Fetele de miliarde ale Primariei

Subtitlu

luni, 18 februarie 2008, 22:56
4 MIN
 Fetele de miliarde ale Primariei

Numai prima dintre ele are de platit 5,3 miliarde, pentru nu mai putin de 1.417 amenzi. Cu banii acestor trei prostituate de top, Primaria ar putea construi 12 locuinte sociale noi, sau ar putea asfalta complet strada Pacurari de la BCU pina in preajma AMRS. Desi totul pare doar o chestiune hazoaza, aceste sume de bani sint luate in calcul la alcatuirea bugetului local, consilierii facind an de an planuri de investitii avind in vedere inclusiv acesti bani. 

 

Cea mai veche meserie din lume ar putea sa aduca venituri importante la bugetul local. Acest lucru ar fi posibil daca prostituatele si-ar plati amenzile incasate de la Politie in ultimii ani.

Primele trei locuri dintr-un nefericit top al amenzilor neachitate sint ocupate de femei. Toate au fost sanctionate pe baza unui singur articol din Legea 61/1991, cel referitor la prostitutie. In decursul anilor, fetele au strins datorii impresionante doar din amenzile primite la "locul de munca".

In total, cele trei prostituate au de platit la bugetul local aproape 1,3 milioane lei noi. Cu acesti bani s-ar putea monta pavele pe 1,2 ha de trotuare sau s-ar construi 12 locuinte sociale in Gradinari. Sumele au insa sanse infime de a fi colectate de inspectorii Primariei, amenzile fiind aplicate in perioada 2002-2006, si nici acum nu sint incasate. La sfirsitul anului trecut, municipalitatea avea de incasat din toate amenzile colectate la bugetul local aproape 35 milioane lei noi.

Cite o amenda pe zi

Pina anul trecut, mare parte din amenzile incasate de ieseni trebuiau platite la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP). Legislatia s-a modificat, iar in 2007 incasarea acestor amenzi a fost pasata la municipalitate.

Astfel, angajatilor Primariei li s-a cerut sa recupereze contravaloarea a aproximativ 100.000 de procese-verbale de amenda, adica in jur de 15,5 milioane lei. Suma trebuie strinsa de la aproape 40.000 de ieseni, amendati in perioada 2002-2006. "Aceste amenzi au devenit sursa de venit la bugetul local. Pina in 2007, la noi se incasau doar amenzile date de Politia Rutiera si cele aplicate de organele de control ale Primariei. Anul trecut a trebuit sa mobilizam toata directia pentru a prelua si amenzile de la DGFP", a declarat Maria Apetroaie, director adjunct al Directiei Economice si a Finantelor Publice Locale din cadrul Primariei.

La preluare, angajatii municipalitatii au avut parte de mai multe surprize. Astfel, au gasit o persoana care a primit intre 2002 si 2006 nu mai putin de 1.417 de amenzi. Adica, in medie, aproape o amenda pe zi. Majoritatea sanctiunilor au fost aplicate pentru prostitutie. Femeia a strins in cinci ani amenzi totale de 528.330 lei. "La amenzi nu se calculeaza penalitati. Aceasta este suma totala din procesele verbale", a explicat Apetroaie.

Pe locul doi, ca suma de recuperat din amenzi, se afla o alta tinara. Ea a fost sanctionata contraventional tot pentru prostitutie. Pe numele sau sint inregistrate 783 de procese verbale, in valoare totala de 385.378 lei. O alta tinara este inregistrata la Primarie cu 1.089 de procese verbale. Pentru ca a fost prinsa in timp ce se prostitua, ea trebuie sa plateasca acum amenzi totale in valoare de 369.980 lei.

Sefa DFPL: "Nici nu ai ce executa"

In total, cele trei prostituate au de platit, conform evidentelor Primariei, 1,28 milioane lei. "Un metru patrat de trotuar costa la modernizare circa 100 lei, iar un metru patrat de strada, cu toata infrastructura necesara, costa in jur de 300 lei", a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. Astfel, cu banii datorati de cele trei prostituate s-ar putea moderniza o strada cu doua benzi pe o distanta de peste 600 de metri. Adica, daca ne referim la strada Pacurari, de la BCU pina in preajma AMRS.

"Noi am demarat procedura de executare. Am trimis somatii, pe adresa ultimului domiciliu, dar este foarte dificil. In general este vorba despre persoane fara venituri, fara loc de munca, fara bunuri. Nici nu ai ce executa. Dupa ce finalizam cu trimiterea somatiilor, incercam sa ii identificam pe cei care au de platit amenzi. In citeva cazuri am inceput deja sa ii cautam la domiciliu, dar familiile declara ca persoanele respective nu sint in localitate si ca nu stiu unde se afla. Avem cazuri in care amenzile sint aplicate in toata tara, dar trebuie colectate de noi pentru ca persoanele au domiciliul in municipiu", a adaugat Apetroaie.

Ea a mai spus ca, in cazul in care se dovedeste ca persoanele amendate nu au posibilitatea de a achita sumele datorate, acestea sint declarate insolvabile. In aceasta situatie, se intocmeste o evidenta separata, iar persoanele sint urmarite inca o perioada de cinci ani.

Daca situatia lor ramine aceeasi, sumele se scad de la obligatiile catre bugetul local. "De regula, anual, incasam in jur de 50% din suma amenzilor acordate pentru anul in curs si recuperam aproximativ 30% din ramasitele din anii trecuti ", a afirmat Apetroaie.

Sumele care ar trebui incasate din amenzi sint luate in calcul la alcatuirea bugetului local de venituri, in baza acestuia consilierii locali facind planurile de investitii ale municipalitatii pentru anul urmator. Ca urmare, si aceste amenzi ale prostituatelor au stat la baza planurilor facute de edili.

Comentarii