Imobilul din strada Rubinelor nr.16 – o bomba cu explozie intirziata

marți, 14 septembrie 1999, 23:00
4 MIN
 Imobilul din strada Rubinelor nr.16 – o bomba cu explozie intirziata

De aproape doi ani, in sedintele Consiliului Judetean se discuta cind si cind variantele vinzarii sau concesionarii cladirii situate in strada Rubinelor nr. 16. Cum respectivul imobil se afla linga cladirea noua a Universitatii "Constantin Brancoveanu", conducerea Universitatii si-a manifestat dorinta de a cumpara sau concesiona cladirea. Folosirea imobilului impunea restaurarea lui intrucit se afla intr-o stare avansata de degradare. Pina acum, pentru a putea folosi cladirea, Universitatea a cheltuit aproape 500 de milioane de lei investite in reparatii, insa in noul an universitar nu se vor putea tine cursuri acolo. Cererea de concesionare a cladirii a fost adresata Consiliului Judetean, institutie care are in administrare respectivul imobil. Din acest punct directorul Muzeului Brailei, dr.Ionel Candea sustine ca dreptul de proprietate nu apartine Consiliului Judetean, ci Primariei.
Inainte de 1944 casa a apartinut unui cetatean care a donat-o Primariei Braila, specificind ca imobilul va fi destinat invatamintului, a precizat directorul Muzeului Brailei dr. Ionel Candea. Aceeasi sursa a mai spus ca apartenenta cladirii a fost facuta publica in mai multe rinduri, exista mai multe acte care stabilesc atit destinatia cladirii – pentru scoala, cit si proprietarul ei – Primaria Braila. In replica presedintele Consiliului Judetean afirma ca nici nu se pune problema unui drept de proprietate al Primariei: "Dupa ce a fost donata cladirea a apartinut Gospodariei de Partid, iar anul trecut, cind nimeni nu o voia, am preluat-o noi." Surse demne de incredere din cadrul Primariei ne-au declarat insa ca municipalitatea intentioneaza sa faca primele demersuri pentru preluarea in patrimoniu a imobilului.
1 octombrie – ziua fixata pentru negociere directa
Concesionarea imobilului din strada Rubinelor nr. 16 nu a debutat prea bine. Dupa ce CJ a hotarit initierea procedurii de licitatie, la comisia desemnata de plen nu s-a prezentat decit un ofertant, si anume Universitatea "Constantin Brancoveanu". Din aceasta cauza sedinta de licitatie s-a incheiat fara nici un rezultat. Odata cu intrunirea din luna august a consilierilor judeteni, urma sa se hotarasca trecerea la negociere directa, conform Legii 219/1998 a concesiunii. In sedinta respectiva s-au vehiculat insa si alte variante: inchirierea sau vinzarea imobilului. Pentru ca fostul proprietar al cladirii, atunci cind a donat-o, a cerut in mod expres sa nu fie scoasa din proprietatea statului, solutia a cazut. Nici cea a inchirierii nu a fost agreata de majoritatea consilierilor, pentru ca in aceasta situatie nu chiriasul, ci proprietarul ar trebui sa se ocupe de consolidarea cladirii, in speta CJ, care nu-si poate permite o asemenea investitie. Unii consilieri au solicitat ca trecerea la negociere directa sa fie conditionata de plata chiriei restante de un an de zile.
Ciudat este ca CJ nu are un contract de inchiriere cu Universitatea. Unele voci din Consiliul Judetean spun ca Universitatea a fost supusa unui tratament discriminatoriu. In timp ce Facultatea de Inginerie foloseste gratuit imobilul de pe Calarasi, Universitatii i se impune plata chiriei, in fond ambele fiind institutii de invatamint superior cu importanta egala pentru comunitate. Sedinta de negociere directa a fost stabilita pentru 1 octombrie, ne-a declarat presedintele CJ Aurel Simionescu. Aceasta in conditiile in care municipalitatea nu-si va revendica dreptul de proprietate asupra imobilului.
"Consiliul Judetean isi bate joc de mine si de Universitatea «Constantin Brancoveanu»"
Conducerea Universitatii "Constantin Brancoveanu" a solicitat respectivul imobil din dorinta de a largi aria specializarilor oferite, stiind foarte bine ca imobilul este ruinat, uzat in proportie de 80%, cavernele din pereti se maresc si folosirea cladirii in continuare nu mai este posibila din cauza pericolului iminent de prabusire. "Eu am fost in relatii foarte bune cu oficialitatile orasului la inceput si am tinut sa arat ca apreciez acest lucru hotarind ca centrul universitatii sa fie aici. Dar in conditiile in care filiala de la Pitesti este cea mai dezvoltata si cind aici nu mai am nici o intelegere din partea autoritatilor, nu voi mai face nimic pentru Braila. Dupa doi ani de tergiversari consider ca acest Consiliu Judetean isi bate joc de mine si de Universitatea «Constantin Brancoveanu». Exista citiva consilieri care in discutii personale ne sustin, dar pina la urma au cistig de cauza aceiasi oameni care au dus Braila in sapa de lemn, acelasi tip de oameni", afirma rectorul Universitatii "Brancoveanu" Alexandru Puiu.
Acesta a mai spus ca pentru a sti ce concesioneaza a solicitat INCERC-ului o expertiza. Conform constatarilor consolidarea cladirii necesita in ianuarie 8 miliarde, suma care creste considerabil odata cu timpul datorita inflatiei. "Fundatia care imi poarta numele este o institutie publica, nu este a mea. Cei care spun ca ma imbogatesc eu cu acea cladire sint iresponsabili. Domnul consilier Candidatu cred ca nu a mai intrat in acea cladire de pe vremea lui Ceausescu. Consiliul Judetean ofera o marfa pe care nu o cunoaste. Nu este o declaratie de razboi, ci un strigat al disperarii unui om care vede ca toate eforturile sint in van."
Rectorul Universitatii spune ca, daca problema nu se va rezolva, va renunta la planurile de dezvoltare a activitatii institutiei. "Daca dinsii vor sa ne lichideze nu vor reusi, dar ne vom intinde cit ne este plapuma". Infiintata la putin timp dupa Revolutia din ’89, Universitatea "Brancoveanu" a atins in prezent standardele cerute de un invatamint superior de calitate. Precedentul an universitar s-a incheiat cu o promovabilitate de 95%, 38% dintre acesti studenti obtinind medii intre 8 si 10. Indiferent de simpatiile sau antipatiile politicienilor locali, tinerii braileni au nevoie de o institutie de invatamint superior cu profil economic, care practica taxe scolare mai scazute decit cele percepute de facultatile de stat pentru locurile cu plata. (Cristina DOSULEANU, Camelia RADU)

Comentarii