Mii de pelerini la Izvorul Tamaduirii

sâmbătă, 21 aprilie 2001, 23:00
2 MIN
 Mii de pelerini la Izvorul Tamaduirii

Vreme de o zi, orasul nostru s-a transformat in loc sfint si centru al Ortodoxiei Rasaritene, datorita apelor facatoare de minuni si tamaduitoare izvorite de sub altarul Bisericii Grecesti. Pelerinii sositi inca de miercuri seara din Iasi, Bacau, Neamt si mai toate judetele Moldovei, dar si din Ardeal si Oltenia, asteptau cu evlavie si speranta in suflete sa vada miracolul. Orbi, surzi si handicapati – la fel ca pe vremea Mintuitorului – implorau mila si ajutorul Lui Dumnezeu si iertarea pacatelor, pentru a fi tamaduiti de apa sfintita. Inca de la ivirea zorilor, preotii slujitori de la Biserica Greaca au deschis fintina de sub altarul sfintului lacas si au impartasit credinciosilor apa datatoare de viata, izvorita de la 16 metri adincime. Practic, fluviul de oameni ocupase toata curtea bisericii si Calea Calarasilor, pina in dreptul Bank Post si BRD.
Anul trecut, dupa spusele parintelui paroh Filip Nicolescu, mai bine de 30.000 de suflete au venit sa ia apa de la Izvorul Tamaduirii. Anul acesta au fost, se pare, si mai multa suflare de oameni.
Slujba religioasa a fost oficiata de un sobor de preoti si diaconi episcopali, in frunte cu insusi P.S. Casian, Episcopul Dunarii de Jos, impreuna cu parintele consilier Gheorghe Stefan si parintele protopop Gheorghe Marinescu, protoierul Brailei. Printre oaspeti s-au aflat mai multi crestini anglicani din Bristol – Marea Britanie, un protopop din Maramures si un diacon din Brasov, veniti cu totii la marea sarbatoare a brailenilor si a intregii Ortodoxii.
In jurul orei 13, la finele Sfintei Liturghii, Prea Sfintitul Casian a iesit in mijlocul credinciosilor, a binecuvintat apele si i-a botezat pe toti cei prezenti la sarbatoare. Ierarhul, insotit de pastoritii sai, a plecat apoi pe Calea Calarasilor, cu busuiocul in mina si, dupa obicei, i-a stropit cu agheazma pe toti cei care i-au iesit in cale, ca sa dobindeasca tamaduire si pace sufleteasca. Slujba de la Biserica Greaca a fost sustinuta de corurile reunite ale bisericii, Scolii de Cintareti Bisericesti si ASCOR Braila, care i-au adus slava Lui Dumnezeu.
"In ciuda sfaturilor pe care le-am primit, nu am modernizat fintina din care izvoraste apa tamaduitoare si nici nu am pregatit apa sfintita in cisterne, asa cum se obisnuieste de Boboteaza. Oamenii stau ore in sir la rind ca sa ia agheazma si sint multumiti cind li se scoate atunci aceasta aghiazma, de la 16 metri adincime, din izvorul de sub Sf. Altar", ne-a spus parintele paroh Filip Nicolescu, de la Biserica Greaca. Parintele Nicolescu era hotarit sa ramina la biserica pina noaptea tirziu, pina ce ultimul credincios va fi capatat apa sfintita si binecuvintare de la Dumnezeu. Anul trecut, parintele a fost nevoit sa ramina alaturi de pelerini pina la miezul noptii. Cu adevarat, Braila a fost, chiar si pentru o zi, pamintul sfint al romanilor ortodocsi, pamintul fagaduintei, spalat de apele Izvorului Tamaduirii. (Marian GHEORGHE)

Comentarii