Bratul mafiei italiene intins pina la Focsani

vineri, 01 februarie 2002, 00:00
6 MIN
 Bratul mafiei italiene intins pina la Focsani

In urma cu doua zile, cotidianul "Evenimentul Zilei" facea dezvaluiri fulminante asupra legaturilor de afaceri ale mafiei italiene in Romania. Potrivit ziarului amintit, Cosa Nostra a stabilit de multa vreme legaturi la nivel inalt cu politicieni si functionari publici romani, controversatul personaj de legatura fiind romano-italianul Paul Brener, nascut la Focsani. In urma investigatiilor paralele efectuate de doua redactii de ziar, una romana si una italiana, Paul Brener este asociat cu mai multe figuri cunoscute ca apartinind mafiei siciliene. Este vorba, de exemplu, despre Mattina Giuseppe, asociat cu Brener in firma in firma "I.N.C.A. 2000 Prodcom" SRL pe de o parte si Sciana Giacinto, respectiv Fontana Antonino, parteneri cu romano-italianul in "Euro Agri", ambele societati cu sediul in Bucuresti. In total, Brener a fost asociat cu membrii "Cosa Nostra" in numai putin 18 societati, a caror activitate este inca sub lupa Interpolului.
Paul Brener, protagonistul al acestui scenariu inspirat parca dintr-un film cu mafioti, ar fi lucrat potrivit sursei citate, la definitivarea unei retele tip "caracatita" in Romania. Metodele folosite tineau in primul rind de relatiile pe care Paul Brener si le-a creat in rindul unor personaje cheie din istoria post decembrista. Investigatiile politiei italiane cit si a celei romane au scos la iveala faptul ca Brener se invirtea intr-un mediu populat de fosti si actuali demnitari, alaturi de importanti oameni de afaceri.
Paul Brener, interesat de ferma lui Horia Furtuna
Printre cei care l-au cunoscut pe "focsaneanul" plecat in Italia in urma cu 40 de ani se afla Horia Furtuna, presedintele Camerei de Comert si Industrie Vrancea, si Codrut Constantinescu, vicepresedintele acestei institutii. Cei doi afirma ca l-au cunoscut pe Brener, care le-ar fi cerut ajutorul pentru anumite servicii. Furtuna sustine ca atit el, cit si Codrut Constantinescu l-au cunoscut pe Paul Brener cu prilejul unei vizite pe care acesta a facut-o la CCIA in anul 1997. "A venit la Camera de Comert aratindu-se interesat de afaceri in judetul nostru. Stiind ca este focsanean, am fost incintati de propunerea lui, mai ales ca rostul nostru aici este tocmai identificarea oportunitatilor de afaceri. Era interesat de o suprafata de aproximativ 1000 de hectare de teren pentru a face o ferma. I-am explicat ca noi, adica eu si asociatii mei, avem o astfel de ferma, iar daca pretul este bun sintem dispusi sa o vindem. Am mers impreuna la BCR, deoarece aveam niste datorii acolo, si am discutat propunerea. Nici conducerea Bancii si nici noi nu am fost incintati de pretul oferit, drept pentru care afacerea a scazut", a spus presedintele Camerei de Comert. Horia Furtuna a adaugat ca, dupa esuarea afacerii, Paul Brener a mai trecut pe la CCIA, exprimindu-si intentia de a achizitiona impreuna cu niste italieni unul dintre IAS-urile care urmau sa fie privatizate. "Pentru aceasta l-am trimis la Ministerul Agriculturii, fiind ultima oara cind l-am vazut", a mai spus Horia Furtuna. Presedintele CCIA spune ca, la discutiile purtate, Brener a venit intotdeauna singur si ca nu s-a pus niciodata problema unei vizite in Italia pentru cei doi sefi de la Camera de Comert. Totodata, Furtuna a negat vehement ca ar fi avut vreo afacere cu Paul Brener, precizind clar ca totul a ramas la stadiul de discutie.
Asociat la 18 firme cu mafiotii italieni
Paul Brener s-a nascut la Focsani pe 24 februarie1926 si a plecat din tara prin anii ’60. Se pare ca tatal sau este constructorul Mausoleului Marasesti, Paul Brener beneficiind acum de dubla cetatenie, romana si italiana. Despre "focsaneanul" aflat in colimatorul Interpolului se stie ca a fost o vreme inspector al Ministerului Educatiei, specializindu-se si in Drept comercial. Pe acele vremuri, Brener, despre care se afirma chiar ca ar fi fost (si mai este) ofiter acoperit de informatii, a intermediat diverse afaceri ale afaceristilor italieni cu statul roman. Acest tip de afaceri s-a perpetuat in mod continuu dupa 1989, cind personajul amintit a inceput sa "tatoneze" sectorul privat. Din acea perioada dateaza strinsele legaturi cu fondatorii defunctei banci Astra dar si conducatorilor Credit Bank. Deocamdata, in Romania au fost descoperite 18 firme in care Paul Brener era asociat cu mafioti sicilieni care spalau bani prin diverse operatiuni comerciale. Sase din aceste societati sint deja desfiintate, iar la alte sase s-a facut deja "curatenie", lipsind orice document care ar putea ajuta la ancheta de o amploare fara precedent.
O tranzactie de 100.000 de dolari
Viata la Focsani a lui Paul Brener nu s-a rupt o data cu plecarea sa in Italia sau cu recentele afaceri oneroase derulate sub acoperire la Bucuresti. Numele sau este asociat cu proprietatea pe care a recistigat-o, parte prin instanta, parte prin Legea 10, chiar in buricul orasului. Este vorba despre doua case nationalizate pe b-dul Independentei si un teren aferent de aproape 600 metri patrati. Dupa ce in vara anului trecut Paul Brener a facut demersuri pentru recuperarea acestor proprietati, in decembrie 2001 el s-a si vazut in posesia lor, pentru scurta vreme insa. Motivul este legat de localizarea acestui teren chiar pe amplasamentul pe care se va ridica viitoarea Catedrala Ortodoxa din Focsani, investitie de mai multe zeci de miliarde. In 7 decembrie anul trecut, prin dispozitie emisa de Primarie, Brener a devenit beneficiarul restituirii in natura a unui teren de 534 metri patrati, pe Independentei nr. 2. La foarte putin timp terenul, impreuna cu cele doua imobile care au apartinut familiei Brener, au fost cumparate de Corneliu Prunache, a carui firma Aispa Stars construieste catedrala. Suma tranzactionata poate da fiori novicilor – 100.000 dolari, adica mai mult de 3 miliarde de lei.
Patronul Aispa Star’95, Corneliu Prunache, a precizat ca, pentru a incheia tranzactia, s-a intilnit cu Paul Brener de trei ori. Potrivit spuselor lui Prunache, ulterior recuperarii acestor imobile, avocata lui Paul Brener a contactat un expert pentru a-i solicita efectuarea expertizei celor doua imobile. "Oferta de vinzare a caselor cu pricina a venit tot din partea avocatei lui Brener. M-am intilnit cu Paul Brener in noiembrie anul trecut, insa la acel moment nu avea actul de proprietate asupra uneia dintre case. Deoarece aveam informatii ca mai sint si alte persoane interesate sa cumpere aceste imobile am incheiat un precontract, pentru ca in luna decembrie sa facem contractul de vinzare-cumparare", a spus Corneliu Prunache. Contractul a fost incheiat intre Aispa-Star’95, in calitate de cumparator si Paul Brener in calitate de vinzator, pretul fiind de 100.000 de dolari. Plata s-a facut prin virament din contul societatii cumparatoare in contul vinzatorului. Dupa incheierea tranzactiei, Prunache a facut un schimb de teren cu Protoieria, lasindu-l pe cel din B-dul Independentei, unde se va construi Catedrala, pentru un altul din strada I.L. Caragiale. "Alte afaceri nu am avut cu Paul Brener. Stiu ca are pamint la Panciu din partea sotiei pe care l-a dat in arenda. Nu mi-a propus sa fac nici o alta afacere cu el", a incheiat Corneliu Prunache.
"Era un batrinel molcom"
Paul Brener mai are in Vrancea si mai multe hectare de teren in Panciu, majoritatea cultivate cu vita de vie. Cei care l-au intilnit ocazional il caracterizeaza ca un personaj calm, aparent foarte cult.
"A venit la Primarie de vreo doua ori sa se intilneasca cu cei care raspundeau de aplicarea Legii 10. Parea un batrinel destul de molcom, o persoana citita, care vorbea intotdeauna frumos. Era foarte calm, spre deosebire de cei care vin indeobste sa ceara retrocedari, nu a tipat si nu a comentat atunci cind i s-a spus ca la dosarul pentru imobil ii mai trebuiesc niste acte", isi aminteste viceprimarul Dan Radovici. Un alt apropiat al lui Brener, cunostiinta foarte veche care doreste sa-si pastreze anonimatul, spune ca amicul sau din Italia era foarte avar. "Traieste acum la Roma. Tinea la casa de la Focsani, n-ar fi vrut sa o vinda. Pentru ca ii murise fata de cancer si-ar fi dorit sa construiasca in Vrancea o clinica de oncologie. L-am intrebat de mai multe ori de ce nu renunta la via de la Panciu, pentru ca si asa nu cistiga nimic. Spunea ca vrea sa o lase nepotului sau care invata la Roma, si pe care vrea sa il faca intr-o zi cetatean roman. Fiindca era evreu, isi cunostea mereu interesul. Tinea foarte mult sa nu incalce legea, sa isi plateasca la zi impozitele", afirma unul dintre apropiatii vrinceni ai lui Paul Brener, potrivit caruia acesta ar fi incercat in dese rinduri sa intermedieze diverse afaceri intre italieni si oameni de afaceri din judet.
Cu toate acestea, in Registrul Comertului Vrancea Paul Brener nu figureaza ca asociat la nici o societate comerciala din judet. Singura "afacere" la vedere era cea cu vin din propria recolta, pe care il ducea in Italia si care devenise un motiv de mindrie in fata cunoscutilor. (Radu TOMESCU, Carmen ANTON)

Comentarii