Mos Craciun aduce apa potabila la Chiscani

miercuri, 19 decembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Mos Craciun aduce apa potabila la Chiscani

In preajma sarbatorilor de iarna, locuitorii din Chiscani au un motiv de bucurie: vor avea apa potabila. Reamintim ca, in urma unui control efectuat de inspectorii Inspectiei Sanitare de Stat, din cadrul Directiei pentru Sanatate Publica, care au constatat ca apa furnizata populatiei nu corespunde normelor fito-sanitare, s-a decis sistarea alimentarii cu apa in aceasta localitate, din data de 2 decembrie. In urma acestei decizii, peste 5.000 de oameni au ramas fara apa de baut – si pentru ei, si pentru animale.
Ca urmare a semnalului de alarma tras, la acea data, de cotidianul "Monitorul", Prefectura, impreuna cu Primaria Chiscani si cu societatea "Celhart Donaris", a studiat problema si a identificat solutii pentru rezolvarea acestei crize. Societatea mai sus mentionata, prin intermediul inginerului Nicolae Iacob, se va ocupa de operatiunea de igienizare a conductei de alimentare cu apa. Aceasta operatiune este necesara, intrucit pe conducta care traverseaza Chiscaniul a circulat apa industriala preluata din Dunare, ceea ce a condus la depunerea unor reziduuri in interior, care ar fi alterat apa potabila ce urmeaza a fi pompata pe acest circuit. Dupa igienizarea conductei, aceasta localitate se va alimenta cu apa potabila de la "Celhart Donaris", lucru urmind a se realiza pina la sfirsitul saptaminii in curs. Primarul comunei, Gheorghe Dragomir, a declarat ca, avind in vedere sezonul rece, "consumul de apa nu va fi foarte mare, iar populatia isi va putea permite sa plateasca apa consumata si sa nu acumuleze datorii, ca pina acum". Solutia este, insa, provizorie, intrucit Primaria a elaborat un proiect prin care, incepind din luna februarie, va demara lucrarile de constructie a unei noi conducte de apa potabila. Aceasta conducta va avea o lungime de 3 km si va traversa localitatea, in paralel cu soseaua, pe toata lungimea ei urmind a se instala 20 cismele, de unde locuitorii vor putea lua apa potabila. Dupa finalizarea lucrarii, pe vechea conducta se va relua alimentarea cu apa industriala preluata din Dunare, urmind ca aceasta sa fie folosita doar pentru adapatul animalelor si irigatul gradinilor.
Costul proiectului se ridica la peste 1,5 miliarde de lei. Primaria Chiscani a dat, insa, dovada de ingeniozitate si a gasit o solutie pentru reducerea costurilor pina la aproximativ 200 milioane de lei, suma necesara pentru achizitionarea materialelor de constructii. Aceasta institutie se foloseste de Legea venitului minim garantat, nr. 416/2001, care prevede: "Persoanele apte de munca din familiile pentru care se asigura venitul minim garantat vor efectua, lunar, cel mult 72 ore, la solicitarea primarului, actiuni sau lucrari de interes local, fara a se putea depasi regimul normal de lucru si cu respectarea normelor de securitate si igiena a muncii." In baza acestei prevederi legale, Primaria va executa lucrarea in regie proprie, urmind ca manopera sa fie asigurata de beneficiarii acestei legi. "Daca cei 200 milioane de lei nu vor fi suficienti, doamna subrefect Didina Stanescu ne-a promis ca va interveni la Consiliul Judetean, pentru o suplimentare de fonduri", a declarat fericit primarul Gheorghe Dragomir. (Dragos VASILE)

Comentarii