Doctorul Tocari a fost tras pe tusa

joi, 08 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Doctorul Tocari a fost tras pe tusa

Medicul Petru Tocari a ramas de ieri fara scaunul de adjunct al Directiei de Sanatate Publica Vrancea. Ministrul Sanatatii Daniela Bartos a decis destituirea lui prin Ordinul 144, in care specifica faptul ca medicul Tocari este inlocuit de doctorita Marina Maiorov. Principalele motive pentru care a fost inlocuit Petru Tocari au fost scandalurile in care a fost implicat in ultima perioada. In primul rind, el a tolerat in DSP o asistenta care nu mai era demult angajata institutiei, pe care o trimitea in controale, ca pe oricare salariat. La o saptamina prefectul Constantin Buza si directorul DSP Mircea Lazarean au dat in vileag in cadrul Comisiei Administrative, modul cum elibera acesta fise medicale unor societati al caror personal trebuia sa aiba anual analizele la zi. La momentul respectiv prefectul a spus ca Tocari, prin cele doua societati ale sale, intocmea fisa respectiva fara sa-i consulte pe angajatii firmelor.
Tocari ramine in afara sistemului
Conform Ordinului ministrului Daniela Bartos, medicul Petru Tocari ar trebui sa se intoarca la postul sau din Directia de Sanatate Publica pe care il ocupa inainte sa ajunga adjunct la mini-ministerului sanatatii vrincene, acela de medic sef al sectiei de medicina muncii. In schimb, prin destituire el ramine in afara DSP-ului. In urma restructurarilor, care au fost facute anul trecut la institutie, postul respectiv a fost desfiintat, motiv pentru care doctorul Tocari ramine fara loc de munca. Singura solutie, cel putin in momentul actual, ramine activitatea la cele doua firme private RTF si Ramses, una specializata pe medicina muncii si alta pe cursuri de igiena. Oricum si activitatea lui de la cele doua firme este discutabila. In lege, este clar stipulat faptul ca un functionar public nu are voie sa fie administrator la o firma privata. Ori medicul Tocari a sustinut, in urma cu citeva luni, examenul si a si primit atestat de functionar.
Cum si-a inceput Tocari afacerile
Medicul Petru Tocari si-a inceput afacerile private in medicina muncii in urma cu citiva ani. In prima faza, el a fost angajat ca medic de medicina muncii la Clinica Transilvania, de la Tecuci. Printre altele, medicul Mihai Ganea, seful clinicii galatene si presedintele Federatiei Nationale a Patronatului Medicilor si Farmacistilor din Romania avea si o firma care se ocupa de controalele periodice din institutii. Dupa ce a lucrat pentru o perioada pentru firma doctorului Ganea, medicul Tocari s-a detasat si si-a facut propria afacere. Afacere care, cu timpul, s-a dovedit extrem de profitabila, cu atit mai mult cu cit el avea in mina si piinea si cutitul, fiind director cu supravegherea starii de sanatate in cadrul DSP.
"Firma lui Tocari nu are aviz de la Patronat"
Conform informatiilor oferite de medicul Mihai Ganea, o firma care face controalele de medicina muncii in institutii trebuie sa aiba atit avizul Ministerului Sanatatii, cit si pe cel al Patronatului Medicilor si Farmacistilor din Romania. "Conform alineatului 4 articolul 31 din legea 90/96, «controalele medicale la angajare si ulterior periodice anuale se fac de catre unitati de specialitate acreditate de catre Patronat si de catre Ministerul Sanatatii». In Vrancea Federatia Nationala a Medicilor si Farmacistilor a numit o unitate din vecinatate care dispune de baza materiala, echipament, personal, etc. Din cite cunosc eu, firma doctorului Tocari nu are aviz de la Patronat", a declarat pentru "Monitorul" medicul Mihai Ganea, presedintele Patronatului Medicilor si Farmacistilor din Romania.
Doctorul Ganea a facut nenumarate plingeri la fostii directori generali ai DSP, legate de conflictul de interese dintre obiectul de activitate al firmelor lui Tocari si pozitia sa de adjunct al institutiei, in schimb toate au ramas fara raspuns.
Afacere de miliarde anual
Conform informatiilor oferite de medicul Ganea, costul controalelor periodice ale angajatilor firmelor vrincene facute de Petru Tocari se ridica anual la circa 110 mii de dolari, adica aproximativ trei miliarde de lei, suma greu de imaginat pentru oricare dintre oamenii de rind. Afacerea lui era cu atit mai profitabila cu cit, fiind adjunctul DSP pe probleme de sanatate, el era cel care dadea sau nu avizele sanitare de functionare. Surse autorizate care au dorit sa ramina in anonimat ne-au destainuit ca succesul afacerilor lui Tocari se baza in primul rind pe faptul ca ii conditiona pe agentii economici in obtinerea autorizatiei sanitare. Reporterii nostri au incercat sa-l contacteze si pe fostul adjunct al DSP, insa acesta nu a fost de gasit. (Carmen ANTON)

Comentarii