Suferinte cronice in sistemul de pensii

luni, 25 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Suferinte cronice in sistemul de pensii

Legea 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, care a intrat in vigoare incepind din aprilie anul trecut, a stabilit ca stagiul de cotizare trebuie comunicat angajatilor, printr-un certificat. Acest document se elibereaza fiecarui asigurat, o data pe an, fara plata, pina la data de 31 martie, de catre Casa Judeteana de Pensii. In cadrul unei conferinte de presa organizate la sfirsitul saptaminii trecute, Ion Rotaru, directorul general al Casei Judetene de Pensii, a facut public faptul ca sint probleme mari in ceea ce priveste eliberarea acestor acte.
Potrivit declaratiilor acestuia, angajatorii nu furnizeaza toate informatiile necesare evidentei contribuabililor. "Peste 500 de agenti economici braileni nu depun declaratiile nominale. In afara de aceste cazuri, exista foarte multe in care declaratiile depuse sint completate eronat. Astfel, sint scrise incorect codul numeric personal al angajatului, contributia de asigurari sociale. Orice eroare este fatala, deoarece este echivalenta cu respingerea lucrarii din calculator. Ne-am confruntat cu 1.800 asemenea situatii. In consecinta, am trimis societatilor in cauza sute de adrese tip somatii, prin care le ceream ca, in 48 de ore, sa corecteze erorile. Pe baza acestor declaratii, se pot elibera certificatele de stagiu. In viitor, aceste documente vor reprezenta, de fapt, oglinda pensiei. Acest drept se va stabili pe baza certificatelor de stagiu. Cu siguranta, termenul de 31 martie nu poate fi respectat. In aceste conditii, se pune problema prelungirii acestui termen. Aceasta propunere a fost dezbatuta si la Covasna, unde s-au reunit toate institutiile aflate in subordinea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale", a precizat Ion Rotaru.
Casa Judeteana de Pensii se confrunta cu dificultati si din cauza numarului redus de personal, a spatiilor neadecvate si a informatizarii insuficiente. "In prezent, institutia noastra isi desfasoara activitatea cu 60 de angajati, in conditiile in care gestionam problemele a aproximativ 30% din populatia judetului, ceea ce inseamna aproximativ 126.000 de persoane. Am incercat sa regindim modul de organizare pentru a asigura circulatia informatiilor, dar este destul de dificil sa realizam o buna colaborare cu solicitantii, cind ne confruntam cu conditii precare. Am mutat toata activitatea cu publicul la parter, pentru a evita dezorientarea oamenilor care umblau de la un etaj la altul, pentru a-si rezolva problemele. Sa nu uitam ca, in aceasta cladire, functioneaza trei institutii. Un alt aspect este legat de faptul ca oamenii care lucreaza la ghisee pina la prinz trebuie sa efectueze si alte lucrari, dupa prinz. Din acest motiv, nu putem sa-i lasam toata ziua sa lucreze cu publicul. Ei au si alte atributii cuprinse in fisa postului. Pe de alta parte, nu avem cum sa mai aducem alti angajati la ghiseu, pentru ca, fie ii luam de la sarcinile pe care le au, fie nu se pricep sa dea lamuririle necesare. E greu sa formezi oameni peste noapte. Am dori sa facem program in fiecare zi, dar nu se poate, deoarece schema de personal e insuficienta. Pentru suplimentarea posturilor trebuie bani, acestia nu sint si, asa, ajungem in situatia de a veni sa lucram simbata", a declarat directorul Casei Judetene de Pensii Braila.
Ca o concluzie, Ion Rotaru a tinut sa sublinieze ca "agentii economici nu trebuie sa-si inchipuie ca, daca nu a ajuns cineva in control, acestia nu vor fi sanctionati. Nedepunerea declaratiilor nominale este o problema foarte grava. Prima declaratie nominala depusa la institutia noastra inseamna inscrierea in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Nedepunerea inseamna ca acea persoana nu exista ca asigurat. Sanctiunile contraventionale pentru nerespectarea Legii pensiilor pot ajunge la 100 milioane de lei". (Daniela TUPEA)

Comentarii