Explozivul de sub masina profesorului de la UMF avea focos de grenada

luni, 26 aprilie 2010, 23:47
3 MIN
 Explozivul de sub masina profesorului de la UMF avea focos de grenada

Politistii si procurorii inainteaza cu pasi mici in cazul exploziei de vineri dimineata care il viza pe prof. dr. Dumitru Paduraru, seful Institutului de Anatomie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF). Datele culese de la locul exploziei arata ca dispozitivul care a provocat deflagratia avea in componenta un focos de grenada. Practic aceasta este piesa care declanseaza explozia prin aprinderea materialului pirotehnic din componenta unei grenade.

Potrivit anchetatorilor, cel mai probabil acesta a fost montat pe o incarcatura exploziva artizanala, facuta din amestec de substante chimice. "Deocamdata nu avem rezultatul analizelor. Cei de la Bucuresti vor identifica ce substante s-au ridicat de la fata locului. Daca exista focosul de grenada nu este neaparat sa fie o grenada. Putea fi montat pe un dispozitiv artizanal facut din substante chimice amestecate in diverse combinatii. O incarcatura exploziva se poate face si cu materiale cumparate din farmacie", spun surse apropiate anchetei.

Potrivit specialistilor, cel mai usor de confectionat sint amestecurile explozive artizanale pe baza de azotat de amoniu. Acesta este usor de procurat, fiind folosit in agricultura ca ingrasamint si poate fi folosit in combinatie cu turba (tip de carbune inferior), pulbere de aluminiu, faina de lemn sau motorina.

Pina la expertizarea de catre specialistii de la Institutul National de Criminalistica a resturilor ridicate de la locul exploziei, anchetatorii nu exclud nici varianta ca atacatorii sa fi folosit o grenada reala. "Posibil sa fi fost si o grenada ofensiva, care nu are atit de mare putere ca una defensiva. A fost montata mai spre pragul autoturismului si mare parte din suflul exploziei a fost dirijat inspre exterior. Daca era montat mai spre mijlocul masinii, altele ar fi fost rezultatele", explica anchetatorii.

In ceea ce priveste modul de detonare a dispozivitului, acesta s-a facut mecanic, prin scoaterea cuiului de siguranta. Anchetatorii nu au stabilit inca modalitatea exacta prin care s-a produs acest lucru. Cel mai probabil, acesta a fost in legatura cu rotile autoturismului si a fost montat in asa fel incit sa fie tras prin rotirea acestora, astfel ca explozia sa se produca in timpul mersului.

Ajutor de la Bucuresti

In ancheta au fost angrenati si criminalisti de la Bucuresti, care au venit la Iasi pentru a-i ajuta pe colegii lor in desfasurarea anchetei. Atit reprezentantii Politiei, cit si cei ai Parchetului s-au abtinut sa faca prea multe declaratii referitoare la ancheta desfasurata in cazul incidentului. "Deocamdata nu avem date care sa poata fi facute publice. Se desfasoara activitati specifice unui astfel de caz", a spus comisarul-sef Ioan Scripniciuc, seful Politiei. "Asteptam rezultatele expertizei de la Bucuresti. Se lucreaza pe mai multe variante de ancheta", a spus si Cornelia Prisacariu, prim-procuror al Parchetului de pe linga Tribunal, institutie care coordoneaza ancheta.

Incidentul in care a fost implicat prof. dr. Dumitru Paduraru s-a petrecut vineri dimineata, in jurul orei 9, in fata casei de pe strada Sararie in care medicul locuieste. Acesta a pornit autoturismul, iar dupa citiva metri si-a adus aminte ca a uitat niste acte in casa. S-a intors in locuinta, iar cind a revenit la autoturism, l-a repornit si dupa aproximativ jumatate de metru dispozitivul amplasat sub podeaua masinii, in dreptul soferului, a explodat. Deflagratia a distrus partea de dedesubt a autoturismului, dar medicul a scapat fara leziuni. Procurorii care coordoneaza ancheta au intocmit dosar penal pentru tentativa la omor si spun ca au deja un cerc de suspecti.

Comentarii