Chirurgii, platiti mai prost decit coafezele

joi, 02 octombrie 2003, 23:00
4 MIN
 Chirurgii, platiti mai prost decit coafezele

Un chirurg cu ani grei de studii si cu toate gradele profesionale cistiga in jur de 10 milioane de lei pe luna. In conditiile in care isi petrece trei sferturi din viata in scoala si in spital, un calcul simplu arata ca medicul este platit mai prost decit o coafeza sau un instalator sanitar. Pentru guvernanti, un tuns valoreaza cit o operatie abdominala. In schimb, daca medicul greseste in timpul operatiei, poate plati din propriul buzunar daune de sute de milioane de lei sau poate infunda puscaria pentru culpa medicala.
Pregatirea profesionala si riscurile pe care le impune meseria de chirurg par a fi luate peste picior de mai marii sanatatii din Romania. Lefurile de mizerie, in comparatie cu responsabilitatea si anii de studiu ai unui chirurg, au devenit o obisnuinta pentru breasla halatelor albe.
Statisticile efectuate de Spitalul Judetean arata ca, intr-un an, un chirurg face in medie 300 de operatii. In functie de renume si garzile pe care le-a facut in timpul anului este posibil ca unii chirurgi sa efectueze chiar si 400 de operatii pe an. Indiferent de munca pe care o presteaza, leafa lor este aceeasi, cel mult 10 milioane de lei pe luna. Un calcul simplu arata ca un medic chirurg face cam 25 de interventii chirurgicale pe luna. Pentru fiecare operatie ii revine doar 300 de mii de lei. Operatia, ca valoare financiara, echivaleaza cu costul unei vizite la un coafor in centrul orasului.
Salariul se mai rotunjeste doar in momentul in care medicii fac cel putin sapte garzi pe luna. „Daca as sta acasa, pentru ca sint bolnava si nu as veni deloc la spital sa fac garzi, as lua un salariu de patru sau cinci milioane de lei. Ca sa ajung la zece milioane de lei trebuie sa fac cel putin sapte garzi de 24 de ore pe luna, ceea ce inseamna inca 168 de ore pe luna. Este o norma dubla”, a declarat medicul chirurg Ana Bontas de la Spitalul Judetean.
Dupa cum reiese din evidentele financiare ale spitalului, salariul brut al unui chirurg este de 7,8 milioane de lei. La acesta se adauga sporuri, in functie de gradele profesionale, garzile efectuate si vechimea. Cu toate aceste indemnizatii, salariul brut se ridica pina la 14 -15 milioane de lei, din care in mina ii revin in jur de 10 milioane de lei.
Pe linga stresul si munca depusa in timpul operatiei, medicul raspunde si pentru tot ceea ce inseamna ingrijirea postoperatorie, plus tratarea bolnavilor pentru alte afectiuni, precum traumatismele si hemoragiile digestive care nu necesita interventia cu bisturiul. „Noi nu facem numai operatii, sint lucruri care presupun ingrijirea bolnavului, dar fara operatie. Sintem platiti ca bugetarii fara sa se tina cont de serviciile medicale prestate de noi”, ne-a declarat medicul Mihail Ionescu, chirurg la sectia de profil a Spitalul Judetean.
11 operatii pe garda
Pe linga activitatea zilnica, exista situatii de criza cind, in timpul garzii, chirurgul este nevoit sa opereze chiar si 10 pacienti. Daca starea de sanatate a unui bolnav operat se agraveaza, cel care l-a operat este chemat de acasa, chiar daca nu este de garda. Acest serviciu medical nu se include in salariu. „Au fost zile in care am fost nevoita sa operez si 11 persoane. Au fost si garzi in care nu am operat. Dar, chiar si atunci cind nu sint de garda, pot fi chemata de acasa daca un pacient de-al meu nu se simte bine”, a adaugat chirurgul Bontas.
Medicii cred ca sint dezavantajati de actualul sistem de remuneratie. „Ar trebui sa-i intrebam cum sint platiti cei care lucreaza in tarile Uniunii Europene si apoi sa mai discutam. Nu este vorba numai de operatii, ci de toata munca pe care noi o facem in spital”, a spus chirurgul Mugurel Andronache.
Responsabilitatea ce revine medicului in momentul in care trateaza un bolnav este uriasa, comparativ cu leafa si cu riscurile pe care si le asuma. In situatia in care un medic greseste, el isi poate pierde slujba, liberatea sau poate plati daune de sute de milioane de lei.
Spitalul retribuit la zi de spitalizare
Cu toate ca reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate sustin ca suporta serviciile medicale prestate in cadrul unitatilor spitalicesti, in Contractul Cadru nu se specifica banii pe care ii deconteaza pentru fiecare operatie.
Spre exemplu, spitalul primeste bani doar in functie de numarul de zile de spitalizare. Costul mediu al unei zile de spitalizare la sectia Chirurgie a Spitalului Judetean este de 650.593 de lei. Conducerea spitalului sustine ca, desi suma pare mare, banii cheltuiti efectiv sint mult mai multi fata de cei decontati.
In ciuda acestor probleme, nimeni nu a luat nici o masura. Salariile mici incurajeaza „micile atentii” oferite medicilor. Practic, mai marii sanatatii lasa diferenta de salarizare in seama bolnavilor. (Anca GIRNEATA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii