SANAB – sacrificat pe altarul intereselor oculte

duminică, 13 iunie 1999, 23:00
6 MIN
 SANAB – sacrificat pe altarul intereselor oculte

Dupa ce investigatiile facute pe cont propriu de reporterii "Monitorului" in legatura cu valul de arestari operate, la mijlocul lunii mai, in rindul fostei conduceri a SANAB i-au silit pe procurorii galateni sa dezvaluie motivele care au stat la baza acestor actiuni, evolutia instrumentarii dosarului a reintrat intr-un con de umbra. Sefii Parchetului Curtii de Apel Galati s-au limitat, pina acum, la expunerea infractiunilor retinute in sarcina triunghiului Szabo-Lichiardopol-Petrescu, pe ale caror nume au fost emise mandate de arestare, precum si la formularea capetelor de acuzare impotriva ex-directorului Lovin.
Reamintim ca, la inceputul anchetei, Parchetul Curtii de Apel Galati a acuzat lotul SANAB de comiterea unor infractiuni extrem de grave: sustragere sau distrugere de documente, asociere in vederea comiterii de infractiuni, dare si luare de mita, instigare la fals, divulgarea secretului economic, tradare prin transmitere de secrete si folosirea de documente vamale de transport sau comerciale falsificate. Tot "Monitorul" a dezvaluit ca, in urma demersurilor intreprinse de avocatii acuzatilor, trio-ul sus-mentionat a fost pus in libertate, la zece zile de la emiterea mandatelor. Azi, cotidianul nostru prezinta memoriul inaintat de patronul "Gefonzo B.V." ambasadorului roman in Olanda, omologului sau olandez in Romania si ministrului Justitiei, Valeriu Stoica.
G.E.G. Fongers sustine ca ancheta declansata de procurorii galateni a fost condusa abuziv si ca, in spatele ei, stau manevrele unor cercuri locale interesate de privatizarea Santierului Naval cit mai profitabila lor. Documentul furnizat de surse autorizate din administratia locala releva urmatoarele elemente: 1. data fiind natura relatiilor contractuale dintre firma olandeza si SANAB, invocarea motivelor "divulgarea secretului economic" si "tradare prin transmitere de secrete" ar fi rizibila; 2. prezenta lui Tudorel Dumitrascu, ca membru in CA al SANAB (dupa ce a ocupat functia de director al Directiei de Relatii Internationale a FPS Bucuresti), nu ar fi legala intrucit reprezinta in Romania interesele companiei americane "Trinity Industries Inc."; 3. si actuala conducere a SANAB i-a costat bani grei pe olandezi, aceiasi care au finantat – din proprie initiativa – intretinerea sanatatii fostilor lideri ai unitatii brailene. Directorul general al firmei olandeze solicita ministrului Justitiei o investigatie corecta. Pe de alta parte, G.E.G. Fongers sustine ca, pentru reluarea tratativelor in vederea cumpararii pachetului majoritar de actiuni al SANAB, ancheta trebuie stopata cit mai rapid, iar "rezultatul sa fie facut public pe aceleasi canale prin care acuzatiile au fost facute publice si aduse la cunostinta celor in cauza". "Gefonzo" isi mentine interesul de a deveni proprietarul principal al santierului, olandezii fiind decisi sa nu renunte la competitie, oricite bete li s-ar pune in roate.
Istoricul parteneriatului
Parteneriatul SANAB-Gefonzo B.V. dateaza din 1992, inca din acel moment, olandezii devenind tinta "jocurilor de interese locale" care, potrivit lui Fongers, au ca miza indepartarea acestui investitor din cursa privatizarii santierului. Discutiile dintre olandezi si Fondul Proprietatii de Stat in vederea achizitiei actiunilor detinute de stat la SANAB au demarat in 1994 si s-au materializat, patru ani mai tirziu, prin cumpararea Dosarului de Prezentare, primit "pe baza de declaratie de confidentialitate". Toate informatiile tehnice si financiare cu privire la SANAB erau continute in document. "Chestiunea anchetei penale cu privire la divulgarea de secrete pare in acest context foarte ciudata. SANAB nu ar fi putut avea secrete pentru «Gefonzo B.V.»", afirma directorul general al acestei societati.
Interesant e ca, in 1994, SANAB, "Gefonzo" si francezii de la CFNR au constituit, cu sediul in Olanda, o societate mixta, "Braila International Shipyard B.V" (BIS B.V.), al carei capital social e distribuit intre actionari astfel: 50% si, respectiv, cite 25%. Noua societate devine parte direct interesata in contractul incheiat, in 1995, intre "Gefonzo" si SANAB, privitor la reconversia celor zece nave mai-sus mentionate. Societatea mixta olandeza BIS B.V. si-a constituit o sucursala cu sediul la Braila, fara angajati, dar administrata de Claudia Szabo. Tot in 1994, "Gefonzo" B.V. infiinteaza la Braila SC "Gefonzo" SRL, al carei administrator este tot Claudia Szabo, fara alti angajati. Sediile celor doua proaspete societati brailene au functionat de la inceput in doua apartamente puse la dispozitie de SANAB. Fongers explica aceasta situatie ciudata prin faptul ca santierul naval, des vizitat de specialistii din Olanda, trebuia sa asigure acestora conditii decente de cazare. "Costurile legate de aceste facilitati de cazare, masa, transport, comunicatii etc. puse la dispozitie de SANAB lui «Gefonzo B.V.» sint acoperite prin prevederea contractuala de plata de catre «Gefonzo B.V.» catre SANAB a 0,5% din valoarea contractului, ce se adauga pretului contractual." E vorba despre contractul de reconversie a celor zece nave.
"Gefonzo B.V." tipa: Perchezitie abuziva!
Cel putin acesta este punctul de vedere al directorului Fongers. El spune ca, pe 5 mai, birourile firmei "Gefonzo B.V." ar fi fost abuziv perchezitionate. Dosare, documente, computerul portabil si dischete au fost ridicate de catre procurorii galateni. O parte din probe au fost restituite, insa procesul-verbal de primire, semnat de administratorul Claudia Szabo, le-a fost refuzat solicitantilor olandezi. Restul probelor se afla la sediul SANAB, iar olandezii spun ca, astfel, este incalcat caracterul prevederilor legale in vigoare privind inviolabilitatea. Ei considera ca procuratura si conducerea actuala a SANAB lucreaza mina-n mina, ceea ce "da impresia ca SANAB este cel care conduce ancheta asupra activitatilor noastre".
Cum demonteaza "Gefonzo" acuzatiile de dare si luare de mita, asa cum au fost ele formulate de Parchetul galatean? Cronologia subsumata argumentatiei are ca punct de pornire septembrie 1998, cind "au fost inlocuiti (…) cei mai buni profesionisti tehnici ai SANAB, a caror sarcina a fost coordonarea intocmirii proiectului de executie al Proj. 189 (proiectul de realizare a unei nave prototip, n.r.) inca de la inceputul lui 1995, si am fost obligati sa cooperam cu angajati ai santierului nefamiliarizati cu Proj. 189, mai putin pregatiti si incapabili de comunicare intr-o limba straina". Profesionistii agreati de olandezi erau chiar Radu Petrescu, Alexandru Lichiardopol si Gheorghe Lovin. Prin lobby-ul olandezilor, ultimii doi au fost mentinuti de actuala conducere a santierului in vederea coordonarii respectivului proiect. Totodata, "Gefonzo" a decis sa le acorde "o indemnizatie lunara pentru a compensa reducerea venitului lor si hartuiala fara de sfirsit, care ar fi determinat in final plecarea lor de la SANAB pentru alta slujba". Claudia Szabo a fost cea care a inminat, in calitate de administrator al firmelor "Gefonzo", sume importante urmatorilor beneficiari: Alexandru Lichiardopol, intre octombrie ’98 – februarie ’99, cite 300 dolari; Gheorghe Lovin, intre octombrie ’98 – aprilie ’99, cite 300 dolari; Radu Petrescu, din martie ’99, "lasind la o parte suportarea costurilor cu fiica sa mai mica, aflata la universitate", cite 250 dolari si, in plus, acordarea de catre Fongers, in nume personal, a unui imprumut de 40.000 DM, in schimbul unei ipoteci pe vila acestuia.
"Aceste plati au fost etichetate drept dare si luare de mita, desi, in realitate, ele au fost singura cale de a asigura evolutia contractelor cu si de catre SANAB in conditii optime", sustine olandezul G.E.G. Fongers, subliniind ca, timp de 7 ani, a varsat in interesul comunitatii brailene nu mai putin de 350.000 DM.
Sirul directorilor bolnavi de la SANAB
De sustineri materiale au beneficiat si membri ai actualei conduceri la virf ai SANAB, a aratat Fongers. Daca ex-managerului Radu Petrescu i s-au facilitat achitarea unor prestatii medicale costisitoare – repetate interventii pe cord la o clinica din Olanda, controalele ulterioare si medicamentatia necesara -, ca semn al "culturii noastre din Vest", olandezii au cultivat aceleasi relatii si cu actualul director, Costel Danciu, si cu fostul director economic Nicolae Moldoveanu.
Astfel, Costel Danciu a fost operat de cancer tiroidian la Clinica Universitara din Rotterdam, in 1994, cind, subliniaza Fongers, acesta nu era decit simplu sef al Atelierului de lacatuserie din santier. De atunci, Danciu se duce la fiecare 6 luni la control, la aceeasi clinica, iar costurile acestor deplasari si pentru medicamentatie sint suportate de "Gefonzo". Cifrele vorbesc despre 7.000 DM anual si despre un total de 75.000 DM investiti in sanatatea lui Danciu. In cazul lui Moldoveanu, este vorba de operatie pe cord, in 1996, la Clinica Universitara din Utrecht, pentru o suma similara, mentioneaza memoriul. Ca ajutorul acordat de olandezi a fost absolut dezinteresat e probat de afirmatia lui Fongers, potrivit caruia nici unuia dintre beneficiarii stipendiilor nu i s-a cerut vreo favoare.
"Avind in vedere cei 7 ani de relatii contractuale dintre SANAB si «Gefonzo B.V.» si parteneriatul nostru in BIS, precum si faptul ca «Gefonzo B.V.» a cumparat dosarul de prezentare a SANAB, credem ca este evident ca nu ii era necesar lui «Gefonzo» sa mituiasca angajati ai SANAB pentru a obtine informatii care sint la dispozitia sa, in virtutea celor trei calitati pe care le are vizavi de SANAB", este piesa principala cu care Fongers incearca sa elimine suspiciunile care planeaza asupra corectitudinii parteneriatului romano-olandez si a angajatilor "Gefonzo". (Cristiana APOSTOLESCU, Nicu MATEI)

Comentarii