Jumatate din parlamentarii in functie vor sa mai candideze la Braila

vineri, 01 septembrie 2000, 23:00
7 MIN
 Jumatate din parlamentarii in functie vor sa mai candideze la Braila

Apropierea scrutinului din toamna are efecte previzibile: organizatiile politice isi consuma energiile in discutii legate de intocmirea listelor parlamentare. De la alegerile din vara, institutiile politice nu vor sa iasa din amorteala, asa ca e de asteptat ca spatiul public sa fie inundat de mesaje cu continut si sens asemanatoare, pe masura ce presiunea electorala va creste. Aliantele incheiate – sau in curs de a deveni astfel – la virful partidelor politice nu par a constitui o preocupare si pentru conducerile locale, care asteapta intr-o vizibila atonie decizia centrului. Liderii principalelor partide politice evita sa ofere informatii despre stadiul negocierilor purtate pe marginea listelor. "Monitorul" a obtinut raspunsuri mai clare de la actualii parlamentari de Braila in legatura cu intrarea in competitie pentru un nou mandat in aceasta circumscriptie. Senatorii Laurentiu Ulici si Mihai Matetovici se retrag, din considerente cu totul diferite. Aceeasi decizie a luat si oricum absentul deputat Paul Alecu, 4 deputati sint decisi sa ramina in cursa, iar urma lui Cezar Coraci i-a pierdut-o pina si seful local al PNR. Parlamentari sau nu, ei spun ca isi vor continua activitatea fie in spatiul public, fie in mediul de afaceri.
Cale libera la Senat in PDSR
In privinta PDSR, care a detinut in actuala legislatura 3 dintre mandatele de parlamentari, adica numarul cel mai mare, deputatii George Dragu si Daniela Bartos marseaza pe ideea continuitatii, in timp ce senatorul Mihai Matetovici se retrage volens-nolens. Motivatia persistentei, asa cum a dezvoltat-o Dragu, insereaza aprecieri precum "a fi politician e intr-adevar o meserie, cei 4 ani care au trecut pina acum, ca parlamentar, au reusit sa ma incite in dorinta de a desavirsi o cariera politica pentru care consider c-as fi dotat si mi-au aratat cit de mult mai trebuie facut pentru Braila, cit de mult efort trebuie sa mai depun eu, personal, pentru a fi in stare sa realizez doar o parte din aceste probleme". Pentru ca a inteles ca sint "si foarte multe lucruri pe care nu le stiu" si isi asuma datoria sa faca "tot posibilul pentru a le stapini", vicepresedintele PDSR George Dragu spera sa primeasca din partea conducerii filialei invitatia de a candida din nou pentru Camera Deputatilor, situatie in care "nu voi cocheta, nu ma voi impauna si voi accepta". Daca esueaza, spune el, "politica se poate face nu numai dintr-un fotoliu de parlamentar, iar interesele comunitatii pot fi sustinute si din alte pozitii, cu mai mult folos". El isi va concentra energiile asupra afacerilor personale, "iar cele doua diplome pe care le am cred ca-mi vor asigura curajul sa traiesc".
Argumentele Danielei Bartos pentru reinnoirea candidaturii sale pe listele PDSR Braila, la fotoliul de deputat sint de ordin sentimental si conditionate de ierarhia de partid: "Daca sefii mei sint de acord sa mai candidez, ramin – dar numai la Braila, pentru ca m-am legat sufleteste de judet si de oamenii de aici." In caz de nereusita, "imi voi face in continuare treaba mea, de doctor, la spital, pe care o fac si acum".
Dezagreat de o parte a conducerii locale, care isi vrea eliberat accesul la Parlament, senatorul Matetovici renunta cu jumatate de gura la ideea de a-si disputa un al patrulea mandat. "Imi amintesc de o declaratie a dlui. Balcan (Viorel Balcan, presedintele filialei – n.n.), care spunea ca, de data asta, pe listele partidului nu vor mai fi abonati. Pentru ca el a avut o asemenea idee, as vrea sa-i raspund tot prin «Monitorul de Braila» ca cel care a eliberat «abonamente» am fost eu, eu i-am semnat lui abonamentul. Am zis de multe ori ca nu vreau sa mai candidez, iar acum sint foarte indecis." Preferinta lui Matetovici pentru cultivarea temporara a suspansului se invecineaza cu dezgustul: "Perioada preelectorala are o caracteristica mai puternica decit in alti ani: s-au inmultit cei care se-nchina numai cind zaresc prescura." De la "Nu vreau sa le spun (colegilor de partid – n.n.) ce am de gind, oricum, optiunea mea e ori candidez pe listele PDSR, ori deloc – caci, dac-as pleca eu din PDSR, cine ar mai ramine acolo social-democrat?", senatorul a ajuns la "Hotarirea mea e sa nu candidez", pe care a agrementat-o cu oficializarea demisiei sale din functiile politice detinute in organizatie. Pe viitor, el nu se gindeste sa renunte la activitatea publica – "experienta si relatiile mele n-ar trebui irosite". "Dac-as reusi sa fac ca echipa PDSR Braila sa functioneze in niste parametri de eficienta politico-sociala, as fi multumit", iata obiectivul alternativa avut in vedere de Matetovici.
Liberalii si democratii au cite un deputat sigur pe el
Cu citeva luni de vechime in rindul liberalilor, deputatul George Serban a strabatut toata vara judetul, decis sa obtina un nou mandat pe listele acestui partid si in aceeasi circumscriptie. "Am inteles ca am sustinerea conducerii partidului si, neoficial, in mare masura, a organizatiei brailene si intentionez sa obtin un rezultat bun pentru PNL Braila." Desi determinarea sa de a mai ramine 4 ani in Camera Deputatilor e mare, eventualitatea esecului isi afla compensari: "Am o meserie care aduce bani – expert tehnico-financiar – asa ca nu-mi fac nici o grija pentru existenta mea. Iar daca PNL ajunge in Parlament cu un procent bun, iar eu nu ajung parlamentar, cred ca ma vor folosi." Conducerea filialei, prin vocea presedintelui Adrian Ritzinger, ar mai avea in vedere si un mandat de senator, insa atragerea voturilor necesare se afla la capatul unui proces de selectie si promovare de "personalitati brailene, care au avut reusite in plan economic" si ale carui etape inca nu au fost consumate. Alcatuirea listelor inca nu s-a incheiat pentru liderii liberali, care nu s-au aratat, insa, ostili eventualitatii ca Bucurestiul sa-si impuna oamenii.
Si pentru democratul Horia Vasioiu, lucrurile sint simple: va candida pe listele PD Braila tot pentru Camera Deputatilor, iar daca nu va obtine un nou mandat, se va intoarce acolo de unde a plecat, "ca sef de serviciu la «Celhart Donaris»". Chiar in absenta unei evaluari statistice a sanselor in alegerile parlamentare, presedintele Horia Vasioiu spune ca filiala PD e indreptatita sa aspire la 2 deputati.
CDR 2000, inca in stadiu de proiect electoral
Senatorul UFD Laurentiu Ulici a fost categoric: "Pe listele CDR 2000 Braila, cu siguranta nu voi candida. Am ce face, am o meserie, nu sint somer. Am de continuat «Istoria literaturii romane», vreau sa scriu «Jurnalul unui esec», in care voi relata experienta acestor 4 ani."
CDR 2000 Braila ramine, insa, in stadiu de proiect, a carui realizare depinde exclusiv de deciziile luate la centru. "Probabil, saptamina asta se va semna un protocol intre partidele politice si, ulterior, un al doilea, cu formatiunile civice. Cum se semneaza protocolul la centru, va fi expediat si in teritoriu, iar atunci vom incepe discutiile cu partenerii nostri", a explicat presedintele PNTCD, Teodor Caprita.
Pina atunci, taranistii si-au ales directorul de campanie parlamentara. Vicepresedintele Mihai Mustata coordoneaza staff-ul diverselor departamente si va participa la intilnirile cu coordonatorii de campanie din teritoriu, organizate de conducerea centrala. Liderii judeteni au intocmit deja o lista comuna de candidaturi pentru ambele Camere ale Parlamentului. Pe primul loc se afla prefectul Teodor Caprita, secondat de Dumitru I. Dumitru, ex-director la "Cerealcom", dr. Bogdan Minescu, Adrian Mavrochefalos, director al DTFPS Braila, Cristian Petcu, director al Liceului "Panait Istrati". Caprita, insa, nu doreste sa candideze, pentru ca, in aceste conditii, s-ar repeta situatia din vara, cind postul de prefect s-a vacantat, ca urmare a optiunii fostului reprezentant al Guvernului, Constantin Bran, pentru fotoliul de consilier. Pe a doua jumatate a listei, apar Mihai Draghincescu, directorul Spitalului Judetean, Valentin Popescu, director in cadrul MEN, consilierul sef de la Cultura, Gheorghe Vasile, prof. Octavian Mocanu, prof. Stefan Epureanu si Stere Bucovala.
In zilele urmatoare, propunerile din teritoriu urmeaza sa fie avizate de o comisie condusa de Nicolae Ionescu-Galbeni, dupa care intra in atentia Biroului National de Conducere. BNC, la rindul sau, poate respinge unele propuneri sau populsa pe locurile eligibile persoane importante pentru partid.
Deputatii PPDR si PNR au intors de mult spatele Brailei
Dupa ce a parasit barca taranistilor si l-a urmat pe Radu Vasile in PPDR, Ioan Paul Alecu a ramas, formal, deputat de Braila, desi, dupa cum insusi spune, "de 6 luni, politic vorbind, activitatea mea nu mai are nici o legatura cu Braila". Alecu nu mai vrea in circumscriptia noastra. "Am spus din ’96, imediat dupa alegeri, ca in nici un caz nu voi mai candida la Braila (…). Nu stiu daca va fi posibil sa candidez la Calarasi, o voi face daca va exista solicitarea oamenilor de acolo si nu stiu daca o voi face pe listele PPDR sau ale unei aliante. Daca nu obtin un nou mandat, nu o sa ma spinzur. Voi gasi ceva de lucrat. Oricum, din 2001, fac 61 de ani, voi fi un pensionar destul de activ, serios, de cuvint, care nu se amesteca la troaca, precum altii."
Liderul local al PNR, Aurel Constantin, respinge categoric ipoteza prezentei, pe listele Aliantei Nationale (PNR-PUNR) – daca se va constitui – a deputatului Ioan Cezar Coraci. "Cind se vor face listele parlamentare, Coraci nu mai are nici o sansa pentru Braila. De altfel, nu mai e la noi in partid, de citeva luni nu a mai participat la nici o intrunire, a plecat, unde se va duce nu stiu." Reporterului nostru i-a fost imposibil, in ultima saptamina, sa ia legatura cu deputatul PNR. La grupul liberal de la Camera Deputatilor, ni s-a spus ca, nemaifacind parte din partid, nimeni nu mai detine informatii despre Coraci. Numerele de telefon unde acesta raspundea de obicei nu mai sint, probabil, valabile. (Cristiana APOSTOLESCU)

Comentarii