Creatoarea de moda Cristina Nichita se destainuie despre lupta sa cu autismul fiului ei de 8 ani

luni, 26 decembrie 2011, 15:44
5 MIN
 Creatoarea de moda Cristina Nichita se destainuie despre lupta sa cu autismul fiului ei de 8 ani

In cadrul campaniei "Daruieste pentru a schimba un destin" a Fundatiei "Star of Hope", "Ziarul de Iasi" va prezinta povestea si mesajul Cristinei Nichita, ambasador al campaniei. Cristina Nichita se considera "o mama norocoasa", are doi copii, o fata de 22 ani si un baiat de 8 ani diagnosticat cu autism. Stefan, asa cum se numeste baietelul Cristinei, reprezinta "o minune", spune ea. "Eram deja mare cind l-am nascut pe Stefan, era al doilea copil. Daca as fi fost la primul copil, mi-ar fi luat mai mult timp sa accept diagnosticul. Maturizindu-te, primesti mai usor si ce e de bine, dar si ce e de rau. Si cred ca mi-a fost mai usor pentru ca am luat-o ca pe un semn. Am spus ca, prin Stefan, Dumnezeu a vrut sa imi intorc privirea catre el. De fiecare data eu eram cea mai nemultumita de mine, eram iute, rapace, dornica de afirmare, desi aveam o traiectorie buna profesionala si personala. Parca eram insa de neinduplecat", a declarat Nichita.

"Se poate opera? Nu. Bine, sa vedem ce facem"

Atunci cind a aflat diagnosticul, Cristina s-a oprit si s-a intrebat: "incotro?". "Am intrebat: se poate vindeca, opera? Nu. Bine, nu-i nimic, hai sa vedem ce facem de acum incolo. In primii doi ani m-am interesat de terapiile comportamentale, exista posibilitatea ca el sa ramina non-verbal sau sa vorbeasca pe la 4-5 ani. Si am zis din nou «bine, nu mai sint oameni care traiesc fara sa vorbeasca?» Ma obisnuisem cu ideea ca poate fi si mai rau, dar nu am indraznit niciodata sa imi pierd speranta. Noi sintem datori sa nu ne pierdem speranta, pentru ca daca noi sintem puternici, atunci ii putem ajuta si pe copii", a continuat Cristina. Stefan a spus primul cuvint la cinci ani si jumatate. Pe 13 ianuarie se vor implini trei ani de atunci. Acum merge la scoala, este elev in clasa a I-a la Colegiul "Richard Wurmbrand". "Nu este un copil 100% recuperat, nu va imaginati asta, insa eu sint foarte multumita de progrese. Sta in banca linistit, ridica mina la tabla, vrea sa isi faca lectiile, in loc sa mearga afara. Lucram 8-10 ore pe zi, este supravegheat si la scoala. Multumesc lui Dumnezeu, sint rezultate", a adaugat Cristina.

"Faptul ca premiem normalitatea inseamna ca societatea este defecta"

Cunoscuta creatoare de moda spune ca s-a implicat in aceasta campanie pentru ca societatea are nevoie de exemple. "In data de 3 decembrie am fost la un eveniment in cadrul caruia se premia excelenta. Faptul ca am ajuns sa premiem normalitatea inseamna ca societatea este un pic defecta, are nevoie de exemple bune, si aici intervine bucuria mea de a fi un pic mai cunoscuta in societatea ieseana si de a reprezenta un exemplu pentru semeni", a mentionat Cristina Nichita. Ea crede ca in Romania principalele probleme in ceea ce ii priveste pe copiii cu diazbilitati sint: "diagnosticarea tirzie, faptul ca sintem tributari anilor din urma si educatiei primite. Noi nu ne-am scos batrinii sau copiii cu dizabilitati din casa la o plimbare, i-am privat de normalitate, ei nu au fost integrati, nu mai vorbesc de invitatie, ca e ca si cum ai invita un sarac la masa bogatului, adica inadmisibil. Dar o problema e si faptul ca noi ne vedem frumosi si destepti si avem impresia ca asa ceva nu ni se poate intimpla tocmai noua. Daca am gindi ca am putea avea o problema in familie, atunci ne-am schimba viziunea", a precizat ieseanca. Pentru ca isi doreste un viitor mai bun pentru acesti copii, Cristina Nichita intentioneaza nu doar sa se alature campaniilor, ci sa infiinteze chiar o asociatie cu scopul de a milita pentru respectarea drepturilor copiilor cu dizabilitati, pentru o schimbare in bine.

"Deveniti buni pentru o ora, pentru o zi"

In ce priveste campania "Daruieste pentru a schimba un destin", creatoarea de moda a mentionat ca stringerea de fonduri nu este singurul scop al Fundatiei "Star of Hope". "Vrem sa sensibilizam comunitatea, pentru ca aceasta este o problema a comunitatii. De cele mai multe ori, mamele sint parasite de catre soti, nu toti au taria de a lupta. Cind vorbesc despre autism, eu spun ca am gasit remediul. Multi se asteapta la miracole, la medicamente minune. Eu spun ca remediul este acceptarea, iertarea. Sa te ierti si sa ierti acel pui, pentru ca nici tu si nici el nu ati ales asta. Si, desigur, multa iubire", a mai spus Cristina. Ieseanca spune ca societatea trebuie sa realizeze faptul ca a te ingriji de persoanele cu dizabilitati reprezinta o valoare. "Avem atit de mult grija zilei de miine, incit, desi ei ne ofera neconditionat iubire, noi nu stim sa o primim. Lipsa banilor este o scuza intr-o societate cu oameni dedicati. Nimeni nu iti cere bani, daca nu ai, e vorba de voluntariat, de a sta o ora cu un copil cu dizabilitati intr-un parc. A trebuit sa ajung sa am pustiul in clasa I ca sa aud, de ziua Recunostintei, ca trebuie sa «daruiesti, dar sa daruiesti de fiecare data din ceea ce nu iti prisoseste si nici din ceea ce iti ramine»", a declarat Cristina Nichita. Creatoarea de moda crede ca, prin aceasta campanie, iesenii ar putea descoperi si ei bucuria de a darui. "Sint cea mai mare dintr-o familie cu patru copii, eu a trebuit sa vad de fratii mei si, avind o familie atit de mare cu noua nepoti, cu noua fini, am descoperit aceasta bucurie de a darui. Bucuria de a darui din ce ai nu stiu, de fapt, a cui este: a mea sau a persoanei care primeste? Pentru ca eu ma hranesc, imi iau bucuria din daruire si imi cresc aripile. Asa ca indemn cititorii sa descopere bucuria de a fi bun. In prag de sarbatoare, in vremuri mai mult decit ciudate, deveniti buni pentru o ora, pentru o zi, faceti o bucurie copiilor cu dizabilitati! Veniti alaturi de noi in campania «Daruieste pentru a schimba un destin» si multumiti-i lui Dumnezeu ca sinteti sanatosi si ca nu voi sinteti cei va care rugati in fiecare zi pentru un gind bun, pentru un zimbet, pentru un dar", a conchis Cristina Nichita.

Comentarii