Gerrit Fongers drept o "fabulatie de la un capat la celalalt". "Probabil, Claudia Szabo se gindeste sa se salveze incercind sa-i acuze pe ceilalti", a spus, luni, acesta. El a anuntat ca, dupa ce se va consulta cu juristul SANAB, va decide daca va da sau nu in judecata publicatia noastra. Motivul: publicarea documentului de catre cotidianul nostru il lezeaza atit personal, cit si la nivelul imaginii sale publice.
Luni, Grigore Danciu a spus ca nu avea cunostinta ca, intre procurorul general adjunct Tomita Craciun si membrii Comisiei santierului, desemnati de Parchetul Curtii de Apel Galati sa verifice continutul cutiei cu documente ridicate in urma perchezitiilor efectuate la domiciliile inculpatilor din lotul SANAB, sa fi existat neintelegeri legate de Raportul de Inspectie. Oricum, a specificat el, aceasta comisie a fost compusa din directorul Resurse umane, un inginer specialist de la Proiectare, un inginer de la Organizarea Muncii, un tehnician care se ocupa de probleme specifice Apararii civile si juristul santierului. Directorul general a infirmat categoric "speculatiile din document" legate de politizarea structurilor de conducere ale SANAB, precum si de implicarea adjunctului sau, Nicolae Badiu, in cooptarea in PNTCD a muncitorilor sub amenintarea concedierii. Danciu a rectificat: in calitate de director general adjunct, Badiu nu face parte din CA al SANAB. Acesta este compus din 7 membri, dintre care nominalizati au fost Mihai Mustata, Gratiela Momescu, Radu Balasoiu, Tudorel Dumitrascu. Presedintele Consiliului este Grigore Danciu.
In nici un caz Gratiela Momescu, si nici vreo alta persoana din PNTCD, impusa de Politie sau SRI, nu fac parte din comisia DGFCS care urmeaza sa efectueze cercetarile economice dispuse de procurorii din Galati, a remarcat Grigore Danciu o alta inadvertenta a informatiilor culese de Claudia Szabo. "Vreau sa stie toata lumea ca vizitele mele la prefectul de Galati erau un lobby pe care-l faceam pentru ca SANAB sa obtina tabla de la Sidex", a respins el sustinerile potrivit carora aranjamente politice de culise ar fi premers cercetarile instrumentate de Parchetul galatean. Danciu a admis ca a fost, inainte de 1989, "inginer de garantie" (CTC, conform traducerii noastre – n.n.).
"Nu e adevarat ca, inainte de ’89, mi-am facut un CV pentru retragerea din santier si intrarea in fosta Securitate, cum nici cele spuse despre legaturile mele cu aceasta institutie nu sint reale", a declarat directorul general. El a explicat admonestarea Alinei Puia, sefa Departamentului Relatii Publice, in timpul unui Consiliu de Administratie, prin faptul ca, recent numita in aceasta functie, nu prezentase anumite documente, insa pentru ca nu i se cerusera. Potrivit Claudiei Szabo, Puia ar fi fost amenintata cu concedierea, iar Grigore Danciu i-ar fi spus mai tirziu "sa nu se teama, pentru ca ei stiu ca ceea ce cauta nu se afla la ea, ci in alta parte, unde ei nu au acces".
Lui Grigore Danciu i-a fost imposibil sa-si explice ce utilitate ar fi putut avea pentru Gerrit Fongers multe din informatiile furnizate de angajata lui, Claudia Szabo, dat fiind ca nu aveau legatura cu relatiile contractuale dintre firma "Gefonzo B.V." si santier. Szabo avea acces la informatii importante prin intermediul lui Gheorghe Lovin si Alexandru Lichiardopol, recompensati generos pentru a mai ramine in santier. Desi surse din cadrul administratiei locale ne-au precizat ca sumele in valuta pe care ex-managerul Radu Petrescu si alti angajati ai santierului le primeau de la olandezi nu erau un secret pentru nimeni, Grigore Danciu a declarat: "Nimeni din actuala conducere nu stia despre acest lucru."
Lucrul care parea sa-l intereseze in cel mai inalt grad pe directorul general era provenienta documentului, iar raspunsul reporterului nostru – "prin mijloace specifice" – nu i s-a parut satisfacator. Precizam ca, potrivit deontologiei profesionale, reporterul nu poate fi obligat sa faca public modul in care a obtinut un document. Aceasta este insa ratiunea pentru care Danciu ar vrea sa actioneze in justitie "Monitorul": din momentul in care, inaintea instantei, se va stabili de unde a ajuns la noi documentul, el intentioneaza sa intenteze un nou proces, de data aceea sursei noastre. (Cristiana APOSTOLESCU)

Comentarii