Reprezentantii UE si PHARE vor vizita Braila

joi, 22 aprilie 1999, 23:00
2 MIN
 Reprezentantii UE si PHARE vor vizita Braila

Liderul echipei de experti PHARE in Romania, Bob McKean si reprezentantul Uniunii Europene in tara noastra, Simon Mordue, vor veni in Braila pentru a evalua stadiul organizarii structurilor de dezvoltare regionala. Directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Sud-Est, Luminita Mihailov, ne-a declarat ca Bob McKean a fost invitat sa participe la cea de-a doua sedinta a Consiliului Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, care va avea loc pe 29 aprilie.
"Profitind de faptul ca toti membrii Consiliului au participat la conferinta nationala de la Sinaia, organizata chiar pe tema dezvoltarii regionale, am reusit sa fixam data sedintei. Cu acest prilej va fi aprobat bugetul ADR, va fi validat concursul pentru postul de director si va fi confirmata numirea mea in aceasta functie. Sedinta este necesara pentru ca, fara buget, activitatea noastra este blocata si nici nu se pot face angajari de personal. O veste foarte buna este ca Simon Mordue va veni in Braila, in intervalul 13-16 mai, in cadrul unui tur prin tara pe la toate agentiile."
Directorul ADR a spus ca in cadrul conferintei de la Sinaia, reprezentantii UE si PHARE si-au reafirmat sprijinul financiar destinat organizarii celor 8 ADR-uri din tara, atit in ceea ce priveste asistenta tehnica a angajatilor cit si dotarile necesare.
"Este vorba despre 15 milioane de euro pentru instruire si dotari si 12 milioane euro pentru proiecte de dezvoltare regionala. Acesti bani vor fi disponibilizati incepind cu semestrul II al anului. Contractul de furnizare a trainingului personalului a fost cistigat pentru Romania de un consortiu format din «Aster», o agentie regionala din Italia si Consortiul Britanic."
Pina la sfirsitul lunii mai, ADR va trebui sa elaboreze un profil socio-economic al Regiunii Sud-Est, care sa contina o descriere a potentialului economic si a punctelor slabe, obiectivele de atins si propuneri de strategii. Acest plan va sta la baza intocmirii si selectiei proiectelor de dezvoltare regionala.
"Fiecare judet are niste proiecte. Problema va fi cum vor fi ele priorizate. Cerintele sint foarte mari, dar suma pe care mergem este mica si mai ales trebuie sa existe si cofinantare locala. Fiecare va trebui sa respecte principiul aditionalitatii. De exemplu, daca noi punem 20%, PHARE contribuie cu 80%. Dar in conditiile actuale de austeritate…", a fost de parere Luminita Mihailov.
Prezent la conferinta, presedintele CJ, Aurel Simionescu, a propus participantilor ca, periodic, toti factorii implicati in programele de dezvoltare regionala sa se intilneasca pentru a discuta problemele organizatorice cu care se confrunta fiecare regiune.
Presedintele CJ a apreciat libertatea decizionala pe care PHARE o acorda membrilor acestor structuri: "Ei au spus ca managementul acestor programe se face in Romania si noi trebuie sa decidem ce obiective avem. Nu exista niste modele impuse de ei." (Camelia RADU)

Comentarii