Rromii au birou in Prefectura

joi, 20 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Rromii au birou in Prefectura

In Sala Ronda a Prefecturii a avut loc, ieri, intilnirea dintre reprezentantii minoritatii rromilor si cei ai administratiei publice locale. Aceasta intilnire a fost consecinta infiintarii, in cadrul Prefecturii, a Biroului Judetean pentru Rromi (BJRr), condus de Grosu Sandel, fost sef de serviciu in cadrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, ca reprezentant al acestei minoritati. Acest birou a fost infiintat in urma Hotaririi de Guvern 240 din 25 aprilie 2001, care prevede masuri de integrare si protectie sociala pentru minoritati. Din partea autoritatilor locale, la manifestare au fost prezenti: prefectul Viorel Popescu, subprefectul Didina Stanescu, primarul Anton Lungu, presedintele Consiliului Judetean, Aurel Simionescu, si Doinita Ciocan, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca.
In deschiderea intilnirii, prefectul a apreciat ca problema minoritatilor trebuie considerata in ansamblul societatii romanesti. El a subliniat ca, in decursul timpului, "rromii au constituit obiectul robiei si discriminarii, fenomen care a lasat urme in memoria colectiva a tuturor, ceea ce a condus la marginalizarea acestei etnii. La ora actuala rromii se confrunta cu numeroase dificultati, de aceea trebuie sa identificam aceste probleme pentru ca apoi sa se creeze niste programe care sa ajute aceasta etnie". Pentru a putea obtine rezultatele scontate, Viorel Popescu a spus: "Trebuie ca din rindul acestei minoritati sa se ridice elitele in domeniul cultural, economic, social. Trebuie avuta in vedere includerea liderilor acestei minoritati in procesul de lucru al deciziilor administrative locale, care afecteaza aceata comunitate." Pentru a putea rezolva problemele vor trebui create niste organizatii ale rromilor, atit la nivelul judetului, cit si in localitatile unde sint majoritari, a opinat prefectul.
Rromii cer mai multa toleranta
Guvernul a elaborat o strategie de intregare a minoritatilor, care a fost dublata de planul general de masuri pentru aplicarea ei. Pe baza acestui plan, va trebui adoptat un program judetean cu problemele specifice rromilor din judetul si municipiul Braila, "pentru ca trebuie sa se tina seama de aceasta etnie care este mare din punct de vedere numeric", a spus Viorel Popescu. In urma recensamintului din martie anul viitor, autoritatile spera sa afle numarul exact, pentru ca ar fi normal ca fiecare sa-si declare etnia.
Sandel Grosu, seful BJRr, a prezentat obiectivele acestei strategii nationale, punind insa accentul pe problematica minoritatii rromilor braileni, pe care o reprezinta. El a accentuat discriminarea existenta intre etnia romana si cea rroma, dar a precizat ca acest fenomen nu este unidirectional, doar din parte romanilor, ci si din partea rromilor. In acest sens, el a cerut mai multa toleranta si solidaritate. Una dintre problemele care ar trebui rezolvate imediat, in opinia lui Grosu, este cea a accesului la informatie si a scolarizarii copiilor rromi. In acest sens, el a apreciat sprijinul oferit de primarul Anton Lungu, pentru crearea, la Scoala nr. 9, a doua clase cu predare in limba romanes. Pentru a se realiza o comunicare mai buna, directorul BJRr, este de parere ca ar trebui sa existe un reprezentant al acestei etnii, in cadrul fiecarei institutii a administratiei publice locale. "Doar astfel se va putea elimina discriminarea la care sint supusi rromii de catre functionarii acestor institutii", a subliniat Grosu.
Termenul de aplicare a acestei strategii este de zece ani, perioada in care vor trebui elaborate proiecte pentru imbunatatirea situatiei sociale a etniei. Tot in acest interval vor trebui identificate sursele financiare, interne sau externe, pentru sutinerea si aplicarea proiectelor. (Dragos VASILE)

Comentarii