Razboiul gazului metan

luni, 03 decembrie 2001, 00:00
8 MIN
 Razboiul gazului metan

Saptamina abia incheiata a fost extrem de agitata pentru locuitorii din Ianca. Spiritele locuitorilor de pe strazile Brailei, Teilor si Primaverii din aceasta localitate au fost incinse, marti, 27 noiembrie, de vestea ca, la conducta lor de gaze, se vor racorda magazinele tip modul din centrul orasului. La prima vedere, motivul revoltei cetatenilor nu pare a fi unul intemeiat. Cu toate acestea, protestatarii s-au manifestat violent, aruncind cu pietre si amenintind cu moartea. Pentru a lamuri aceasta problema, vom prezenta firul faptelor.
Proprietarii conductei sint locatarii celor trei strazi

In 1994, 44 de familii din Ianca, domiciliate pe strazile mai sus amintite, au decis sa se racordeze la alimentarea cu gaze naturale. In acest sens, ei au solicitat sprijinul Primariei, care le-a spus ca nu dispune de forta financiara pentru a sustine o asemenea lucrare, dar ca ii va ajuta la intocmirea documentatiei si obtinerea tuturor avizelor necesare. Cheltuielile urmau a fi suportate de beneficiarii lucrarii, adica de locuitorii celor trei strazi. In luna noiembrie 1996, lucrarea a fost finalizata, iar fiecare din cele 44 de familii a achitat cite 1.800.000 de lei, circa 500 USD la acel moment, reprezentind cota parte din costul lucrarii, aferenta ficarei familii. Ulterior, s-au mai bransat la aceasta conducta inca 15 familii. Fiecare dintre aceste familii, conform intelegerii cu investitorii initiali, a platit o suma cuprinsa intre 3 si 5 milioane de lei, pentru a se putea bransa la conducta de gaze. Au existat doar doua exceptii: Spitalul Ianca si Biserica. Aceste doua institutii, fiind considerate de interes comunitar, au fost scutite de plata taxei de bransare, cu acordul celor 59 de familii.
Taxa de bransare pretinsa de proprietari este marul discordiei
Pina aici, lucrurile par a se inscrie in normalitate. Anormalitatea a aparut, insa, pe 27 noiembrie, cind proprietarii conductei au fost anuntati de functionarii "Romgaz" ca se va opri alimentarea cu gaze pentru circa doua ore, pentru a se putea face racordarea la gaze a magazinelor tip modul din centrul orasului. Obisnuiti sa primeasca taxa de bransare de la fiecare nou venit "pe conducta", oamenii au intrebat cine plateste si cind. Nu mica le-a fost surpriza cind au aflat ca, de data aceasta, nu vor primi nici un ban. Motivatia a fost ca lucrarea nu reprezinta o bransare, ci o prelungire de retea. In acest caz, conform normelor in vigoare, noii beneficiari nu platesc taxa de bransare. Aceasta scutire de taxa a reprezentat scinteia care a aprins spiritele in Ianca. Printre cei revoltati, patru s-au dovedit a fi cei mai nemultumiti de veste: Neculai Olaru, Ion Vlad, Emil Dumitrascu si Constantin Paraschiv. Acestia pretind de la patronii magazinelor tip modul, o taxa de cite 5 milioane de lei. Ei refuza sa accepte decizia "Distrigaz", conform careia aceasta lucrare reprezinta o extindere de retea si nu un bransament. Desi functionarii "Romgaz", societatea care alimenteaza cu gaz Ianca, au incercat sa le motiveze aceasta decizie, prezentindu-le datele tehnice ale lucrarii, locuitorii celor trei strazi nu au manifestat intelegere. Noua conducta de gaz are o lungime de 55 m si, conform avizului Serviciului Avizari si Consumuri Gaze din cadrul "Distrigaz", racordarea noilor consumatori se va face "prin extindere de retea si printr-un bransament, terminat cu un Punct de Reglaj si Masura (PRM), echipat corespunzator".
Suma de 30 milioane de lei, ceruta de protestatari, este ilegala
Linga cei patru protestatari s-au alaturat alte 30 de persoane, care s-au manifestat extrem de zgomotos, dar mai ales violent, la adresa reprezentantilor "Romgaz" si a firmei care trebuia sa efectueze lucrarea. Toti protestatarii cereau bani din partea patronilor de la module. "Daca noi, care sintem saraci, am avut bani pentru conducta, ei, care s-au imbogatit pe spatele nostru, de ce nu au bani? Legile in Romania sint doar pentru cei bogati? Ei de ce nu trebuie sa ne plateasca, daca vor gaze din conducta noastra?", au afirmat unele voci din multime. Unii protestatari au spus ca si-au vindut animalele din curte ca sa plateasca racordarea la gaze. Intrebati fiind care este, totusi, motivul revoltei, ei au spus ca, realizindu-se un nou racord, va scadea presiunea gazelor pe conducta lor. La intrebarea "Cum va afecta presiunea gazelor incasarea a cite 5 milioane de lei din partea fiecarui patron de modul?", nici unul dintre protestatari nu a putut raspunde. Singurul care a avut curajul sa raspunda intrebarii a fost Ion Vlad. Acesta a declarat: "Nu este vorba de presiune. Noi vrem bani, pentru ca sintem proprietarii conductei. Daca am incasa cite 5 milioane de la cele 6 module, vom avea 30 milioane de lei, pe care ii meritam." Ion Vlad si Constantin Paraschiv, doi dintre cei mai infocati protestatari, sint si consilieri orasenesti. Din aceasta perspectiva, este de neinteles cum niste demnitari alesi sa reprezinte populatia, dar si sa respecte legea, nu admit ca legea nu este de partea lor si i se opun. "Aceasta taxa nu este prevazuta in nici o lege scrisa, ci doar in cea a bunului simt, nescrisa. Este lipsa de bun simt si de respect din partea patronilor care nu tin cont de amaritii care, din saracia lor, au avut bani sa plateasca atunci cind s-au legat la conducta noastra", au declarat cei doi consilieri.
Protestatarii au aruncat cu pietre si au amenintat cu moartea
Prima firma care a depus documentatia necesara pentru racordarea la alimentarea cu gaze a fost SC "Precizia Com" SRL, urmata fiind de SC "Corandri" SRL. Cele doua societati isi desfasoara activitatea in cite un spatiu comercial tip modul. Alaturi de cele doua, isi desfasoara activitatea inca patru firme, fiecare in cite un modul, care si-au manifestat intentia de a se racorda si ele la alimentarea cu gaze. Pentru intocmirea documentatiei, obtinerea avizelor si efectuarea lucrarii, cele doua firme au apelat la SC "Ridondo" SRL. Angajatii acestei societati au efectuat lucrarile de montare a conductei de 55 m si au instalat cite un PRM la fiecare dintre cei doi noi beneficiari. Pe 27 noiembrie, ar fi trebuit sa finalizeze lucrarea, prin racordarea la alimentarea cu gaze din conducta ai carei proprietari sint cei 59 de locuitori de pe strazile Brailei, Primaverii si Teilor. Aceasta racordare nu a mai putut fi realizata, din cauza protestelor violente si a amenintarilor venite din partea nemultumitilor. Inginerul firmei "Ridondo", Razvan Cizmaru, cel care s-a ocupat de aceasta lucrare, a declarat ca a fost amenintat de unii protestatari ca va fi ingropat linga conducta, daca va incerca racordarea fara acceptul lor. El a mai declarat ca unii au aruncat cu pietre in muncitorii care lucrau la bransare. Cizmaru pretinde ca, in conformitate cu avizele pentru lucrare, nu trebuie cerut acceptul proprietarilor conductei, fiind vorba de o extindere de retea si nu de o bransare. In sprijinul afirmatiilor sale, vin si declaratiile reprezentantului zonal al "Romgaz", din Faurei, Adrian Dogarescu, si ale inginerului tehnic Mioara Dogarescu, care sustin acelasi lucru. Acestia au confirmat faptul ca, pe 27 noiembrie, inginerul Razvan Cizmaru si muncitorii din echipa sa au fost amenintati si s-a aruncat cu pietre in ei. "Avind in vedere situatia tensionata, noi nu am mai oprit alimentarea cu gaze, pentru ca nu exista conditii de siguranta pentru efectuarea bransarii", a declarat Adrian Dogarescu.
Primarul nu se baga
Datorita amplorii capatata de evenimente, ne-am deplasat si la Primarie, unde am cerut parerea primarului Traian Cismas. Acesta ne-a declarat ca problema nu este de competenta institutiei pe care o conduce, intrucit proprietarii conductei sint persoane fizice, si nu Primaria. El s-a aratat, insa, extrem de nemultumit ca a aflat de acest incident de la reprezentantii presei si nu de la locuitorii din Ianca. Revolta sa a devenit si mai mare atunci cind a aflat ca, printre protestatari, se afla si doi consilieri orasenesti. "In loc sa vina la mine sa ma anunte, ei au anuntat presa. Cred ca, daca mi-ar fi cerut ajutorul de la inceput, am fi putut gasi un numitor comun, iar problema ar fi fost aplanata si rezolvata pe cai pasnice", a declarat primarul Cismas. Primarul a spus ca, in acest moment, nu mai poate face nimic, pentru ca spiritele sint prea incinse, dar, mai ales, pentru ca nu este de competenta Primariei sa rezolve un asemenea litigiu. Dupa ce s-a consultat cu reprezentantii "Romgaz" si cu cei ai firmei care a efectuat lucrarea de extindere a retelei, Traian Cismas a declarat: "Intr-adevar, taxa pe care o pretind proprietarii conductei nu este legala. In plus, legea spune ca, in cazul unei extinderi de retea, nu trebuie cerut acordul proprietarilor. In aceasta situatie, nu mi se par intemeiate solicitarile acestor cetateni. Ca primar al orasului Ianca, stiu, insa, ca oamenii se confrunta cu saracia si mi s-ar parea normal ca patronii celor sase firme care urmeaza sa se racordeze sa ajunga, totusi, la o intelegere cu proprietarii conductei. Daca suma nu ar fi mare, nu cred ca ar mai exista probleme si toata lumea ar fi multumita."
Contactat telefonic, Nicolae Gheorghe, patronul firmei care a platit lucrarea, SC "Precizia Com" SRL, a declarat ca urmeaza sa se consulte cu toti patronii de la module, pentru a vedea daca sint de acord sa plateasca taxa de bransare. El a mai spus ca nu i se pare normal sa dea nici un ban, atita timp cit avizele pentru lucrare nu precizeaza acest lucru.
"Nu mai vrem nici un ban"
Avind in vedere manifestarile violente ale unor cetateni, un reprezentant al Politiei s-a deplasat la fata locului, pentru a incerca o aplanare. In fata unei multimi dezlantuite, ofiterul de politie a invitat partile implicate in conflict, pe 30 noiembrie, la sediul Politiei Ianca, pentru a se purta discutii in vederea rezolvarii problemei. In urma acestor discutii, nu s-a cazut de acord asupra taxei solicitate de proprietarii conductei de gaz. Ca urmare a acestui fapt, protestatarii au hotarit sa nu accepte bransarea noilor consumatori in conducta asupra careia sint proprietari, chiar daca, intr-un final, ar fi primit banii ceruti. Ei au oferit ca solutie, pentru aplanarea conflictului, bransarea noilor consumatori in alta conducta de gaz. "Noi nu mai vrem nici un ban. Sa se branseze in conducta de unde ne-am racordat si noi, daca n-au vrut sa ne dea banii care ni se cuvin", a declarat sotia unuia dintre consilierii protestatari. Aceasta solutie implica cheltuieli suplimentare din partea SC "Precizia Com" SRL, avind in vedere ca cea mai apropiata conducta se afla la o distanta de 20 m de punctul in care ar fi trebuit sa se branseze initial.
La auzul acestei decizii, patronul Nicolae Gheorghe a declarat: "Pe mine nu ma intereseaza ce decizii au luat ei. Eu am un contract cu constructorul, in care este prevazuta bransarea in conducta acestor protestatari. Daca a gresit cu ceva constructorul, sa plateasca el, nu eu. Conform actelor pe care le am eu, nu trebuie sa cer voie nimanui pentru aceasta bransare. Constructorul trebuie sa lamureasca problema, pentru ca el a intocmit documentatia pentru obtinerea avizelor." In concluzie, rezolvarea incidentului a fost lasata de toata lumea pe seama firmei care a efectuat lucrarea de montare a extinderii de retea. (Dragos VASILE)

Comentarii