Noile pensii vor fi cu 15-20% mai mici decit cele anterioare datei de 1 aprilie

duminică, 08 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Noile pensii vor fi cu 15-20% mai mici decit cele anterioare datei de 1 aprilie

Timp de trei luni de zile, Casa Judeteana de Pensii Braila s-a confruntat cu o avalansa de cereri pentru pensionare, potrivit vechii legi. Odata cu aprilie, brailenii s-au indreptat spre aceasta institutie, dornici de a afla amanunte in legatura cu Legea 19/2000, care a intrat in vigoare din prima zi a acestei luni. Functionarii nu au putut raspunde la toate intrebarile deoarece nu se publicasera in "Monitorul Oficial" nici Normele metodologice de aplicare a noii legi, nici mult trimbitatele modificari si completari.
Cele mai multe neclaritati au fost legate de modul de calcul al noilor pensii, de valoarea punctului.
Noua lege introduce ideea transpunerii pensiei in puncte. Astfel, se vorbeste de numarul de puncte realizat in fiecare luna de asigurat, de punctajul anual al acestuia si de punctajul mediu anual. Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual, realizat de asigurat in perioada de cotizare, cu valoarea unui punct.
Numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin impartirea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile sau, dupa caz, venitul lunar asigurat care a constituit baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Comisia Nationala pentru Statistica.
Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat, in anul respectiv, din insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna. Punctajul mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare se determina prin impartirea numarului de puncte rezultate din insumarea punctajelor anuale realizate de asigurat in perioada de cotizare, la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare.
Pensia pentru o salariata cu facultate si vechime 30 de ani este de aproape 2.300.000 lei
Din aprilie 2001, punctajul asiguratului nu poate fi mai mare de trei puncte intr-un an calendaristic. Primele simulari de pensii au fost efectuate de Oficiului Central de Plata a Pensiilor. Salariatul care va iesi la pensie in aprilie 2001, pentru limita de virsta si vechime completa, va avea, in medie, 1,15 puncte. S-a luat in considerare ca, in toti anii de activitate, a realizat un salariu echivalent cu salariul mediu brut pe economie, adica fiecare an de activitate a corespuns unui punct. Daca se adauga si pensia suplimentara pentru acesti ani, valoarea totala a pensiei este de 1.836.816 lei.
In cazul unei salariate care a absolvit o facultate si a implinit 57 de ani la 1 aprilie 2001, data la care se pensioneaza, cuantumul pensiei este de aproape 2.300.000 lei. In martie a.c., salariata a avut un salariu brut de 1.600.000 lei. In cei 30 de ani vechime, pentru 15 ani a avut o incadrare sub salariul mediu, iar pentru ceilalti 15 – putin peste salariul mediu pe economie. Numarul total de puncte obtinute este de 35,9, la care se adauga 4,7 puncte pentru pensia suplimentara. Punctajul total se imparte la vechimea completa, prevazuta pentru pensionarea pentru limita de virsta in aprilie, respectiv 25 de ani, rezultind 1,43664 puncte, adica echivalentul unei pensii de 2.294.647,38 lei.
Noua lege a pensiilor a fost modificata si completata cu OUG nr. 49/martie 2001. Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 19/2000 nu au ajuns inca la Casa Judeteana de Pensii-Braila. Noile pensii vor fi cu 15-20% mai mici decit cele anterioare datei de 1 aprilie. (Daniela TUPEA)

Comentarii