Cel mai grav bolnav de bulimie din Iasi

Subtitlu

luni, 23 aprilie 2007, 21:57
3 MIN
 Cel mai grav bolnav de bulimie din Iasi

A mincat pina ce era sa moara. Este vorba despre o femeie in virsta de 40 de ani internata in prezent in Spitalul de Psihiatrie Socola. Stresul cotidian a facut ca Veronica M. sa cada victima bulimiei asociate cu o tulburare depresiva. Duminica dimineata, aflata in plina criza bulimica, femeia a mincat pina ce s-a inecat cu o bucata de carne. De indata a fost chemata o ambulanta pentru ca pacienta sa fie transportata la un alt spital. "Din fericire, cind am ajuns la fata locului, femeia reusise sa elimine resturile alimentare din git, astfel ca se simtea mai bine si putea respira. Pacienta, supraponderala de altfel, tocmai trecuse printr-o criza specifica bulimei, dupa ce consumase alimente in exces. Femeia nu a mai trebuit sa fie transportata catre alt spital", a precizat Luminita Cuciuc, medic in cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta Iasi.

Femeile, cele mai afectate

Medicii psihiatri sustin ca, in ultimii ani, din ce in ce mai multe femei cad prada acestei boli. "In ultimii 10 ani, cazurile de bulimie s-au inmultit la nivel national. Se poate da un procentaj de 2 pina la 4 la suta de persoane periclitate a deveni bulimice la categoria de femei aflate la o virsta intre 18 si 35 ani. Potrivit statisticilor, aproximativ 95 la suta din totalul persoanelor afectate sint femei", a atras atentia dr. Gabriel Crumpei, medic psihiatru in cadrul Policlinicii 1 Iasi. Asta deoarece si cauzele tin mai mult de tipologia feminina decit de cea masculina. "Spre exemplu, la tinere, boala apare pe fondul unui ideal al fizicului. Exemple din moda si mass-media amplifica in mintea celor care sufera de aceasta boala crezul ca doar persoanele suple sau chiar foarte slabe sint intr-adevar frumoase", a mai spus dr. Crumpei. La persoanele trecute de virsta a doua, evenimentele stresante de zi cu zi pot declansa boala. "Spre exemplu, un divort, lipsa unui serviciu sau o functie cu responsabilitati sporite. Toate acestea pot cauza aparitia bulimiei. Am tratat chiar si pacienti trecuti de 50-60 de ani care au dat in bulimie pe fondul unei motivatii religioase. Au postit exagerat pentru ca apoi sa manince in exces", a detaliat dr. Crumpei. Un bulimic este obsedat de tot ce are legatura cu mincarea, caloriile, greutatea corporala si dieta.

Un paradox

Potrivit medicilor, doua aspiratii ii caracterizeaza, de a minca oricit si orice, cit si cea de a ramine slab sau de a slabi. "Caracteristica acestei boli consta in excese de mincare, asa-numita «foame de lup». Dupa ce fac excese de mincare, afectatii isi provoaca perfect constienti greata pentru a voma. Asta deoarece apar mustrarile de constiinta si frica de ingrasare. In timpul acestor excese, se consuma de obicei acele alimente tabu, care sint grase si dulci", a mentionat dr. Virginia Marinescu, purtator de cuvint in cadrul Spitalului de Psihiatrie Socola. Insa, odata cu aceste "obiceiuri" alimentare nocive care ajung sa faca parte din programul zilnic, se instaleaza si sentimentul de culpa. "Un profund sentiment de rusine si invinovatire care apare dupa un astfel de exces se transforma in principalul motiv pentru care afectatii se ascund chiar si de apropiati. Respectul fata de sine devine dependent de kilograme si de propria silueta", a surprins dr. Crumpei. Pe linga probleme de natura psihica, cum ar fi depresia, pot aparea si cele fizice. "In primul rind, apare o dereglare a metabolismului. O alta consecinta imediata este anemia cauzata de voma. Purgativele administrate excesiv si alimentatia gresita duc la o marire sau inflamare a gladelor salivare. Pot aparea si probleme cu dintii, diaree si constipatii, tulburari ale circulatiei sanguine si alte consecinte", a exemplificat dr. Tudor Ciuhodaru, medic coordonator in cadrul Spitalului de Urgente "Sf. Ioan". Tratamentul bulimiei include consiliere psihologica si citeodata medicatie adjuvanta, precum cea antidepresiva.

Comentarii