CET s-a scufundat in datorii uriase

miercuri, 09 mai 2007, 00:55
4 MIN
 CET s-a scufundat in datorii uriase

Situatia financiara a CET Iasi a pus pe ginduri sefii municipalitatii. Numai pe anul trecut, furnizorul de agent termic local a inregistrat pierderi de 32,4 milioane lei. Ca atare, la ultima sedinta a Consiliului de Administratie reunit cu Adunarea Generala a Actionarilor, care a avut loc saptamina trecuta, a fost prezent si primarul Gheorghe Nichita. Dupa o discutie cu specialistii de la CET, s-a ajuns la concluzia ca trebuie gasita o solutie de revigorare a furnizorului de caldura si apa calda iesean. Reprezentantii CET nu au vrut sa ofere nici un detaliu cu privire la sedinta de CA. Surse din cadrul CA si AGA a CET au precizat insa ca au fost deja date in lucru mai multe variante. Astfel, pe de o parte, ar urma sa fie organizata o licitatie pentru stabilirea unei firme de consultanta care sa analizeze situatia economico-financiara a CET si sa ofere mai multe solutii de redresare. Pe de alta parte, CET vrea sa scoata la licitatie modernizarea CET I. Toate utilajele ar urma sa fie schimbate de o alta firma care s-ar asocia astfel cu CET, printr-un aport de capital.

O solutie: societate mixta, cu aport de capital

Primarul Gheorghe Nichita s-a hotarit in sfirsit sa ia taurul de coarne in privinta situatiei financiare dezastruoase pe care o are CET Iasi. Dupa ani de zile in care restructurarea societatii a fost facuta mai mult pe hirtie decit in practica, pierderile enorme inregistrate de CET, conducerea Primariei pare sa se fi trezit. Nichita a participat la ultima sedinta a CA de la CET pentru a gasi o solutie astfel incit furnizorul de agent termic sa nu mai mearga in pierdere. In ultimii doi ani de zile, pierderile CET s-au ridicat la aproximativ 62,6 milioane lei, 32,4 milioane lei in 2006 si alte 30,2 milioane lei in 2005. Pe linga acestea, CET mai are datorii catre terti si furnizori de inca 60 milioane lei, circa 45 milioane lei reprezentind datorii catre furnizorul de gaze naturale, E.ON Gaz Moldova. Practic, de ani buni la CET se discuta numai in termeni de „pierdere" si „datorii", jonglindu-se cu cifre ametitoare.

Atit reprezentantii Primariei cit si cei ai CET au refuzat sa faca publice detaliile sedintei de CA si AGA. „Va fi organizata o conferinta de presa cu privire la discutiile purtate la CET si solutiile gasite. In afara de acest lucru, nu va pot oferi nici un detaliu in plus", a declarat sec primarul Nichita. Surse din cadrul CA si AGA ale CET au precizat ca in cadrul ultimei sedinte a CA au fost luate in calcul citeva variante de redresare a CET. Una dintre aceste solutii presupune atragerea unui investitor strain care sa aduca un aport de capital la CET. „CET ar urma sa intre in cadrul unei societati mixte. Acest lucru inseamna sa vina o firma straina care sa investeasca la CET", a explicat unul din membrii CA.

Concesionare sau modernizare pe banii altora

Acesta a mai adaugat ca este luata in calcul si solutia organizarii unei licitatii pentru stabilirea unei firme de consultanta. Rolul acestei firme de consultanta ar fi evaluarea situatiei economico-financiare a CET Iasi si oferirea unor solutii pentru ca furnizorul de agent termic sa nu mai mearga in pierdere. O alta varianta pentru redresarea CET presupune ca modernizarea CET I sa fie facuta de o firma privata din fonduri proprii. Specialistii de la CET au mentionat faptul ca aceasta firma ar urma sa gestioneze CET I pentru a-si recupera investitia. „Se va scoate la licitatie modernizarea CET I. Acest lucru presupune inlocuirea tuturor utilajelor. CET I a fost pus in functiune in 1965, iar in prezent randamentul este foarte slab, de sub 60%. Oricum, este o investitie foarte mare, care nu poate fi apreciata", a explicat unul din specialistii de la CET. Conform precizarilor acestuia, randamentul CET I ar urma sa creasca la peste 90%. Specialistii furnizorului de caldura si apa calda au afirmat ca astfel ar urma sa fie schimbat planul de modernizare a CET. „Exista un plan de modernizare pe mai multe etape, respectiv contorizarea la nivelul blocurilor, retehnologizarea punctelor termice, a retelelor de distributie a agentului termic si modernizarea CET I. Practic, citeva etape vor fi inversate. Contorizarea blocurilor a fost finalizata, fiind in curs modernizarea punctelor termice. In loc sa se treaca la retelele de distributie, va fi modernizat intii CET I", a oferit lamuriri suplimentare un alt specialist de la CET. Modernizarea CET I este un plan mai vechi al sefilor de la CET. Concret, acest plan presupune redimensionarea CET I de la 150 MW la numai 25 MW, prin instalarea unei turbine pe gaze.

Reprezentantii concernului german E.ON care s-au aratat interesati de o posibila concesionare a CET nu au dorit sa comenteze pe seama planurilor de la CET. „Dorim sa ne dezvoltam aria de activitate asa cum face grupul E.ON in celelalte tari din Europa de Est, unde este prezent", a declarat Lucian Luca, purtatorul de cuvint al E.ON Moldova. Furnizorul de agent termic iesean este format din CET I si CET II Holboca. CET I functioneaza pe gaze naturale si pacura, iar CET II pe baza de huila energetica.

Comentarii