Dosarul „Mita la prefect”: Declaratii incendiare la audieri

miercuri, 02 martie 2011, 22:53
5 MIN
 Dosarul „Mita la prefect”: Declaratii incendiare la audieri
Tudor Leonte (dreapta), fost sef al Politiei Rutiere, a ajuns secretar general al Prefecturii, cu sustinerea PSD, inainte de 2004. Ulterior, in mandatul 2004-2008, cind o perioada prefect a fost Radu Prisacaru (stinga), Leonte a fost numit subprefect

Unul dintre martorii din dosarul "Mita la prefect" a dat ieri in fata judecatorilor declaratii ce au socat audienta. Fostul subprefect de Iasi Tudor Leonte a fost audiat la termenul de ieri in calitate de martor in dosarul in care fostul prefect Radu Prisacaru, omul de afaceri Cristian Maftei, avocatul Toni Baltag si Flavius Ionita, fostul sef al Agentiei Domeniilor Statului Iasi, au fost acuzati de fapte de coruptie. Acesta a precizat ca, in urma cu cinci ani, i s-a cerut de catre Radu Prisacaru, prin interpusi, sa isi dea demisia.

"Valerian Salavastru, pe atunci seful de cabinet al prefectului Radu Prisacaru, a venit la mine in birou si mi-a spus sa-mi dau demisia. L-am intrebat din ce motiv si in ce calitate imi cere acest lucru. Mi-a raspuns ca eu nu eram de incredere si ca a solicitat acest lucru in calitate de «ciine de paza» al prefectului. I-am spus sa probeze faptul ca nu as fi fost de incredere si sa se dispuna demiterea mea, daca se dovedea acest lucru", a declarat ieri fostul subprefect Tudor Leonte in fata judecatorilor.

Contactat telefonic, Valerian Salavastru a recunoscut ieri ca i-a cerut demisia lui Leonte. "E adevarat tot ce a zis despre mine domnul Leonte, cu o singura exceptie. Eu am fost si i-am cerut demisia din proprie initiativa, nu ca un «ciine de paza» al prefectului. I-am spus sa plece acasa, ca n-avem nevoie de militieni comunisti incompetenti. In ce priveste dosarele, dumnealui nu stie, dar era una dintre atributiile pe care le aveam, de a vedea aproape toate documentele din institutie, tocmai pentru a nu se strecura vreo incompetenta printre ele", ne-a declarat Salavastru.

"50.000 de euro si o masina"

Tudor Leonte a mai declarat ca, in perioada in care a indeplinit functia de secretar general, oamenii veneau in audiente la el si i se plingeau ca li se cerea mita pentru retrocedari. "A venit la mine un cetatean, pe nume Constantin Stefanuca, care mi-a spus ca Marius Spinu, actualul deputat, i-a cerut 50.000 de euro si o masina pentru a-i inlesni o retrocedare. Nu stiu in ce calitate ar fi fost facuta acea solicitare", a adaugat Tudor Leonte.

Acesta a mentionat ca i s-a parut suspect faptul ca unele dintre dosare privind retrocedari de terenuri erau studiate de seful cabinetului prefectului, desi acesta nu ar fi avut atributii in domeniul fondului funciar. "Am auzit de la functionari din Prefectura care se plingeau ca Valerian Salavastru le cerea la studiu anumite dosare de fond funciar, desi el nu avea atributii in acest domeniu. Mai mult, am avut senzatia ca unele cereri de retrocedare erau repartizate spre solutionare anumitor persoane din cadrul colectivului tehnic, pentru a se gasi o hiba, in asa fel incit persoana care solicita terenul sa poata fi constrinsa sa aiba o anumita atitudine, sa dea mita", a mentionat Tudor Leonte.

Totusi, fostul subprefect de Iasi a precizat ca aceasta este doar o senzatie a sa, fara a detine probe pentru a o argumenta. "Cred ca se foloseau punctele slabe din dosarele de retrocedare, dar nu am dovezi in acest sens", a spus Leonte. Deputatul PDL Marius Spinu nu a putut fi contactat pina la inchiderea editiei, pentru a-si expune punctul de vedere legat de cele declarate de Tudor Leonte.

Avocatul: "Dumnealui spune multe, dar aceste afirmatii trebuie probate"

Pe de alta parte, avocata Sandra Gradinaru, cea care il reprezinta in instanta pe fostul prefect de Iasi Radu Prisacaru, a declarat ca Tudor Leonte s-a aflat mereu in relatii de dusmanie cu clientul sau.

"Martorul a declarat astazi ca nu se afla in relatii de dusmanie cu clientul meu, insa acest lucru nu este adevarat. Am dovezi ca Tudor Leonte a mers la DNA si a solicitat rearestarea lui Radu Prisacaru, dupa ce acesta fusese pus in libertate. Mai mult, hotarirea pentru retrocedarea terenului familiei Forna a fost tergiversata de 14 ori, in total cu 14 saptamini, chiar de catre Tudor Leonte. Acesta a recunoscut astazi ca a modificat de mai multe ori proiectul de hotarire, pina sa fie finalizat. Mai mult, cu doua luni inainte de a se organiza acel asa-zis «flagrant», toate atributiile pe fond funciar au fost transferate chiar lui Tudor Leonte de catre Radu Prisacaru", a spus Sandra Gradinaru.

Ea a adaugat ca acuzele aduse de Leonte lui Valerian Salavastru si lui Marius Spinu sint complet nejustificate. "In ceea ce il priveste pe domnul Spinu, Tudor Leonte a formulat plingere la DNA, insa procurorii au constatat ca fapta nu exista. Dumnealui spune multe, dar aceste afirmatii trebuie probate", a precizat avocata, care a mentionat ca, la termenul viitor, va solicita efectuarea unor expertize audio care sa ateste daca vocea de pe inregistrarile din dosar este, in realitate, cea a clientului ei.

Primarul din Miroslava s-a opus retrocedarii

Tot la termenul de ieri au mai fost audiati doi martori: fostul primar din Miroslava, Vasile Lapusneanu, si functionarul din Prefectura Tudor Aionitoaie, care s-ar fi ocupat de dosarul de retrocedare depus de familia Forna.

Vasile Lapusneanu a declarat in fata judecatorilor ca s-a opus ca Dorin si Norina Forna sa obtina retrocedarea terenului in comuna Miroslava. "Cele 16 hectare pe care trebuia sa le primeasca familia Forna aveau amplasamentul initial pe raza comunei Rediu. Comuna Rediu a ramas fara teren de dat, astfel incit s-a luat decizia de a li se retroceda pamintul in Miroslava. Eu m-am opus acestui lucru, pentru ca si noi trebuia sa le dam oamenilor din comuna terenuri. Insa Agentia Domeniilor Statului (ADS) avea teren in Miroslava si s-a luat decizia ca acolo sa le fie retrocedat pamintul. Nimeni de la ADS nu a facut presiuni pe linga mine pentru a se realiza acest lucru. Nici nu ar fi avut cum", a explicat Vasile Lapusneanu.

In urma audierilor, judecatorii au decis sa amine din nou procesul in cadrul caruia procurorii anticoruptie l-au acuzat pe fostul prefect ca ar fi cerut trei hectare familiei Forna, pentru retrocedarea celor 16 hectare in comuna Miroslava, pina pe 16 martie.

Comentarii