Dr. Gageanu, acuzat de culpa medicala

joi, 28 septembrie 2000, 23:00
8 MIN
 Dr. Gageanu, acuzat de culpa medicala

Dupa mai bine de trei ani de la declansarea anchetei penale privind cazul "injectia ucigasa", semnalat la Spitalul "Sfintul Spiridon", Politia si Parchetul de pe linga Tribunalul Braila au definitivat cercetarile si au gasit presupusul vinovat: medicul Gageanu Hadarca Florin, 53 de ani, cel care a avut-o sub supraveghere pe victima. Conform acuzarii, dr. Gageanu, desi avertizat in legatura cu existenta unui flegmon in fesa dreapta a Anetei Banciu, a tratat problema cu superficialitate, ceea ce a dus la aparitia starii toxico-septice si, in final, la moartea pacientei. Daca medicul este sau nu vinovat, doar instanta o poate spune.
"Atentie fesa dreapta!"
In ziua de 9 iunie 1997, Aneta Banciu a fost internata de catre familia sa la Spitalul "Sf. Spiridon", cu diagnosticul: hernie de disc, colica biliara, ciroza hepatica, varsaturi, cefalee si multipe tulburari neuromotorii, fiind repartizata dr. Gageanu. Potrivit anchetatorilor, acesta a consultat-o, a solicitat altor sectoare investigatii specifice si a dispus efectuarea tratamentului medicamentos adecvat.
Dupa internare, se pare ca starea sanatatii pacientei s-a ameliorat. A aparut insa o problema, destul de des intilnita la persoanele cu tare organice. Pe 18 iunie 1997, Aneta Banciu a fost examinata de dr. Gheorghe Dumitru care, dupa ce i-a prescris tratamentul, a facut urmatoarea mentiune, ignorata – sustin anchetatorii – de dr. Gageanu: "Atentie fesa dreapta!". Dr. Gheorghe l-a atentionat si verbal pe inculpat asupra suspiciunii sale cu privire la existenta unui posibil flegmon in fesa dreapta. Cu toate acestea, flegmonul nu a fost tratat in nici un fel.
Din fisa de observatie (F.O.) a pacientei rezulta ca in ziua de 19 iunie 1997, "un medic" a mentionat "flegmon fesa dreapta, agitata, febrila". A doua zi, dr. Petru Pavel Ganciu a reexaminat-o pe Aneta Banciu, recomandind examen chirurgical. Astfel, s-a efectuat incizie si drenaj, dar evolutia a fost nefavorabila. Starea toxico-septica a bolnavei s-a agravat si, in final, Aneta Banciu a decedat, in conditiile in care s-a intervenit chirurgical de mai multe ori. Din pacate, infectia era generalizata, medicii nemaiputind salva viata victimei.
"Moartea Anicai Banciu este rezultatul culpei dr. Gageanu in exercitarea profesiei de medic"
Potrivit raportului de constatare medico-legala "(…) decesul s-a datorat starii toxico-septice, consecinta unui flegmon fesier (…) survenit in evolutia unei injectii neglijate, la o persoana aflata in tratament cronic imunosupresiv cu corticoizi". Mai tirziu, Comisia Superioara Medico-Legala a IML "Dr. Mina Minovici" Bucuresti, a apreciat ca ultima zi in care se putea interveni eficient a fost 18 iunie 1997, zi in care invinuitul "a fost la serviciu, a consultat-o pe victima, dar a fost superficial in stabilirea diagnosticului si a tratamentului". Cu alte cuvinte, dr. Gageanu a considerat ca sint suficiente compresiile.
In Rechizitoriul inaintat instantei, prim-procurorul adjunct Mihaela Aghenitei afirma ca inculpatul nu se considera vinovat de moartea Anetei Banciu, intrucit in perioada 19-22 iunie 1997 nu a fost la serviciu si, deci, nu a avut-o in supraveghere pe victima. Totodata, el contesta concluziile medico-legale, sustinind ca, pe 18 iunie, pacienta "era afebrila, iar suprafata colorata in rosu (unde era localizat flegmonul – n.r.) era relativ mica". Concluziile acuzarii sint insa altele: "(…) invinuitul nu a luat masurile de prevedere necesare, respectiv interventia chirurgicala, astfel ca moartea Anetei Banciu este rezultatul culpei lui in exercitarea profesiei de medic".
Dupa afirmatiile lui Vasile Banciu, fiul femeii care a murit "cu zile" la 53 de ani in Spitalul "Sfintul Spiridon", banala injectie de algocalmin s-a transformat in "injectia ucigasa" datorita dezinteresului fata de pacienti manifestat de cadrele medicale.
In seara de 14/15 iunie 1997, cind Aneta Banciu a solicitat asistentei de serviciu un algocalmin, asistenta Nela Brezuica s-a aratat vadit deranjata de cerintele pacientei, de parca nu pentru a alina durerile celor bolnavi era platita. "Asistenta a amenintat-o pe mama ca are ea grija cum sa-i faca injectia, ca sa simta. Se pare ca s-a tinut de cuvint, pentru ca in urma autopsiei s-a constatat ca injectia a fost facuta in asa fel ca mama sa aiba dureri", ne-a declarat Vasile Banciu.
De la o ruptura de tendon, direct in sicriu
Victima a indolentei unor cadre medicale de la Spitalul "Sfintul Spiridon" a fost si vatmanul Nicolae Bulete, care se internase pentru tratarea unui tendon rupt, dar care a murit tot din cauza unei stari toxico-septice, asemenea Anetei Banciu. Nicolae Bulete s-a internat pe 13 iunie 1999 la Sectia de Ortopedie a Spitalului "Sfintul Spiridon" in urma unei rupturi de tendon la piciorul sting. El fusese impreuna cu alti colegi si prieteni de la "Braicar" la Lacu-Sarat, a jucat tenis si dintr-o data a simtit o durere in picior, diagnosticata ulterior la spital drept ruptura de tendon. A suportat insa trei interventii chirurgicale si a decedat in Sectia de Anestezie Terapie Intensiva a Spitalului "Sf. Spiridon" in urma unui soc toxico-septic si celulita difuza extensiva pe membrul pelvin.
Dr. Iulian Toma, medicul in ingrijirea caruia s-a aflat vatmanul Bulete, ne-a spus la acea vreme ca decesul s-a datorat unei bacterii ucigase nemaiintilnita la Braila. Colegii de munca si prietenii lui Nicolae Bulete sint de alta parere.
"Am dat bani in toate partile la Spitalul 3, si la asistente si la infirmiere, dar nimeni nu misca un deget. Beau cafele si fumau si nu aveau pic de mila fata de pacienti, daca nu le dadeai ceva", ne-au declarat angajatii de la "Braicar". Fiind trimis in judecata pentru luare de mita, 400.000 de lei, dr. Toma a fost in final achitat de instanta, primind doar o simbolica amenda administrativa de 1 milion de lei. Cercetarile in acest caz continua.
"Toti dormeau, toti cascau"
Anul acesta, in luna iulie, un alt barbat a decedat din cauza asistentei medicale primite in Spitalul "Sf. Spiridon". Marian Parliteanu, 43 ani, a fost transportat in dimineata zilei de 10 iulie cu o salvare a Statiei Judetene de Ambulanta, in stare grava. Deranjati din somn, oamenii in halate albe de la Unitatea de Primire a Urgentelor din Spitalul "Sf. Spiridon" au considerat ca barbatul nu reprezenta o urgenta si l-au expediat acasa. Desi Parliteanu abia se tinea pe picioare, aceiasi oameni care aveau datoria sa-i acorde primul ajutor medical i-au refuzat bolnavului chiar transportarea catre casa cu o Salvare. Fara nici un ban in buzunar, sotia acestuia a apelat la un taxi, dar barbatul a murit pe drum, la numai citeva minute dupa ce medicii din Spitalul "Sf. Spiridon" realizeaza ca acesta era in afara oricarui pericol.
Despre asistenta medicala de care a beneficiat Marian Parliteanu la Unitatea de Primire a Urgentelor din Spitalul "Sf. Spiridon" sotia acestuia ne-a declarat: "In dimineata aceea toata lumea dormea. Am batut din usa in usa pentru a-i trezi. Toti cascau.. Daca medicii de la Spitalul 3 ne dadeau o Salvare, acum poate sotul meu era salvat."
Trimisa acasa cu fractura de bazin
Stefana Grozavu, 78 de ani a murit ca un ciine, simbata, in jurul orei 17, la Spitalul "Sf. Spiridon", dupa ce, cu citeva ore inainte fusese usor accidentata de un autoturism, transportata la acelasi spital si ulterior externata pe motiv ca avea doar o contuzie minora la soldul sting.
Mentionam ca batrina, care a fost lovita de masina cu nr. GL-03-WGM, pilotata de Olimpia Cojocaru, a fost culeasa din intersectia strazilor Galati cu Golesti si dusa la "Sf. Spiridon" chiar de soferita.
In mod cel putin suspect, victima a fost lasata sa plece din spital si i s-a luat chiar si o declaratie cum ca refuza internarea, dupa care a fost dusa acasa, pe str. Masinilor, cu autoturismul care o accidentase.
La scurt timp, victimei i s-a facut rau si a fost transportata din nou la Spitalul "Sf. Spiridon", cu salvarea pe care o chemasera vecinii batrinei. Examinata la Unitatea de Primire a Urgentelor, s-a constatat ca Stefana Grozavu isi pierduse cunostinta, s-a incercat resurcitarea ei insa pacienta a decedat din cauza unui stop cardio-respirator, dupa cum au sustinut medicii de la "Sf. Spiridon".
Ceea ce a stirnit serioase doze de suspiciune cu privire la modul in care s-a acordat asistenta medicala batrinei a fost rezultatul necropsiei efectuate de medicul legist dr. Gina Ilie. "Batrina a decedat in urma unui soc hemoragic si traumatic consecutiv unui traumatism de sold sting cu fractura complexa de bazin", a constatat dr. Gina Ilie. Cu alte cuvinte, Stefana Grozavu avea oasele rupte in momentul in care a fost adusa la "Sf. Spiridon", ceea ce medicii care au examinat-o prima data nu au constatat.
Se pun doua mari semne de intrebare. Daca batrina ar fi fost retinuta in spital, ar mai fi decedat ea dupa citeva ore? Daca medicii nu sint vinovati, atunci cine poarta raspunderea mortii Stefanei Grozavu?
La aceasta ultima intrebare, vecinii batrinei au avansat un posibil raspuns. "Simbata, pe la ora 16, Stefana Grozavu a fost adusa cu un ARO verde, model vechi, cu numar de Galati. O femeie de 38-40 de ani, roscata, miniona, a coborit de la volan insotita de un politist. Ei au dat-o jos din masina si au pus-o pe batrina linga zidul casei, i-au lasat lucrurile si un film radiologic in brate, apoi politistul ne-a reprosat ca o lasam pe femeie sa umble aiurea pe strazi. Nu ne-a spus ca ar fi fost lovita de o masina. Apoi femeia si politistul s-au urcat in ARO si au plecat (…). La scurt timp dupa ce am dus-o in casa pe batrina, acesteia i s-a facut rau si a vomat pe ea. Am chemat Salvarea care a dus-o la spital. Apoi am aflat ca a murit. Cum sa moara asa, dintr-o data? De ce au abandonat-o politistul si femeia aceea in fata casei? Noi credem ca aici se incearca musamalizarea cazului (…). Ulterior am auzit ca batrina a fost lovita pe o trecere de pietoni. Ni s-a parut suspecta si atitudinea politistului, care era deosebit de amabil cu soferita, care venise cu ARO, parca se cunosteau de mult timp. Si asta in conditiile in care politistul a ridicat tonul la noi si ne-a mustrat ca lasam batrina singura pe strada", a declarat Angelica Neagu, una dintre vecinele defunctei.
Toate aceste aspecte cu privire la imprejurarile cel putin suspecte in care si-a dat duhul Stefana Grozavu ar trebui in mod firesc sa constituie obiectul unei serioase anchete din partea Colegiului Medicilor, Politiei si Parchetului. Pe aceasta cale, "Monitorul" sesizeaza institutiile sus-amintite si solicita sa fie facute publice rezultatele anchetei.
Demersul nostru catre organele abilitate de lege sa se implice in acest caz este cu atit mai hotarit cu cit, in ultima vreme, a crescut in mod sensibil numarul pacientilor care intra in spital cu afectiuni banale si ajung in final pe masa Laboratorului de Medicina Legala spre a fi autopsiati. Demn de remarcat este faptul ca majoritatea celor care "sar" din patul de spital direct sub bisturiul medicilor legisti sint oameni de conditie modesta care nu reusesc sa stirneasca decit mila groparilor. (Marian GHEORGHE, Nicu MATEI, Tudorita TARNITA)

Comentarii