Datorii de zeci de miliarde la Fondul de Somaj

sâmbătă, 03 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Datorii de zeci de miliarde la Fondul de Somaj

Agentii economici braileni au debite de zeci de miliarde la Fondul de Somaj. In ciuda celor 225 de actiuni de control, efectuate de Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, topul marilor datornici se mentine.
Astfel, SC "Promex" SA datoreaza 24,6 miliarde lei, SC IMB SA – 22,7 miliarde lei, SC "Comagrim" Dudesti SA – 3,06 miliarde lei, SC "Dropia" Insuratei – 1,9 miliarde lei, SC "Sembra" SA – 1,9 miliarde lei, SC "Baku Prod" SRL – 1,7 miliarde lei, SC "Stanriz" Stancuta – 1,5 miliarde lei, SC "Ceres" SA – 1,3 miliarde lei, Schela Foraj Sonde – 1,1 miliarde lei.
La inchiderea exercitiului financiar pe anul 2000, datele din evidenta contabila a AJOFP reflecta o sporire a gradului de recuperare a debitelor la fondul de somaj de la 6,3% in 1999 la 9% in 2000.
Potrivit Legii nr. 72/1996 privind finantele publice, AJOFM-Braila, in calitate de ordonator secundar de credite are ca atributie principala administrarea Fondului pentru plata ajutorului de somaj care se constituie prin contributia agentilor economici si a personalului angajat pe baza de contracte individuale de munca. Un loc important in gestionarea acestei surse financiare il ocupa activitatea corpului de control care trebuie sa efectueze atit actiuni de depistare a contribuabililor rau-platnici si urmarire a incasarii debitelor constatate cit si de aplicare a masurilor de executare silita. In primele 6 luni ale anului 2000, AJOFM recuperase doar 3 miliarde de-a lungul celor 125 de controale efectuate. Cu toate ca am solicitat acestei institutii mai multe date referitoare la modul in care s-a incercat recuperarea acestor datorii de zeci de miliarde, ne-am izbit de un refuz categoric. Conducerea AJOFM a evitat o discutie fata-n fata cu presa, preferind un comunicat care contine informatii incomplete.
Cert este ca gradul de recuperare a datoriilor la Fondul de Somaj este mic. Principalii datornici sint societatile economice cu capital de stat. Marilor debitori li s-au alocat sume importante pentru protectia sociala a personalului disponibilizat cu toate ca acestia nu s-au achitat de sarcinile pe care le aveau fata de Fondul de Somaj. Multi agenti economici nu vireaza la acest fond nici contributiile individuale ale angajatilor constituite prin retineri efectuate pe statul de salarii, societatile comerciale in culpa fiind tot cele care au debite. (Daniela TUPEA)

Comentarii