Miliardele infractorilor – saracia romanilor

luni, 08 ianuarie 2001, 00:00
5 MIN
 Miliardele infractorilor – saracia romanilor

Infractiunile de sorginte economico-financiara si cele contra patrimoniului au reusit sa aduca in sapa de lemn colosii economiei romanesti si – pe plan local – fostele intreprinderi de stat si nou-infiintatele societati comerciale brailene. Puzderia de dosare penale referitoare la furturi cu consecinte deosebit de grave, inselaciuni, evaziuni, delapidari si abuz in serviciu, au scos la iveala, chiar si numai in parte, adevarata fata a Romaniei postdecembriste, macinata de interese meschine si de lacomia unor adevarati "lupi imbracati in piei de oaie". Cind ne gindim ca, de fapt, este doar virful aisbergului, ni se zburleste parul in cap – si pe buna dreptate.
Dincolo de viata de huzur pe care si-au creat-o – calcind peste cadavre – "miliardarii de carton", razbate acum strigatul de deznadejde al zecilor de mii de someri, copii si batrini infometati, care traiesc de azi pe miine. Ca s-a furat, o stie toata lumea. Mai grav este ca ei, o mina de infractori, ne-au furat de fapt pe noi toti si ne-au ris in nas cu nerusinare, iar acum cind trebuie sa dea inapoi ce-au furat, o dau "cotita". De parca n-ar fi ei aceia care au ingropat miliarde in vile, masini luxoase si chefuri.
Citind surse din cadrul Parchetului Braila, estimativ, totalul prejudiciilor inregistrate in dosarele penale aflate la procurori sau pe rolul instantelor judecatoresti se apropie de colosala suma de 100 miliarde lei, numai in anul 2000, fara a mai pune la socoteala furturile "marunte". Inutil sa mai spunem ca exista putine sanse ca acesti bani sa mai fie recuperati vreodata.
"Degeaba ai bani, daca nu da nimeni doi bani pe tine"
In incercarea lor de a recupera uriasele "gauri" pricinuite de infractori, procurorii folosesc metoda aplicarii sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile detinute de autori. Aceasta masura se ia de obicei in momentul arestarii preventive a celui in cauza si este provizorie, pentru ca instanta poate oricind ridica sechestrul. Chiar si asa, se poate pune sechestru asigurator numai in cazurile in care inculpatul nu este un "coate-goale".
"Spre deosebire de FNI, in cazurile instrumentate de noi prejudiciul ar putea fi recuperat, ceea ce inseamna ca inculpatii au furat si din alta parte. Si-au inchipuit cu totii ca, acoperiti de hirtii, vor scapa nepedepsiti… Nu am inventat noi aceste dosare penale, existau, doar ca erau «invizibile». Niciodata nu am tinut cont ca este vorba de un director, patron sau simplu angajat", ne-a declarat, in contextul sus-mentionat, prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, Mihaela Aghenitei. Referindu-se la cei imbogatiti pe cai dubioase, magistratul a concluzionat: "Un om care face astfel de lucruri, degeaba este bogat, nu va fi respectat niciodata. Degeaba ai bani, daca nu da nimeni doi bani pe tine!"
29 miliarde lei – prejudiciul calculat numai in dosarul "PECO" Braila
Un caz aparte in pleiada cauzelor penale inregistrate il reprezinta "Afacerea Suingal", mediatizata de ziarul nostru inca din primavara lui 1997. La acea vreme, Suingal (Comsuin) – Sucursala a "Braigal" SA – a fost pagubita cu 2,3 miliarde lei, contravaloarea a 3.000 tone porumb boabe. Dupa ce principalii vinovati au fost arestati si trimisi in judecata, in mod inexplicabil, instanta i-a achitat sau le-a aplicat pedepse simbolice, fara ca societatea prejudiciata sa-si mai fi recuperat banii. Dosarul a fost repus pe rol de catre Curtea de Apel Galati. De data aceasta, protagonistii "Afacerii Suingal" – in frunte cu Nicolae Misirliu si Nelu Buzea – au primit intre 10 si 15 ani de inchisoare, fiind obligati sa plateasca despagubiri de 13.215.000.000 lei. De unde vor plati ei acesti bani, ramine de vazut.
Anul trecut a fost finalizat si procesul "Afacerii Darmanesti". Constantin Cristea, zis "Aprozar", a fost condamnat de catre Tribunalul Braila la 6 ani si 4 luni inchisoare, pentru inselaciune si evaziune fiscala, precum si la plata a peste 5,5 miliarde lei despagubiri. "Aprozar", ajutat de alti indivizi, a tepuit in 1998 Rafinaria Darmanesti cu aproape 1.000 tone de combustibil. Gheorghe Voiculet, patronul SC "Multipart Est" SRL Braila, trimis in judecata de catre Parchetul de pe linga Tribunalul Braila pentru un prejudiciu total de peste 9 miliarde lei, a fost si el condamnat si obligat la plata daunelor civile. Procesul s-a desfasurat la Bacau, dar hotarirea inca nu este definitiva.
Dosarul "Sanab", rodul muncii a cinci echipe de procurori si politisti, intocmit la sesizarea si cu sprijinul SRI, a schimbat pina acum trei instante de judecata. Anchetatorii, care considerau ca inculpatii – Claudia Szabo, Alexandru Lichiardopol, Gheorghe Lovin – ar fi adus Sanab si statului roman pagube uriase, nici macar nu au reusit sa calculeze aceste pagube, la care se facuse partas, se pare, si directorul general Radu Petrescu.
In dosarul "Deva-Darmanesti II – Diadra Tour", aflat in prezent la Tribunalul Arges, prejudiciile cauzate celor 8 parti civile este de 15,4 miliarde lei. Pe primul loc se afla PECO Deva, cu 6,7 miliarde lei, urmata de "Diadra Tour" SRL Galati, cu 4,5 miliarde. Numarul celor trimisi in judecata este de 23, in acest dosar Relu Serban fiind cap de afis. De altfel, Serban mai este suspect si in dosarul "Gorciu", in care este vorba de o paguba de 3,2 miliarde lei.
Recordul este batut insa de "Afacerea PECO Braila". Dosarul, in care este invinuit insusi Ion Popa, directorul general al "Petrom" SA, se afla la Parchetul Braila, iar prejudiciul total calculat de anchetatori este de aproximativ 29 miliarde lei.
Hotii de combustibil – cirtitele economiei nationale
In contextul celor relatate mai sus, exemplele pot continua. La sfirsitul lunii iunie 2000, Claudiu Mija, patronul SC "Ajim Anairam" SRL Brasov, a fost condamnat la 14 ani inchisoare si plata sumei de 3,2 miliarde lei catre PECO Braila, pe care a tepuit-o cu citeva sute tone de combustibil.
Nu mai putin periculosi sint cei care fura direct din conductele "Petrom"-ului, sau care jefuiesc statiile RAIF din judet. Cinci indivizi din Faurei – Doru Bertea, Radu Marinescu, Ciprian Marinescu, Gigi Toba si Vasile Toma, au fost arestati si trimisi in judecata pentru ca au cauzat "Petrom" – SNP un prejudiciu de 1,8 miliarde lei. De altfel, in zona se fura pe rupte, in urma cu un an fiind arestat pina si un politist de la Politia Faurei, implicat in astfel de "afaceri".
In septembrie 2000, "Lotul pirlitilor" a fost condamnat de catre Tribunalul Braila la ani grei de inchisoare, pentru o paguba de peste 200 milioane lei, iar "Banda lui Santea" a avut aceeasi soarta in luna iunie. Mirajul imbogatirii pe cai necinstite, prin furt de produse petroliere, a fost atit de puternic, incit au venit la furat hoti si din alte judete, cum au fost cei din Barcanesti – Prahova, prinsi in flagrant in zona comunei Baraganu. Nici cei care jefuiesc RAIF si "Electrica" SA nu se lasa mai prejos, daca ar fi sa amintim numai banda lui Nicolae Golanu. Golanu si complicii lui au venit si au furat componente ale instalatiilor RAIF si "Electrica" SA din zona Rimnicelu, pagubele depasind jumatate de miliard de lei. (Marian GHEORGHE)

Comentarii