La Braila, Vadim pierde prin knock-out in repriza a II-a

marți, 12 decembrie 2000, 00:00
2 MIN
 La Braila, Vadim pierde prin knock-out in repriza a II-a

Al doilea tur de scrutin al prezidentialelor a confirmat victoria neta obtinuta de Ion Iliescu in confruntarea cu contracandidatul sau, Corneliu Vadim Tudor. Votul brailenilor concorda cu tabloul orientarilor politice ale electoratului roman. La Braila, Ion Iliescu a obtinut 71,19%, iar C.V. Tudor – 28,81%. Daca, pe tara, se apreciaza ca primul a obtinut 70,2%, iar Tudor – 29,8%, in circumscriptia noastra electorala diferentele dintre scorurile obtinute de acestia sint de aproximativ o unitate – fie in plus, fie in minus. O suprapunere imaginara a radiografiei votului exprimat pe tara si cea a votului exprimat in judetul nostru, ca si prezenta ridicata la urne (63%) in comparatie cu rata participarii la nivel national – putin peste 50% – ofera, printre alte posibile, o interpretare clara: optiunea ferma a brailenilor pentru valorile democratiei si, corelativa ei, sanctionarea extremismului.
Biroul Electoral Judetean a oficializat, ieri, rezultatele finale ale optiunilor exprimate de braileni la cel de-al doilea tur de scrutin. Ion Iliescu a obtinut 71,19% din sufragii, invingindu-l cu mai bine de 42 de procente pe C.V. Tudor, care a intrunit 28,81. Duminica, s-au prezentat la vot 196.338 de braileni, ceea ce, statistic, reprezinta 63% din totalul de 311.423 de cetateni cu drept de vot inscrisi pe listele electorale permanente. Operatiile de centralizare si verificare a votului din 10 decembrie au luat in calcul 196.236 de buletine, dintre care 98,6% au fost valabile. Scrutinul de duminica a decurs normal, a precizat presedintele BEJ, judecatorul Traian Bucalau. Prezenta la urme a fost ceva mai scazuta decit acum doua saptamini, cind rata participarii la vot a atins circa 70%. In comparatie cu votul din 26 noiembrie, cind a atras 48% din voturi, cresterea inregistrata duminica de Iliescu a fost substantiala, aditionind peste 23 de procente din voturile brailenilor care optasera pentru alti prezidentiabili. Raportate si la cota de absenteism, cifrele arata ca mai multi braileni au avut incredere in candidatul PDSR. La acest capitol, exact invers se prezinta lucrurile in privinta lui C.V. Tudor. Chiar daca, raportat la primul tur de scrutin, scorul candidatului PRM a crescut cu o unitate, numarul brailenilor care nu au incredere in el se arata a fi mult mai mare.
Felul in care liderii locali ai celor doua partide interpreteaza rezultatele inregistrate de candidatii proprii la Presedintie ramine, pentru moment, necunoscut, si asta pentru ca, la Braila, calitatea de presedinti ai filialelor PDSR si PRM coincide cu cea de parlamentar. Dupa cum ni s-a comunicat de catre vicepresedintele Consiliului Judetean, Alexandru Sculschi (PDSR), ieri, la Bucuresti, s-au prezentat toti aceia care, in urma alegerilor parlamentare, au primit certificatul doveditor al calitatii de senator sau deputat, spre a-i alege pe membrii Comisiei de Validare a viitorilor parlamentari. In schimb, ieri, in jurul orei 16, telefonul rasuna stingher in sediul pustiu al PRM. (Cristiana APOSTOLESCU)

Comentarii