Legea pensiilor loveste in angajati

joi, 03 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Legea pensiilor loveste in angajati

Noua lege a pensiilor, care a intrat in vigoare de la 1 aprilie, a generat nenumarate divergente de opinii intre salariati, sindicalisti, patroni si reprezentanti ai institutiilor statului. Sindicatele contesta virstele de pensionare, desfiintarea grupelor superioare de munca si faptul ca angajatii sint prejudiciati la calcularea pensiei daca au lucrat la societati care aveau datorii la stat. Cu toate ca legiuitorii au vrut ca, prin acest act normativ, sa creeze presiuni asupra angajatorilor care nu-si platesc contributiile, liderii de sindicat considera ca nu este corect sa aiba de suferit salariatii.
Legea 19/2000 stabileste ca angajatii sint sanctionati daca societatile la care lucreaza nu platesc CAS-ul. Astfel, salariatii pierd 2/3 din stagiul de cotizare si, prin urmare, pensiile vor fi mai mici, in functie de perioada pentru care angajatorul nu a platit darile la bugetul asigurarilor sociale de stat. "In luna in care asiguratului i s-a retinut contributia de asigurari sociale, iar angajatorul nu si-a achitat contributia datorata in calitatea sa de contribuabil, stagiul de cotizare ce se ia in calcul reprezinta o treime din luna respectiva", se precizeaza in articolul 37, aliniatul 2 al Legii nr. 19/2000.
Ion Rotaru, director general al Casei Judetene de Pensii-Braila, ne-a declarat: "Intr-adevar, nu este corect sa fie prejudiciati salariatii, dar legea e lege si trebuie respectata. Angajatorul trebuie sa-si achite obligatiile. In ceea ce-l priveste pe angajat, vreau sa subliniez ca legea este pentru vigilenti, nu pentru indolenti. Atita vreme cit o persoana poate verifica daca o societate are debite sau nu, trebuie sa-si exercite acest drept."
Stagiul de cotizare se certifica asiguratilor anual, din oficiu, gratuit, de catre Casa Judeteana de Pensii. "Stagiul de cotizare se certifica si la cererea asiguratilor, contra cost, oricind in timpul anului. Tariful acestui serviciu se stabileste anual de catre Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale", se precizeaza in art. 39 al. 2 al Legii 19/2000.
"Pentru dosarele depuse dupa data de 1 aprilie, dovada vechimii in munca se face cu: carnetul de munca, carnetul de asigurat. Adeverintele privind stagiul de cotizare se vor elibera in momentul in care vom avea o baza de date completa. Cert este ca salariatii care lucreaza la societati debitoare vor avea de suferit incepind de la data de 1 aprilie", a comentat Lucia Diaconescu, director adjunct in cadrul Casei Judetene de Pensii-Braila.
In principiu, aceasta reglementare ar trebuie sa duca la situatia in care patronii sa se grabeasca sa achite CAS-ul, deoarece ar exista riscul ca oamenii sa refuze un loc de munca din cauza faptului ca firma e debitoare.
In conditiile in care o slujba se gaseste foarte greu pe piata braileana a muncii, e greu de imaginat ca o persoana ar refuza sa lucreze la o societate care nu si-a achitat darile la stat.
Intr-un sondaj de opinie realizat ieri, reporterii nostri au incercat sa afle parerea locuitorilor orasului nostru in legatura cu aceasta problema. "Masura dezavantajeaza clar angajatul. Acesta nu este vinovat ca societatea nu si-a platit datoriile. Daca legea se va aplica in forma aceasta, e posibil ca o persoana care vrea sa se incadreze in cimpul muncii sa refuze acea slujba daca se gindeste ce prejudicii va suferi la pensionare", a spus Iulian Cautes, 52 ani.
"Nu mi se pare o masura corecta, dar si societatile ar trebui sa faca ceva, astfel incit sa-si achite contributiile. Pensionarii vor avea de suferit. Daca nimeni nu contribuie, de unde sa se adune bani? Trebuie sa se revina asupra acestei legi. Societatile debitoare trebuie amendate. Avind in vedere ca un post vacant e greu de gasit la Braila, ma indoiesc de faptul ca o persoana va refuza o slujba din cauza faptului ca ar primi o pensie mai mica", a fost de parere Gabriela Balan, 32 de ani. O tinara de 28 ani a ridicat din umeri, neputincioasa, si a spus: "Credeti ca putem face ceva?"
Sindicatele ameninta ca vor declansa actiuni de protest
De la 1 aprilie, conform articolului 146 din Legea 19/2000, "fapta persoanei care dispune utilizarea in alte scopuri si nevirarea la bugetul asigurarilor sociale de stat a contributiei de asigurari sociale, retinuta de la asigurat, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda". Completarea formularelor tip privind contributia de asigurari sociale de catre functionar cu date nereale, avind ca efect denaturarea evidentelor privind asiguratii, stagiul de cotizare sau contributia de asigurari sociale de stat, constituie infractiune de fals intelectual si se pedepseste, potrivit Codului Penal, cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Reactiile sindicalistilor nu au intirziat sa apara. "Oamenii sint foarte nemultumiti. Daca legea se va aplica in forma aceasta, noi sintem nevoiti sa declansam actiuni de protest. Inca mai speram, totusi, ca normele metodologice de aplicare a acestui act normativ sa vina cu remedieri. Oricum, aceasta Lege 19/2000 a iscat foarte mari disensiuni intre sindicate, patronate si reprezentantii institutiilor statului", ne-a declarat Margareta Geru, lider al Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania, filiala Braila.
Avind in vedere ca datoriile societatilor brailene se ridica la sute de miliarde de lei, in top aflindu-se IMB SA, Promex SA, Comsuin SA, Comagrim Dudesti SA, Hercules SA, Prodazur-Urleasca SA, Dropia-Insuratei SA, Bacu Prod SA, Comorex SA, Braicar SA, este greu de imaginat cum vor fi recuperati acesti bani, chiar in conditiile noii legi a pensiilor. Cert este ca salariatilor acestor unitati economice nu li se va mai recunoaste vechimea decit partial. (Daniela TUPEA)

Comentarii