Directorul ICF isi propune sa promoveze arta de a trai „a la francaise”

luni, 17 decembrie 2012, 18:33
2 MIN
 Directorul ICF isi propune sa promoveze arta de a trai „a la francaise”

Noul director al Institutului Cultural Francez (ICF) din Iasi, Alain Ramette, a stabilit cateva dintre obiectivele urmatite in timpul mandatului sau. Astfel, modernizarea mijloacelor de predare a limbii franceze si dezvoltarea de formari calificate, care sa permita gasirea unei slujbe in tarile francofone, se numara pe lista de prioritati.

Inainte de a lansa proiecte de anvergura, Alain Ramette si-a propus sa intre in atmosfera locala, mai ales ca nu stia nimic despre cultura romana pana la sosirea in Iasi. Directorul planuieste actiuni mai putin vizibile, dar adresate direct publicului tanar, care are nevoie de interactiune cu profesionisti pentru a-si construi o cariera. Elevii pasionati de cultura franceza se vor bucura de o idee pentru care Ramette cauta momentan sprijin: o cyber-cafenea in care vor fi promovate arta animatiei, a benzilor desenate sau practica desenului digital. „Avem la Institut un camion care a fost folosit acum cativa ani pe post de mediateca itineranta, ajutand astfel scolile ceva mai izolate sa beneficieze de serviciile mediatecii. Vreau sa-l transform intr-o cyber-cafenea mobila, o mediateca echipata cu tablete electronice si cu acces la internet Wi-Fi", a detaliat Ramette.

Dupa experienta de lucru din spatiul asiatic, in calitate de director-adjunct al Institului franco-japonez din regiunea Kansai si al Vilei Kujoyama, Alain Ramette a comparat perceptia culturii franceze in Japonia si in Romania. „Va trebui sa promovam si arta de a trai à la française, la nivel cotidian. Am lucrat in Japonia unde am asistat la explozia interesului tinerilor japonezi pentru cultura franceza prin intermediul gastronomiei, vinului, painii franceze, modei sau stilului: se gasesc peste tot in Japonia saloane de coafura deschise de tineri japonezi care au studiat in Franta, florari, brutari, dar si graficieni, designeri de mobila, de arhitectura de interior, stilisti, creatori de bijuterii", a povestit directorul Institutului.

Ajuns la Iasi, a avut surpriza sa descopere ca in inima Moldovei nu exista nici macar un restaurant frantuzesc. „Aceste tipuri de comert dezvoltate de tineri pasionati, care au invatat franceza in cadrul Institutelor franceze sau al Aliantelor si care au plecat mai apoi sa invete o meserie, sunt tot atatia ambasadori ai artei de a trai à la française. Mi-as dori sa vad aparand in aceasta regiune magazine cu nume frantuzesti, conduse de tineri antreprenori romani indragostiti de Franta si de limba franceza", a explicat Ramette. In ceea ce priveste viata culturala ieseana, directorul de la Institutul francez a criticat lipsa unei infrastructuri si a spatiilor specializate, unde ar putea fi puse in practica politicile culturale. „Imi vin in minte, spre exemplu, realizarile artistului vizual Matei Bejenaru, dar nu numai. Astfel de initiative individuale trebuie sustinute de catre institutii. De asemenea, trebuie pus in valoare patrimoniul cultural al orasului. Trebuie gasite mijloace de a-l readuce la viata, confruntandu-l cu mijloacele creative actuale. Este necesar ca artistii contemporani sa-si reinsuseasca propria istorie si propriul patrimoniu", a punctat francezul.

Comentarii