Centrul de Excelenta devine o realitate

duminică, 23 septembrie 2001, 23:00
2 MIN
 Centrul de Excelenta devine o realitate

Peste citeva zile, vor demara cursurile clasei a V-a speciale, formata cu elevi capabili de performante deosebite. Aceasta este urmarea faptului ca, in luna mai a acestui an, ministrul Educatiei si Cercetarii a aprobat ordinul privind infiintarea "Centrelor de Excelenta pentru Tineri Capabili de Performante", care are unitatea centrala la Bucuresti si sapte centre regionale in orase universitare. Acestea au arondate la rindul lor citeva centre judetene. Braila apartine de centrul regional de la Galati. Activitatea centrului, coordonata la Braila de prof. Nicoleta Becheanu, se desfasoara conform unui Regulament aprobat de MEC. Aceasta clasa a V-a, compacta, va studia intensiv matematica-informatica si va functiona in cladirea Colegiului "Murgoci". Selectia elevilor pentru clasa a V-a s-a realizat dintre premiantii olimpiadelor de limba si literatura romana si matematica, primii 50 de clasati pentru fiecare disciplina. O clasa speciala I se va forma in urmatoarele doua saptamini, cu sprijinul invatatoarelor si a educatoarelor. Elevii din aceste clase vor studia conform trunchiului comun, iar disciplinele optionale vor fi matematica si informatica. Acesti elevi vor beneficia si de ore de consiliere, asigurate de specialistii Centrului de Asistenta Psihopedagogica, specialisti care au contribuit si la selectarea elevilor pentru clasa a V-a.
In paralel cu aceste clase compacte, Centrul de Excelenta de la Braila organizeaza si alte clase speciale pentru copii capabili de performante, care vor studia intensiv o anumita disciplina. Profesorul coordonator al centrului brailean, prof. Nicoleta Becheanu, a precizat ca se vor avea in vedere, in special, disciplinele la care se organizeaza olimpiade internationale: matematica, informatica, chimie, fizica, geografie, latina si rusa. "Vom incerca sa organizam asemenea clase si pentru alte discipline care ii pasioneaza pe elevi. Pina acum s-au inscris 640 de copii pentru diferite discipline. Ei vor fi selectati in urma unor teste, formindu-se clase pentru fiecare disciplina si pentru fiecare nivel, de la clasa a V-a la clasa a XII-a. Orele se vor desfasura simbata, patru ore pentru cei mari si doua pentru cei mici. Elevii vor aprofunda materiile conform programelor de olimpiade scolare, cu cei mai buni profesori din oras."
Cei selectionati sa participe la aceste programe vor primi ca recompense burse de studiu in tara si in strainatate, tabere de studiu, premii in bani, carti si obiecte, instrumente utile studiului scolar si vor fi trimisi sa participe la concursuri nationale si internationale. Premiile obtinute la fiecare concurs valoreaza un anumit numar de puncte. In momentul cind elevul depaseste o anumita limita primeste o diploma de excelenta, care are acelasi regim juridic cu diplomele acordate de MEC la fazele nationale ale concursurilor scolare. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii