De Sfinta Maria va fi apa calda. Apoi nu se mai stie

vineri, 12 august 2011, 22:11
4 MIN
 De Sfinta Maria va fi apa calda. Apoi nu se mai stie

Iesenii beneficiaza din nou de apa calda. "Minunea" nu va tine decit pina miercuri. Continuarea furnizarii gazului metan catre termocentrala ieseana depinde acum de banii alocati de la Guvern ca subventie pentru CET, dar si de platile care se vor putea face catre furnizorii de gaz. In paralel, Primaria a demarat o procedura pentru selectarea unei firme care sa se ocupe de serviciul de furnizare a energiei termice in perioada septembrie 2011 – mai 2012. La procedura au fost invitate 11 societati care in decursul timpului si-au manifestat intentia de a intra in parteneriat cu CET.

"Afara e cald, urmeaza si zile de sarbatoare"

Municipalitatea a reusit sa convinga firmele care aduc gazul la Iasi sa reia furnizarea serviciilor. Acest lucru s-a intimplat vineri, in jurul orei 16,30. "Am discutat cu ei si mi-am asumat faptul ca vom face toate diligentele necesare pentru a rezolva situatia. Cei de la Romgaz au reluat serviciul mai repede, dar a fost nevoie de mai multe discutii cu cei de la E.ON Gaz. Deocamdata s-a reluat furnizarea pina miercuri. Am facut tot posibilul sa nu stea populatia si in aceste zile fara apa calda. Afara e cald, urmeaza si zile de sarbatoare. Avem nevoie si de sprijinul Guvernului", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Reprezentantii CET spun ca apa calda va ajunge la toti consumatorii doar in jurul prinzului, in cursul zilei de azi. "Procesul tehnologic de repornire a cazanelor, de incalzire a apei la o temperatura suficienta si de pompare a ei este destul de indelungat. Rugam consumatorii sa aiba rabdare pina in jurul prinzului, cind ar trebui ca apa calda sa ajunga in tot orasul. Totodata, rugam consumatorii sa verifice instalatiile, pentru a evita pierderile de energie termica sau inundarea apartamentelor. Rugam consumatorii sa depuna eforturi pentru a achita facturile de energie termica scadente, pentru ca si noi sa putem achita facturile la gaze naturale. Ne cerem scuze pentru disconfortul produs pina acum", a spus purtatorul de cuvint al CET, Neculai Parasc.

Sefii municipalitatii asteapta ca saptamina viitoare sa fie alocata o parte din subventia datorata de Guvern, bani care ar urma sa fie achitati tot catre furnizorii de gaz.

Oficialii Primariei spera ca din luna septembrie serviciul de termoficare va fi preluat de un alt operator. Ieri au fost trimise invitatii de participare catre 11 firme. Conform acestei invitatii, Primaria cauta un operator care sa presteze activitati de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice, inclusiv aprovizionarea cu combustibil. Acelasi operator ar urma sa se ocupe de mentenanta sistemului, de reparatii, de activitatea de facturare si incasare, practic de tot ceea ce pina acum era in sarcina CET. Toata procedura este programata a se desfasura insa foarte repede. Primele semnale de la firme sint asteptate pina pe data de 18 august.

11 firme, rugate sa preia furnizarea caldurii

Chiar daca s-au trimis invitatii catre 11 societati, putine pot indeplini conditiile impuse de municipalitate. Cele mai mari sanse le are firma Dalkia, care are experienta in acest domeniu. Aceasta societate se ocupa de intreg sistemul de termoficare din Ploiesti.

Invitatii s-au trimis si catre alte firme precum Optimum Energy Development. Societatea, cu obiect de activitate producerea de energie electrica, este inregistrata in Bucuresti si a avut in 2009 un singur angajat. Conform Ministerului de Finante, in 2009 Optimum Energy Development a inregistrat venituri de 474 lei si cheltuieli de 244.000 lei.

La procedura organizata de Primarie a fost invitata si firma Green Horizons SRL pentru Ludan Engineering Co Ltd, o societate cu sediul in Israel. Green Horizons este o societate care se ocupa de productia de energie electrica si a avut in 2009 un angajat si pierderi de 251.000 lei. Despre firma Hendriksen AG din Germania nu se gasesc foarte multe informatii nici pe internet. O alta societate la care s-au gindit sefii Primariei este Vahanen Romania, membra a unui grup international cu sediul in orasul Espoo din Finlanda.

Pe lista Primariei a intrat si o firma ieseana. Coseli SA are ca principal obiect de activitate, conform propriului site, productia structurata pe mai multe activitati in domeniile alimentar, industrial, farmaceutic si cercetare-dezvoltare. Municipalitatea a invitat si firme precum Scutum Solutions SRL si Evergreen Robusiness. Ambele societati apar ca infiintate in 2010. Gidi SA si SVP IMMO Ltd sint alte societati despre care nu exista foarte multe informatii.

Municipalitatea a invitat la procedura organizata saptamina viitoare si firma AMT Euroconsulting SRL, care reprezinta grupul BKB-Busan-Korea.

Firmele interesate vor trebui sa demonstreze ca dispun de un fond de minimum 15 milioane de euro pentru a putea acoperi necesarul de combustibil pentru iarna viitoare. Si cifra de afaceri medie a ultimilor trei ani trebuie sa fie de minimum 15 milioane de euro, fonduri obtinute din servicii de utilitate publica de termoficare in sistem centralizat. O conditie minimala de selectie va fi si existenta unor relatii contractuale cu furnizori de combustibil pentru a putea produce 300.000 de gigacalorii.

La procedura initiata de Primarie nu se poate inscrie decit o societatea care poate dovedi calitatea de proiectant sau operator al unor instalatii termo-energetice cu o capacitate de 100 MW putere instalata. Ofertele depuse vor fi analizate de o comisie din care fac parte si consilieri locali ai celor trei partide reprezentante in Consiliul Local.

Serviciul de termoficare a fost preluat in urma cu citeva zile de municipalitate. Consiliul Local a decis sa renunte la contractul de concesionare avut cu SC CET. Termocentrala nu mai poate functiona in organizarea actuala din cauza datoriilor imense.

Comentarii