Ministerul Muncii va decide soarta disponibilizatilor de la "CET"

joi, 20 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Ministerul Muncii va decide soarta disponibilizatilor de la "CET"

Subprefectul Octavian Bologa a convocat, ieri, la Sala Ronda, Comisia Consultativa de Dialog Social (CCDS) pentru a face cunoscut punctul de vedere al Prefecturii in legatura cu problema disponibilizarii de personal de la societatea braileana "CET" SA.
La sedinta au participat prefectul Teodor Caprita, Dumitru Vaduva si Toni Geol, inspectorul sef, respectiv consilierul juridic de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Braila, Gheorghe Ilinca, liderul sindicatului BNS filiala Braila, un grup numeros de fosti salariati ai societatii "CET", precum si mass-media locala.
Punctul de vedere exprimat in cadrul CCDS porneste de la Procesul verbal de control nr.15776/05.05.2000 incheiat de catre ITM Braila, in urma controlului efectuat la SC "CET" SA Braila. Astfel, la sesizarea unui grup de 148 fosti salariati ai "CET", in data de 21 aprilie, a fost convocata o sedinta a CCDS, comisie care functioneaza in baza HG nr.89/1997. La ordinea de zi a fost un singur punct: disponibilizarile de personal facute in mod preferential de catre managerul Adrian Constantin. De mentionat este faptul ca nici liderii de sindicat, nici reprezentantii conducerii "CET" nu au dat curs convocarii.
In cadrul sedintei CCDS s-a stabilit, de comun acord, ca ITM Braila sa efectueze un control la SC "CET" sa pe problemele ce intra in competenta sa de control. In actul de control se arata ca: "In cadrul sedintei AGA din 01.04.2000 s-a hotarit in sarcina conducerii societatii, la initiativa FPS, luarea unor masuri pentru corelarea activitatii cu numarul de salariati, pe baza unei analize facute impreuna cu cenzorii si cu organul sindical."
"Analizind insa hotarirea AGA din 1 aprilie, inregistrata la ORC, se observa ca nu exista nici un punct referitor la aceasta «corelare»", se arata in documentul prezentat de Bologa. Disponibilizarile de personal s-au efectuat pe baza unei organigrame care poarta titlul: "in baza hotaririi AGA din 0.04.2000". Insa, nici aceasta organigrama nu a fost supusa hotaririi AGA.
Pentru a lamuri inadvertentele semnalate, au fost cerute relatii suplimentare ITM Braila. Cu adresa nr. 914/22.06.2000 se transmite un punct de vedere pe care Prefectura l-a considerat ca neconcludent juridic. Prefectura a insistat ca ITM sa se pronunte asupra legalitatii actelor care au condus la masurile de disponibilizare primind in acest sens un ultim raspuns, "cu elemente contradictorii introduse cu buna stiinta".
"Desi chestiunile care au fost solicitate a fi edificate s-au referit strict la legalitatea actelor ce au dus la aplicarea unor masuri de disponibilizare – existenta sau inexistenta unei decizii ferme de disponibilizare de personal in sedinta AGA din 01.04.2000, existenta sau inexistenta unei aprobari AGA a modificarii organigramei societatii – autorul raspunsului, consilierul juridic Toni Geol, domn care nu a participat la sedinta CCDS, isi permite sa dea indicatii pretioase sub forma: «Sub aspectul oportunitatii problematicii puse in discutie in cadrul dezbaterilor comisiei de dialog social, insistam in a face cunoscut faptul ca orice deficienta, susceptibila a fi constatata in decursul unui control, care imbraca forma unui litigiu de munca (conflict de drepturi), trec in mod imperios prin efectul art.174 din Codul Muncii si art.70 din Legea nr.168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca, in competenta de solutionare a instantelor judecatoresti, nicidecum a ITM sau a altor institutii publice. Asadar, orice activitate de control, avind acelasi obiect cu litigiile aflate pe rolul instantelor, va avea un caracter neproductiv, constind intr-o imixtiune in sfera de competenta a instantelor judecatoresti, avind in vedere ca hotaririle acestora preleveaza constatarilor si masurilor de remediere a deficientelor constatate, impuse de catre institutia noastra, in limitele domeniului de competenta conferit de cadrul legal de infiintare, organizare si functionare»", se arata in document.
Avind in vedere cele expuse mai sus, Prefectura Braila a considerat actul de control netemeinic si tendentios, fapt pentru care va informa Ministerul Muncii si Protectiei Sociale pentru luarea masurilor ce se impun in acest caz. "Acest punct de vedere sta la dispozitia tuturor. L-am trimis deja si secretarului de stat din MMPS, Norica Nicolai. Este tot ce putem face noi din punct de vedere legal", a spus Octavian Bologa.
Stefan Gheorghe, electrician, fost vicelider de sindicat la "CET", a declarat in finalul sedintei ca persoanele disponibilizate abuziv vor face demersurile necesare la toate institutiile abilitate, "pentru ca nu este posibil ca un singur om, cu sprijinul indirect, direct, fatis al institutiilor statului sa decida soarta unor oameni". "Vom merge pina la Strasbourg, daca este cazul. In ultima instanta, vom cere azil social, nu politic, pentru ca asa nu se poate trai in Romania", a conchis disperat Stefan Gheorghe. (Mircea CIUCASU)

Comentarii