Ex-directorul CET bagat dupa gratii

sâmbătă, 25 noiembrie 2000, 00:00
5 MIN
 Ex-directorul CET bagat dupa gratii

Scandalul de proportii izbucnit anul trecut la CET SA cu privire la volatilizarea sumei de 5 miliarde lei s-a lasat in sfirsit cu o prima arestare de rasunet. Joi seara, Stefan Gramescu, fostul manager al CET a fost arestat sub acuzatia de abuz in serviciu.
Parchetul a probat faptul ca Gramescu a "pasat" un ordin de compensare de 5 miliarde lei catre firma "Citadel" Galati cu toate ca CET nu avea catre aceasta nici un leu datorie.
La rindu-i, patronul SRL-ului galatean, Valentin Teodorescu s-a ales si el cu o pereche de catuse dupa ce magistratii au dovedit ca acesta a "praduit" cele 5 miliarde in interes personal, fiind acuzat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave.
Despre "caderea" lui Gramescu, colonelul Antonel Colceag, adjunctul sefului Politiei Judetene a declarat: "Domnia sa a evitat in repetate rinduri sa dea ochii cu Politia si Parchetul, sub diverse pretexte. Miercuri a fost dus la Parchet si-a scapat pe motiv ca n-are avocat ales. A fost ultima lui incercare disperata de a amina inevitabilul. Pentru un prejudiciu atit de mare n-avea cum sa nu fie arestat."
"Monitorul" a dezvaluit aceasta afacere al carei titular a fost Stefan Gramescu – director general si presedintele Consiliului de Administratie al CET in perioada iulie-noiembrie 1999 – inca de acum un an. Reamintim ca intreaga afacere a constat intr-o compensare in lant initiata de Gramescu, prin care un SRL din Galati – "Citadel One" a primit, practic, de la CET, 5 miliarde de lei cadou, fara ca intre cele doua societati sa existe vreo relatie contractuala anterioara, suma nerecuperata nici pina acum, de altfel. De fapt, totul a pornit de la contextul in care CET – care produce si livreaza energie electrica in sistemul energetic national – avea de incasat de la CONEL – "Electrica" SA – mai multe miliarde de lei.
In 15 septembrie anul trecut, CET incheie cu "Electrica" Braila un ordin de compensare in valoare de 5 miliarde de lei. In mod normal, printr-o astfel de compensare, CET urma sa-si stinga, la rindul sau, datoriile pe care le-ar fi avut catre o alta societate – creditoare a sa, care ar fi putut folosi in continuare ordinul de compensare fie pentru a-si achita restantele catre CONEL, sau catre o alta societate la care ar avea datorii, in final ultima societate beneficiara a compensarii urmind sa-si achite datoriile catre CONEL – "Electrica" – unde, de fapt, se inchide circuitul de compensare.
Ordinul de compensare respectiv – nr. 2312 – a urmat un traseu destul de lung, cele 5 miliarde plimbindu-se intre nu mai putin de 6 agenti economici. Astfel, de la "Electrica" – Filiala de Distributie Braila la CET, de la CET la firma "Citadel One" SRL Galati, de la aceasta catre "Atlas" SA Galati, de la "Atlas" la "Sidex" SA, iar de la aceasta catre "Electrica" SA – Sucursala Galati. Intreg acest lant de compensare ar fi trebuit sa arate, teoretic, ca fiecare dintre societatile intre care s-a facut compensarea erau datoare catre societatile carora "pasau" procesul verbal de compensare – pentru ca de aceea se numeste compensare. Curios, insa, CET nu avea nici o datorie catre SRL-ul galatean, prin asa-zisa compensare intre cele doua societati CET creditind, de fapt, firma "Citadel One" cu uriasa suma de 5 miliarde de lei.
Gramescu – unicul semnatar al procesului de compensare
Stefan Gramescu si-a facut-o, de fapt, cu mina lui, semnind de unul singur procesul verbal de compensare – desi in documentul respectiv figura o rubrica si pentru directorul economic.
De altfel, in decembrie 1999, Directia Controlului Financiar Fiscal din cadrul DGFPCFS Braila a constatat ca intre CET si "Citadel One" SRL nu au existat relatii comerciale sau de alta natura din care sa fi rezultat obligatii de plata sau patrimoniale ale CET in favoarea SRL-ului galatean si ca de fapt prin asa-zisa compensare s-au achitat datorii nereale ale CET catre "Citadel One", cele 5 miliarde fiind platite nejustificat, reprezentind pentru CET "o paguba reala, certa si efectiva".
In plus, respectivul proces-verbal de compensare nu a fost evidentiat in contabilitatea CET. Mai mult decit atit, factura la care se facea referire in compensarea dintre CET si "Citadel One" – nr. 2557890/09.09.1999 – era una fantoma, pentru ca de fapt aceasta era eliberata unei alte societati, din Tecuci, neexistind nici o astfel de factura in scriptele CET.
Interesant este ca, in noiembrie anul trecut, Adrian Constantin – revenit in functia de manager al CET in decembrie 1999 – declara cotidianului nostru ca pentru obtinerea uriasei compensari de 5 miliarde ar fi insistat la "Electrica" Braila atit Gramescu, cit si expertul-sociolog Vlad Risnveanu – un fel de "mina dreapta" a lui Stefan Gramescu – expert care, de altfel, baga atunci mina-n foc ca intreaga afacere e legala.
In alta ordine de idei, AGA CET SA, in sedinta din 12 august a.c., la cererea reprezentantului FPS, a decis declansarea actiunii in raspundere impotriva ex-directorului Stefan Gramescu, legat tocmai de aceasta compensare.
Doi stabi cu bratari de otel
Latul a inceput sa se stringa in jurul lui Gramescu la inceputul acestei saptamini. Luni, 20 noiembrie, Valentin Teodorescu, patronul SC "Citadel One" SRL Galati, cel care a luat bonul de compensare de 5 miliarde lei de la CET Braila a fost dus la Parchetul Curtii de Apel Galati si arestat pentru inselaciune.
Potrivit sefului acestei institutii, procurorul general Constantin Bulgaru patronul de la "Citadel" a fost arestat pe termen de 30 de zile pentru prejudicierea "CET" SA Braila. "Teodorescu a primit un ordin de compensare de 5 miliarde lei de la fostul director al «CET», Stefan Gramescu. Acesti bani au fost folositi de Teodorescu in scop personal", a declarat procurorul general Bulgaru.
Doua zile mai tirziu, a venit rindul lui Gramescu sa dea ochii cu procurorii. Acesta a scapat insa de arestare, ca si-n alte dati, pe motiv ca nu are avocat ales.
Joi insa, Stefan Gramescu a parasit institutia Parchetului in stare de arest preventiv. "Fostul director al «CET» a fost arestat joi seara la Parchetul Curtii de Apel Galati pentru abuz in serviciu", a declarat colonelul Antonel Colceag, adjunctul inspectorului sef al IPJ Braila, ofiterul care a coordonat ancheta politieneasca in cazul afacerilor oneroase orchestrate la CET SA.
Cu privire la aceasta arestare care plutea in aer inca din 1999, col. Colceag a declarat: "A fost un dosar complex in care Politia braileana a colaborat perfect cu Parchetul Curtii de Apel Galati care are-n competenta solutionarea cazurilor cu prejudicii ce depasesc un miliard de lei. Timp de un an politistii si procurorii au executat numeroase actiuni de mare anvergura pentru documentarea si probarea acestei infractiuni cu un prejudiciu imens de 5 miliarde. Gramescu a fost arestat si dorim sa se stie ca cine incalca legea da socoteala, mai devreme sau mai tirziu."
Surse din cadrul Parchetului Curtii de Apel Galati au lasat sa se inteleaga ca ancheta in dosarul celor 5 miliarde de la CET nu este nici pe departe incheiata. Vor fi audiate si alte persoane implicate mai mult sau mai putin in circuitul firmelor pe la care s-a plimbat bonul de compensare de 5 miliarde si este posibil sa se lase in curind si cu alte arestari de senzatie. (Mircea DOAGA, Nicu MATEI)

Comentarii