Liderul BNS Braila chemat in judecata

joi, 18 februarie 1999, 00:00
3 MIN
 Liderul BNS Braila chemat in judecata

Incalcarea prevederilor unui contract de inchiriere incheiat intre reprezentantii Blocului National Sindical – Filiala Braila si patronul SC "Urban Trust" SRL a reusit sa aduca cele doua tabere in situatia de a apela, vrind-nevrind, la Justitie. Gheorghe Ilinca, liderul BNS Braila si Radu Datcu, administratorul Clubului "Progresul", au fost cercetati de catre Politia Municipiului Braila si Parchetul de pe linga Judecatorie, fiind suspecti de savirsirea infractiunii de "tulburare de posesie". Atit prima institutie, cit si cea de a doua, au propus declinarea competentei in favoarea Judecatoriei Braila. Cu alte cuvinte, instanta va decide daca Ilinca si Datcu se fac vinovati de vreo infractiune, avind astfel ultimul cuvint.
Cercetarile Politiei au fost declansate odata cu inregistrarea plingerii formulate de Teodor Poteca, administratorul SC "Urban Trust" SRL Braila impotriva lui Gheorghe Ilinca si a lui Radu Datcu. Astfel, potrivit Referatului intocmit de slt. Cornel Stoian, de la Politia Municipiului Braila – faptele fiind relatate de asemenea, in Rezolutia din 10 februarie 1999, a procurorului Elena-Adriana Sandu – in ziua de 14 noiembrie 1998, patronul SC "Urban Trust" SRL a sesizat Politia, reclamind faptul ca Gheorghe Ilinca si Radu Datcu au ocupat "Arena de Vara Progresul", inlocuind toate sistemele de inchidere de la usile de acces, desi firma sa detinea – prin contract – un spatiu in incinta imobilului. Politistii s-au pus pe treaba.
Conform cercetarilor, administratorul SC "Urban Trust" SRL – firma ce are ca principal obiect de activitate comertul cu produse alimentare – a incheiat la data de 1 decembrie 1997 un contract de inchiriere cu Blocul National Sindical. Contractul respectiv (de locatiune) avea ca obiect inchirierea spatiului comercial din incinta "Arenei de Vara Progresul", situata pe strada Fortificatiei nr. 2-4, aceasta apartinind, ca si Clubul "Progresul", de BNS Braila. Documentul – semnat de Gheorghe Ilinca si Teodor Poteca – stipula, printre altele (art. 7.3): "In cazul in care locatarul nu achita chiria lunara timp de trei luni consecutive, locatorul poate cere executarea silita si/sau rezilierea contractului". La art. 8.1, se preciza: "… competenta de solutionare a acestor litigii apartine instantelor competente din cadrul Judecatoriei Braila".
Contractul s-a derulat in conditii normale pentru ambele parti pina in iunie 1998 cind, datorita unor probleme financiare, SC "Urban Trust" nu si-a putut plati chiria. Intr-o adresa trimisa "Urban Trust" de catre BNS Braila, pe 5 august 1998, Teodor Poteca era instiintat ca este debitor fata de Clubul "Progresul" – BNS cu suma de 5.453.700 lei. Documentul avea valoare de somatie in caz de neplata a sumelor restante.
Pina la data de 31 noiembrie 1998, Teodor Poteca nu a achitat chiria, motiv pentru care Gheorghe Ilinca si Radu Datcu au decis sa-i interzica acestuia accesul in spatiul ce face obiectul contractului de inchiriere incheiat in 1997. Timp de citeva zile, Ilinca si Datcu au schimbat sistemele de inchidere ale portilor si usilor de acces, fara a-l instiinta pe patronul "Urban Trust". In acest fel – sustin reprezentantii Politiei si Parchetului – cei doi invinuiti au incalcat prevederile art. 8 al contractului de inchiriere ("competenta de solutionare a acestor litigii apartine instantelor competente din cadrul Judecatoriei Braila"), deoarece au cautat sa-si faca singuri dreptate. Totusi, Gheorghe Ilinca si Radu Datcu nu s-au atins de marfurile pe care Teodor Poteca le avea in spatiul inchiriat.
Urmeaza ca instanta sa incerce medierea conflictului si sa stabileasca daca liderul BNS Braila si administratorul Clubului "Progresul" au savirsit sau nu infractiunea de "tulburare de posesie".
Potrivit art. 220 din Codul Penal al Romaniei, cei doi invinuiti pot primi – in cel mai bun caz – o pedeapsa de pina la doi ani inchisoare sau amenda penala. (Marian GHEORGHE)

Comentarii